Lang leve de krapte op de huizenmarkt

Krapte op de huizenmarkt

Lang leve de krapte op de huizenmarkt

Ik kan wel 1200 Euro huur betalen, maar geen hypotheek van 700 Euro krijgen. En als ik al een hypotheek kon krijgen voor 700 Euro per maand, dan zijn er momenteel geen huizen te krijgen die dat bedrag evenaren. Kortom, de woningmarkt is overspannen en door de krapte op de huizenmarkt raken woningzoekenden overspannen. Zelf heb ik het idee van een koophuis even op de lange baan geschoven tot ik wat langer inkomen als ondernemer heb gehad. Tot die tijd zal ik moeten blijven huren en zoals het er nu naar uitziet in de particuliere sector. Verhuizen zit er dus voorlopig nog even niet in.

Wat heb je als ondernemer nodig om een eigen huis te kopen?

Voor ik een huis kan kopen zijn er een aantal dingen die noodzakelijk zijn om een hypotheek te krijgen bij een bank. De meeste banken zijn namelijk nogal terughoudend om een hypotheek te verstrekken aan ondernemers. Dat is ook de reden dat ik nog even moet wachten met het kopen van een woning. Ik ben namelijk pas een paar maanden fulltime aan het ondernemen. Banken lichten je hele financiƫle situatie door en vragen je meestal naar het volgende:

  • Jaarstukken van de afgelopen drie jaar
  • KvK-inschrijving
  • Belastingaanslagen en -aangiftes van de afgelopen drie jaar
  • Wil je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is een Inkomensverklaring Ondernemer een eis
  • Overzicht van spaarrekeningen
  • Overzicht van pensioensituatie
  • Overzicht van eventuele bezittingen van waarde

Zoals je kunt zien is het feit dat ik al meer dan een jaar 1200 Euro huur betaal van geen enkel belang bij het afsluiten van een hypotheek. Ergens natuurlijk ook wel begrijpelijk, want een bank wil graag de zekerheid dat de hypotheek word afgelost. Nu dus maar hopen dat ik snel een huis in Breda kan kopen en niet een hypotheek Zwammerdam af hoef te sluiten.

Wat zijn de mogelijkheden voor het kopen van een huis op dit moment?

Zoals je wellicht al begrepen had zijn mijn mogelijkheden op de huizenmarkt momenteel nihil. Ik heb geen eigen geld, heb pas een paar maanden een eigen bedrijf en daarvoor zorgde ik voor mijn zoon, dus had ik ook geen inkomen. Had ik wel al drie jaar mijn eigen bedrijf, dan had ik ongeveer 350.000 Euro kunnen lenen. Van dat geld kun je in Breda toch best een aardig stulpje kopen.

Helaas is dat niet het geval en zal ik mijn woonwensen wellicht moeten vervullen door een nieuwe partner te vinden met een eigen huis. Het liefst blijf ik in de buurt van Breda, maar als het echt serieus wordt en de eventuele nieuwe partner moet haar hypotheek oversluiten Roelofarendsveen, dan moet ik daar ook maar het positieve van inzien. Alles voor de liefde right?

Krapte op de huizenmarkt
Geen reactie's

Geef een reactie