3 oplossingen voor bedplassen

3 oplossingen voor bedplassen


Als jouw kind nog niet zindelijk is, plast het waarschijnlijk met enige regelmaat in bed. Om een nat bed te voorkomen, draagt jouw kind ’s nachts mogelijk een luier. In de beginjaren is dit een prima oplossing, maar na verloop van tijd moet jouw kind begrijpen dat het niet de bedoeling is om in bed te plassen. Gelukkig dringt dit bij veel kinderen relatief snel door, maar helaas is dit niet altijd het geval. Plast jouw kind nog steeds in bed? Dan wil je hier iets tegen doen. Wij helpen jou hier graag een handje bij. Daarom zetten we in deze tekst 3 oplossingen voor bedplassen op een rijtje.

1. Medicijnen


Ontdek je regelmatig dat het bed van jouw kind nat is als je het ’s ochtends wakker maakt? Dan is er waarschijnlijk (weer) een ongelukje gebeurd. Wanneer dit regelmatig voorvalt, kun je met jouw kind bij een dokter langsgaan. Hij kan een medicijn voorschrijven dat de zindelijkheidstraining ondersteunt. Zo’n medicijn zorgt ervoor dat het lichaam ’s nachts minder urine aanmaakt, waardoor de blaas zich minder snel vult. De kans op bedplassen is hierdoor logischerwijs ook een stuk kleiner.

Een arts kan ook een medicijn voorschrijven om de rekbaarheid van de blaas te vergroten. Dit gebeurt overigens alleen als is aangetoond dat jouw kind een te kleine blaas heeft. Door dit medicijn wordt de blaas beter rekbaar, waardoor hij meer urine vast kan houden. De kans op bedplassen neemt hierdoor af. Beide medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Verwacht dus niet dat je ze zelf kunt kopen bij een drogisterij of apotheek.

2. Blaastraining

Plast jouw kind ’s nachts vaak in bed? Dan is zijn/haar blaas mogelijk niet voldoende getraind. Ga in dat geval aan de slag met blaastraining. Hiermee train je de blaas van je kind, waardoor hij/zij langer in staat is om urine vast te houden. Als je wilt beginnen met deze training, laat je jouw kind in de ochtend in kort tijd twee bekers water opdrinken. Dient het plasmoment zich aan? Probeer dit dan steeds iets langer uit te stellen. Begin met tellen tot tien seconden en tel de volgende keer tot twintig. Je kunt jouw kind ook in een maatbeker laten plassen en hem/haar uitdagen de volgende dag meer te plassen. Hierdoor probeert je kind zijn/haar plas zo lang mogelijk op te houden.

3. Plaswekker

De bovenstaande methodes werken vaak om (tijdelijk) van bedplassen af te komen. Nadeel is dat ze behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Wil je dat bedplassen snel verleden tijd is? Dan kun je het beste een plaswekker kopen. Dankzij deze methode leert jouw kind wakker te worden wanneer de blaas aan de hersenen doorgeeft dat hij vol zit. De plaswekker is draadloos verbonden met een broekje waarin een sensor zit. Zodra deze de eerste druppels urine detecteert, gaat de wekker af en wordt jouw kind wakker. Hierdoor kan het naar de wc gaan om te plassen. Ook voor mensen met een sonde of stoma en bedlegerige patiënten met incontinentie kan een plaswekker uitkomst bieden. In plaats van een broekje met sensor worden dan vaak bedmatjes gebruikt.

Bedplassen voorkomen
Geen reactie's

Geef een reactie