Wat zijn de voor- en nadelen van wonen met een kind in een tweekamerappartement? 

Wat zijn de voor- en nadelen van wonen met een kind in een tweekamerappartement? 

Ik krijg nog weleens verbaasde blikken als we bezoek krijgen van klanten of mensen die we nog niet zo lang kennen. Ze zijn verbaasd omdat ze vaak denken dat wij groter wonen. Verbaasd dat wij gewoon functioneren in een tweekamerappartement. Ook vinden ze het apart dat we niet verhuisd zijn met de komst van onze zoon Morris. Als jullie mijn eerdere artikelen over ons besluit om te verbouwen in plaats van verhuizen hebben gelezen, begrijpen jullie waarom dat zo is. Het is eerder noodzaak dan dat het onze wens is geweest. Toch ga ik de volgende vraag nog eens beantwoorden: Wat zijn de voor- en nadelen van wonen met een kind in een tweekamerappartement?

Grotere kans dat je minder snel inslaapt

Laten we beginnen met de nadelen. Omdat je baby zo dichtbij is bestaat er een grotere kans dat je minder snel inslaapt. De baby slaapt op een tweekamerappartement vaak op dezelfde kamer als de ouders. Die zullen vaak minder snel inslapen, omdat ze meer letten op geluidjes vanuit de wieg. Omdat je in dezelfde kamer slaapt valt ieder geluidje dat de baby maakt op. Dus ook als het even moet hoesten of als de adem eventjes stokt. Ouders die wat bezorgd zijn ingesteld zullen hierdoor sneller denken dat er iets aan de hand is en daardoor minder snel in slaap vallen. Ook zullen zij hierdoor minder diep slapen.

Fleur en ik ondervinden hier nagenoeg geen problemen. Omdat we ons goed hebben ingelezen hebben we snel het slaappatroon van Morris aangenomen. Ook maken we ons niet zo druk meer over geluidjes die uit de wieg komen. Morris slaapt verder gewoon hele nachten door en is wat dat betreft een makkelijk kind. Het is verbazend hoe snel je went aan nieuwe geluiden in de slaapkamer. Pas als de kleine man echt huilt of als er nieuwe geluiden zijn schrik ik vaak wakker. Als ik mijn fitbit mag geloven heb ik echter geen problemen met inslapen. Ook ben ik niet vaker wakker tussendoor wakker dan voor de geboorte van Morris.

Kastruimte

Vooral een praktisch nadeel is het gebrek aan kastruimte. Minder vierkante meters staat gelijk aan minder ruimte om kasten neer te zetten. Dat betekent dat je creatief om moet gaan met spullen. Dat houdt in dat je niet te veel waarde moet hechten aan oude spullen en dus dingen weg moet kunnen gooien. Ook scheelt het als je bijvoorbeeld kiest voor een tv-meubel met veel laatjes of kastjes. Ook bedden met laden of bergruimte zijn een verademing als je weinig opbergruimte hebt. Hier kan veel speelgoed of oude babykleertjes in kwijt. Voor wat betreft jouw eigen kleding is het handig om een kast te nemen met veel planken in plaats van hangruimte. Vaak neemt hangruimte veel plek in beslag, terwijl je op een plank of in een la veel meer kwijt kan.

Fleur en ik hebben bij HACO een boxspring met opbergruimte gekocht. Dit bed is echt een verademing, want er past echt super veel rotzooi in. Mijn hele voorraad LEGO die ik verkoop ligt aan mijn kant en alle luiers, te kleine kleding van Morris en andere rotzooi ligt aan de kant van Fleur. Dit scheelt echt enorm en ik kan het iedereen aanraden. De kast in onze huiskamer bevat voornamelijk boeken en bordspellen. Deze kast zit tot de nok toe vol. Fleur en ik hebben toen wij samen gingen wonen een hoop boeken weg moeten doen. Boeken met goede herinneringen of boeken die we nog wilden lezen mochten blijven, de rest is nu waarschijnlijk wc-papier.

