Schade aan je auto in het buitenland

Schade aan je auto in het buitenland

Schade aan je auto is heel vervelend, zeker als dit in het buitenland gebeurt. Je krijgt met allerlei regelgeving te maken en hebt veel praktische vragen. Zorg, voor je op vakantie gaat, dat je dingen zoals een autoverzekering en je auto na (laten) kijken op belangrijke zaken geregeld hebt. Zo ga je ontspannen op reis en hoef je je geen zorgen te maken over schade aan je auto in het buitenland.

Is het pech of schade?

Mensen halen autoschade en autopech vaak door elkaar. Het resultaat is immers hetzelfde, je auto is beschadigd, of rijdt helemaal niet meer. Maar voor wat je ervoor moet regelen is heel verschillend. Je rijdt in het buitenland en hebt ineens een klapband. Of de motor raakt oververhit in de warme zomerzon. Dit zijn gevallen van autopech, met andere woorden; er is sprake van mechanisch falen.  Deze dingen vallen niet onder een autoverzekering, hier heb je een speciale pechhulpverzekering voor nodig.

Heb je een botsing gehad, of heeft iemand vernielingen aangebracht aan jouw auto, kortom is er een invloed van buitenaf? Dat is autoschade en valt onder je autoverzekering. Voor je iets gaat regelen met de tegenpartij, moet je de alarmcentrale van je autoverzekering bellen. Zij weten per land wat er nodig is om een schade af te handelen en zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Wat kun je zelf doen?

  • Ga je een lange rit maken met je auto? Zorg dan dat je belangrijke dingen zoals bandenspanning, olie, ruitenwisser- en koelvloeistof van tevoren hebt gecheckt. Kijk ook of je autoverzekering nog wel up-to-date is. Misschien heb je inmiddels een andere, nieuwere auto en wil je een uitgebreide polis, of zijn er voor jouw wensen juist veel voordelige opties.
  • Zorg dat je de groene kaart in je auto hebt liggen en het Europese schadeformulier. Ook al is dit formulier in verschillende talen opgesteld, de inhoud is voor elk land hetzelfde. Zo kun je het ook samen invullen met iemand die een andere taal spreekt.
  • Ben je betrokken bij een ongeluk? Bel eerst de alarmcentrale van de verzekering en maak foto’s van de schade en van de situatie. Als er getuigen zijn kun je vragen om de contactgegevens voor een getuigenverklaring. De alarmcentrale helpt je met alle verdere stappen en kunnen ook regelen dat je auto weggesleept wordt als je niet meer verder kunt rijden.

Probeer na het ongeluk vooral rustig te blijven, autoschade is heel vervelend en zeker als er taalbarrières zijn kan het frustrerend zijn, maar laat je vakantie er niet door verpesten.

Hoe vervelend ook, heb wat geduld met de afhandeling. Bij een schade in het buitenland krijg je te maken met buitenlandse regelgeving, dus kan het wat langer duren dan een schade binnen Nederland. Als je alles afhandelt samen met de alarmcentrale wordt jouw schade, ook in het buitenland, gewoon goed afgehandeld door de autoverzekering. Zo kun je rustig op reis.

Handige tip

Neem een kijkje op Overstappen – autoverzekering berekenen. Hier kun je onafhankelijk autoverzekeringen met elkaar vergelijken en de best passende autoverzekering afsluiten, voor jouw persoonlijke situatie en tevens de meest goedkope. Zo weet je zeker dat je de juiste dekking hebt en dat je niet teveel betaald op je autoverzekering.

Pech met je auto in het buitenland
Autoschade in het buitenland
No Comments

Post A Comment