Vervelen, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?

Vervelen, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?

Man wat heb ik het druk de afgelopen dagen. Iedereen wil wat van me en na een dagje hard werken, opvoeden en koken ben ik blij als ik even op mijn kont kan zitten zonder dat ik iets moet. Sinds ik vader ben kan ik met eerlijkheid zeggen dat ik mij geen moment heb verveeld. Toch was dat ooit anders. Toen ik tiener was heb ik mijn ouders meer dan eens lastig gevallen met de zin “Ik verveel me”. Zelfs in mijn twintiger jaren waren er hele dagen dat ik geen idee had wat ik moest doen. Vervelen was een soort state of mind. Ik heb begrepen dat vervelen een soort aangeleerd gedrag is dat gelinkt kan worden aan depressie. Zelf wil ik niet zo ver gaan, maar ik weet wel dat vervelen op te lossen is.

Wat is vervelen?

Volgens mijn opa is vervelen het gevolg van het te veel hebben van opties. Door de keuzestress die daar uit volgt slaan je hersenen lam en weet je niet wat je moet doen. Nu is mijn opa geen wetenschapper en is dit psychologie van de koude grond, maar toen mijn opa dit zei ging er voor mij wel een wereld open. Voor mij hielp het om een groot aantal kaartspellen te kopen die ik ook alleen kon spelen. Helaas waren we thuis niet zo van het spelletjes spelen, maar ik leerde ook de verveling verdrijven met bordspellen toen ik ging studeren. Er was altijd wel iemand voor een potje Monopolie of Colonisten te vinden.

Vervelen is een staat van zijn waar je niet weet wat je moet doen. Je hebt geen zin in zaken die gedaan moeten worden en hebt geen idee welke andere dingen jou op dat moment kunnen bekoren om wel wat te doen te hebben. Bij kinderen is vervelen vaak een staat van zijn die voor “vervelend” gedrag kan zorgen. Doordat ze zichzelf niet bezig kunnen houden gaan ze anderen lastig vallen en vragen om bezig gehouden te worden.

Vervelen is goed voor je

Het gevoel dat vervelen teweeg brengt is goed voor je. Het dwingt je om actief na te gaan wat jou als mens zingeving biedt. Je leert jezelf in dit soort situaties meestal het beste kennen. Je moet er echter wel actief mee aan de slag gaan. Let wel op dat het verveelde gevoel niet te lang aan blijft, want het kan doorslaan naar depressie en het gevoel dat je er als mens niet toe doet.

Zelf heb ik een lijstje gemaakt van dingen die ik kan doen als ik mij verveel. Dit lijstje heb ik gemaakt toen ik mij niet verveelde, zodat er een goed gevuld lijstje te maken was. Na een paar keer gebruik gemaakt te hebben van dit lijstje werd het een soort routine en had ik het lijstje niet meer nodig. Sindsdien heb ik mij dus ook nooit meer verveeld.

Oorzaak vervelen

  • Er zijn een aantal oorzaken van verveling te noemen. Vaak begint vervelen in de kindertijd. De kinderen hebben van de ouders niet het goede voorbeeld gehad wat te doen met “loze tijd” en kunnen daardoor zelf deze perioden zonder prikkels niet goed verwerken.
  • Zoals eerder al genoemd is vervelen tegenwoordig vaak het resultaat van het hebben van te veel opties. Alle opties bieden onderling weinig bevrediging, waardoor het gevoel van verveling toeslaat.
  • Doordat de jeugd tegenwoordig veel prikkels te verwerken krijgt wordt een prikkelloze periode vaak als vervelen aangeduid. Het tegen de wil van degene die de verveling ervaart ontbreken van prikkels is dus ook een oorzaak van vervelen.
  • Kinderen ervaren ook verveling als ze iets heel graag willen doen, terwijl dit op dat moment even niet kan. Het kind kan dan vrij koppig vasthouden aan deze activiteit, waardoor een gevoel van verveling ontstaat.

Wat kun je doen tegen verveling?

Het aller makkelijkst is om een lijstje van activiteiten te maken om te doen tijdens loze momenten en perioden van verveling. Het is belangrijk dat je dit lijstje maakt op een moment dat je je niet verveelt, zodat je het lijstje niet kunt beïnvloeden met negatieve gevoelens. Op mijn lijstje heb ik afwassen als nummer één bezigheid gezet. Afwas is er bij ons namelijk altijd en meestal ben ik hier wel een uur of langer mee bezig. Aangezien ik afwassen op de automatische piloot kan doen geeft het me ook tijd om na te denken wat ik na het afwassen kan doen. Een andere bezigheid op mijn lijstje is het doen van spelletjes. Als ik alleen ben kies ik vaak voor een uurtje spelen op de PlayStation, maar als ik Fleur kan bewegen om een spelletje te spelen, dan halen we ook vaak Catan uit de kast.

Naast het maken van een lijstje is het ook mogelijk om de oorzaak van het probleem beet te pakken. Zorg bijvoorbeeld dat er minder opties zijn. Is je kind lastig omdat het zich verveelt, haal dan een aantal opties weg. Haal bijvoorbeeld de stekker uit het modem, zodat alleen offline opties overblijven. Je zult zien dat je kind binnen de kortste keren buiten gaat spelen of de bak met LEGO omkeert. Als je last hebt van te veel prikkels is het ook fijn om met een koptelefoon naar rustgevende muziek te luisteren. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar hier zul je eerst de oorzaak van e verveling voor moeten herkennen.

Als laatste kun je jezelf ook aanleren dat je moet accepteren dat het gevoel van verveling bestaat en dat dat vanzelf weer over gaat. Door iets te gaan doen wat totaal geen nut heeft of waar je helemaal geen zin in hebt verdwijnt het gevoel van verveling vanzelf. Het leven hoeft niet alleen maar vol te zitten met dingen die leuk zijn. Vaak verdwijnt het vervelen al in de eerste momenten nadat je met de stomme taak begonnen bent.

Is vervelen voor iedereen hetzelfde?

Het gevoel vervelen wordt door iedereen anders ervaren. Ook het moment dat de verveling toeslaat is voor ieder mens anders. Wel is het zo dat verveling “besmettelijk” lijkt op het moment dat het wordt uitgesproken. Zo heb je vaak eerst één kind dat zich verveelt, maar als je meerdere kinderen hebt of je kind heeft een vriendje over de vloer, dan zal heel snel daarna ook het andere kind de verveling uitspreken.

Hoe voorkom je verveling?
Verveling leidt tot vervelend gedrag
Geen reactie's

Geef een reactie