Op elkaars lip

Omdat Fleur en ik in dit tweekamerappartement wonen en werken zien we elkaar 24 uur per dag. Wonen en werken in een kleine ruimte vergt dan ook aardig wat aanpassingsvermogen. Irritaties kunnen een vrij diepe valkuil zijn waar je op zo’n kleine oppervlakte snel iets aan moet doen. Ook met de baby op zo’n kleine oppervlakte heeft niet altijd voordelen. Een huilende baby kun je bijvoorbeeld niet even in een andere kamer leggen. Geurtjes verplaatsen zich doorgaans vrij makkelijk. Die verplaatsing beperkt zich vaak tot jouw leefruimte. Met twee kamers is die ruimte beperkt, dus staat gelijk aan goed doorluchten in geval van poepjes, scheetjes en overgeven.

Fleur en ik spreken irritaties meestal meteen uit. We gaan in ieder geval niet slapen als er sprake is van een meningsverschil of ruzie. Uitspreken, de kop indrukken en eerlijk zijn over jouw mening. Ook als dat over de ander is of over hoe iemand ergens mee omgaat. Alleen op deze manier is het mogelijk samen “op elkaars lip” te zitten. Ook al is dat 24 uur per dag. Natuurlijk is niet iedereen 24 uur per dag samen. Haal ontspanning uit de momenten dat je alleen bent. Onderweg van werk naar huis. Dat uurtje sportschool kan ook heel ontspannen zijn als je dat in je eentje doet. Haal rust uit het doen van boodschappen en ga eens zonder smartphone naar de wc.

Het is in ons huis onmogelijk om nutteloze troep te bewaren.

Genoeg negativiteit, tijd voor de voordelen aan het wonen in een tweekamerappartement. Fleur en ik wonen al bijna twee jaar op 46 vierkante meter. Daar is in februari van dit jaar nog een derde persoon bij gekomen in de vorm van onze zoon Morris. Ik moet zeggen dat het mij op een positieve manier heeft verbaasd hoe wij omgaan met de beperkte ruimte in ons huis. Het is in ons huis onmogelijk om nutteloze troep te bewaren. Het is dus nooit echt een rommeltje.

De keuken maken we altijd direct schoon. Er is geen omslag voor een enorme hoeveelheid dozen of spullen en de meeste opslagruimte wordt ingenomen door mijn LEGO. Minder rommel is minder stof, dus we hoeven ook minder te stofzuigen. Het keukenblad is bijna altijd leeg en schoon en slingerende spullen worden omdat ze gewoon praktisch in de weg staan direct opgeruimd. Natuurlijk hebben Fleur en ik ook weleens een off week en dan is het gewoon één grote mega rommel. Gelukkig is dat ook meteen weer opgeruimd als we daar wat aandacht aan besteden.

Ons huis is knus en echt een thuis

Doordat de ruimte beperkt is bij ons thuis is het met al onze spulletjes een knusse bedoening. Veel dingen die ons aan vroeger herinneren, mooie LEGO bouwwerken en onze huisdieren zijn allemaal dichtbij en zorgen voor een huiselijke sfeer. Doordat we voor wit als hoofdkleur hebben gekozen oogt het geheel toch net wat groter. Werk bij zo’n kleine oppervlakte dan ook niet met donkere of doffe kleuren. Ik meen het als ik zeg dat de muren dan op je af zullen komen.

Naast witte muren en een witte vloer hebben wij thuis een witte bank en een grote keukentafel met witte poten. De keukenkastjes zijn roomwit en de tegels in de keuken zijn stralend wit met een marmering. Je moet er tegen kunnen maar het zorgt toch voor een wat groter ogend geheel. Samen zijn we heel erg tevreden met wat we van ons appartementje gemaakt hebben.

Al met al hebben Fleur en ik de voor- en nadelen van het wonen in een klein tweekamerappartement goed tegen elkaar afgewogen en zijn na lang beraad toch hier blijven wonen. Wel zijn we van mening dat zodra Morris een beetje kan lopen, er een iets grotere woning moet komen. Hij kan geen rondjes om de keukentafel blijven maken en papa en mama moeten ook nog een beetje kunnen werken. Tot die tijd kunnen we gewoon hier blijven wonen en gaan we op zoek naar ons ideale driekamerkasteel..

Nadelen tweekamerappartement
Nadelen tweekamerappartement
Tweekamerappartement
Geen reactie's

Geef een reactie