Woonruimte vinden na een scheiding

Woonruimte vinden na een scheiding

Nadat de rook is opgewaaid en de scherven van jullie relatie bijeen zijn geveegd is er nadat er besloten is om uit elkaar te gaan meestal een groot aantal praktische uitdagingen. Eén van die uitdagingen is het vinden van nieuwe woonruimte.

Sowieso kan het nogal een uitdaging zijn om te bepalen hoe jullie nieuwe woonsituatie gaat worden. Blijft er iemand in het oude huis? Hoe gaat de verdeling van spullen en een eventuele hypotheek? Als er kinderen betrokken zijn, hoe blijf je in contact? En als jij degene bent die vertrekt, hoe kom je dan in hemelsnaam aan een nieuwe woning? In dit artikel vind je een aantal tips die ik opschreef nadat mijn relatie strandde en ik op zoek moest naar nieuwe woonruimte.Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Een nieuw huis kopen

In de meest ideale situatie kun je een nieuw huis kopen. Als je wat eigen geld hebt en een inkomen dan is de stap naar een hypotheekadviseur zo gezet. Let wel op dat je het huis pas koopt als je daadwerkelijk gescheiden bent, anders is er een mogelijkheid dat jouw nieuwe huis onderdeel wordt van jullie gezamenlijke boedel. Tot de scheiding definitief is, is het raadzaam om misschien elders te verblijven.

De hypotheekadviseur zal samen met jou jouw hypotheek berekenen. Ook kan deze persoon jou informatie geven over hoe je het handigst de financiële kant van de aankoop van je nieuwe huis aan kunt pakken. Met de papieren op zak en het budget waar je mee kunt kopen in je hoofd kun je nu het gesprek aangaan met aankoopmakelaars in jouw omgeving.

Inschrijven sociale woningbouw

In de meeste gevallen komen mensen die na een scheiding het huis verlaten terecht in de sociale woningbouw. Doordat de inkomens vaak te laag zijn voor een koophuis of particuliere verhuur, is sociale woningbouw de enige overgebleven optie. Helaas zijn woningen schaars en moet er vaak lang gewacht worden. Ik raad dan ook iedereen aan om altijd ingeschreven te blijven voor als er iets onvoorzienbaars gebeurt.

In mijn geval was ik net 3 maanden ingeschreven toen de relatie eindigde. Dit was veel te kort om een woning te krijgen op basis van inschrijfduur. Wel kon ik inschrijven voor woningen die werden verloot. Uiteindelijk heb ik op deze manier geen huis kunnen vinden, maar moest ik mijn heil zoeken in de particuliere verhuur.

Particuliere huurwoning

Welkom in het wilde westen van de woningmarkt. In vier maanden tijd heb ik misschien wel 50 woningen bezichtigd, waarvan zeker 30 die ver boven mijn budget lagen. De prijzen zijn hoog en de kwaliteit van de woningen is sterk wisselend. Krijg je aan de ene kant van de stad voor EU 1100,- een goed afgewerkt drie kamerappartement met net nieuwe keuken en douche, aan de andere kant van de stad krijg je voor het zelfde geld een achteraf appartement met twee kamers zonder ramen en een muizenplaag.

Als je particulier wilt huren moet je scherp zijn. Hou je ogen en oren open en neem contact op met (verhuur)makelaars. Dit kan een klein beetje geld kosten, maar mijn ervaring is dat dit zeker de moeite waard is. De makelaars kunnen namelijk gericht voor jou zoeken en hebben een netwerk waarbij het soms zelfs zo is dat een woning die nog niet op de markt is, in jouw schoot geworpen wordt.

Maak gebruik van je netwerk

Hoewel het netwerk van een makelaar ideaal is, moet je ook je eigen netwerk niet onderschatten. Als niemand weet dat je een woning zoekt, zal niemand voor je gaan kijken. Spam dus je Facebook, Instagram en verjaardagen, feesten en partijen met de opmerking dat je een woning zoekt. Er is altijd wel iemand die iemand kent die weer een buurman heeft die volgende maand gaat verhuizen.

Breid ook je netwerk uit met relevante Facebookgroepen. Uiteindelijk vond ik mijn woning via de Facebookgroep “Breda Netwerk”. Dezelfde Facebookgroep waar ik ook mijn nieuwe baan tegen het lijf liep. Als je eerlijk bent over je situatie en over je wensen, dan is er altijd wel iemand die jou van dienst kan zijn of je in contact kan brengen met mensen die je verder helpen.

Websites voor woningzoekenden

Het internet  staat er vol mee: websites voor woningzoekenden. Mijn ervaring is dat deze websites je een aardig beeld geven van de woningmarkt, maar dat een daadwerkelijke woning vinden via Pararius of vergelijkbare websites bijna onmogelijk is. Het moment dat er een nieuwe woning online komt blijkt deze het volgende moment al verhuurd. De doorlooptijd van een advertentie is bijzonder kort en doordat woningen die de moeite waard zijn al verhuurd zijn voordat ze online komen, vind je op deze websites voornamelijk de huizen die eigenlijk niemand wil.

Nieuwe woning na scheiding
Geen reactie's

Geef een reactie