Is leeftijdsverschil in je relatie een probleem?

Is leeftijdsverschil in je relatie een probleem?

Is leeftijdsverschil in je relatie een probleem?

Als ik het CBS mag geloven in hun onderzoek over leeftijdsverschil wel. In het begin van onze relatie maakte ik mij nog weleens zorgen over het leeftijdsverschil tussen mij en Fleur. Leeftijdsverschil is bij mijn relaties namelijk nog weleens oorzaak geweest van een hoop onrust, emotie en ruzie. Aangezien ik veel ervaring heb met leeftijdsverschil in je relatie vond ik dus dat ik de aangewezen persoon was om antwoord te geven op de vraag “Is een leeftijdsverschil in je relatie een probleem?

Leeftijdsverschil alleen een probleem is als je er zelf een probleem van maakt

Het eerlijke antwoord is dat een groot leeftijdsverschil alleen een probleem is als je er zelf een probleem van maakt. Toen Fleur en ik voor het eerst met elkaar gingen daten hebben we daar niet eens over nagedacht. Fleur was twintig en ik was 34, een leeftijdsverschil van 14 jaar dus. Voor ons totaal geen probleem, maar al snel bleek dat andere mensen daar heel anders over dachten.

Vooral de oudere mensen in mijn omgeving, zoals toenmalige collega’s en ouders hadden zo hun bedenkingen bij het leeftijdsverschil. Ze vroegen zich verschillende dingen af, zoals of we wel in de zelfde belevingswereld zaten, of we wel dezelfde interesses hadden en of Fleur niet gewoon een papacomplex had. Ik heb kostelijk gelachen om alle vragen en meningen die er op mij werden afgevuurd. Mijn enige antwoord was; Als het goed zit, zit het goed. Nu na drie jaar, een eigen zaak en een kind later kan ik zeggen dat het nog steeds goed zit.

Welk leeftijdsverschil is normaal?

In Nederland is de man binnen een relatie meestal de oudste van de twee. Het leeftijdsverschil is meestal niet zo groot, vaak is de man namelijk vijf of zes jaar ouder dan de vrouw. Waarom mannen bijna altijd ouder zijn dan vrouwen in een relatie is mij onduidelijk. Het zou logischer zin als de man en de vrouw even oud zouden zijn. Ik ga hier gemakshalve even uit van een klassieke man- vrouwverhouding, aangezien deze past bij de relatie waar ik in zit. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal voor relaties tussen mensen van het zelfde geslacht en hoe het hier zit.

Maar vijf a zes jaar leeftijdsverschil is dus normaal. Dit betekent natuurlijk niet dat een relatie met een groot leeftijdsverschil abnormaal is. Als je Fleur en mij ziet lopen over straat dan zou je niet zeggen dat er bijna 15 jaar tussen onze geboortedata zit. Of dit nu komt doordat ik zo’n jong voorkomen heb of dat Fleur ouder oogt weet ik niet. Ik denk dat het komt doordat we geen probleem maken van ons leeftijdsverschil en ons eerder druk maken over andere zaken.

Wanneer is leeftijdsverschil strafbaar?

Leeftijdsverschil is in Nederland enkel strafbaar als één van de twee partners minderjarig is. Dat heeft overigens vrij weinig met het leeftijdsverschil te maken, maar meer met de minderjarigheid van één van de twee partners. Een relatie of seksuele omgang met een minderjarige is verboden en kan je uiteindelijk zelfs een flinke gevangenisstraf opleveren. Nadat de minderjarige partner achttien is er geen spraken meer van een verbod. Het leeftijdsverschil,, hoe groot dan ook is juridisch geen probleem meer en daarmee ook niet strafbaar. Wel zullen er mensen zijn die een groot leeftijdsverschil moreel verwerpelijk vinden. Aan de andere kant zijn er geloven die het goedkeuren dat minderjarige meisjes trouwen met oude mannen. Dit is niet enkel iets uit ontwikkelingslanden. Ook in Nederland, de Verenigde Staten en andere westerse landen vinden veel kindhuwelijken plaats. Vaak uit geloofsovertuiging of cultuur. Of dit strafbaar is, is vaak aan een rechter.

Wanneer is leeftijdverschil te groot?

Leeftijdsverschil in een relatie is te groot als het verschil in leeftijd ervoor zorgt dat één van de twee partner mentaal of lichamelijk ondergeschikt wordt aan de ander. Is de man bijvoorbeeld groter en sterker dan de vrouw en gebruikt hij dit om de relatie te sturen, dan kun je er vanuit gaan dat het leeftijdsverschil te  groot is. Als de ene partner net achttien is en de andere partner is ergens in de veertig dan heeft de oudere partner meer ervaring en bagage. Dit kan zorgen voor een disbalans in de relatie die niet gezond is. Dit verschilt natuurlijk van mens tot mens, de ene achttienjarige is de andere niet, maar als het niet goed voelt, dan zit het meestal ook niet goed.

Er zijn nog veel andere zaken die er voor kunnen zorgen dat het leeftijdsverschil te groot is. Mijn ervaring is vooral dat het niet de zaak is van de wereld om de relatie heen, maar veel meer een zaak van het stel dat de relatie met elkaar heeft. Als deze open en eerlijk communiceren met elkaar en aangeven wanneer er spraken is van een probleem, dan is er vaak niets aan de hand. Toch zie ik vaak stellen met een groot leeftijdsverschil die baat hebben bij relatietherapie om geschillen te voorkomen. De therapie is dan niet om problemen op te lossen, maar om deze te voorkomen. Ook wil de oudere mannelijke partner nog weleens een Viagra alternatief nodig hebben tussen de lakens. Dit is volledig normaal en heeft niets met de jongere partner te maken, maar meer met de leeftijd en gezondheid van de mannelijke partner.

Hoe is het om een veel jongere vriendin te hebben?

Daar waar de ouderen in mijn omgeving vaak afkeurend keken naar het leeftijdsverschil tussen mij en Fleur, daar kreeg ik van mijn leeftijdsgenoten in de mannelijke categorie vaak jaloerse blikken. “Vijftien jaar leeftijdsverschil, dan moet er zeker wel een hoop gebeuren in de slaapkamer?” “Lekker hoor, zo’n jonge vriendin, die lust er zeker wel pap van?” Zozo, heb je een “trophy wife?” Het is allemaal weleens gezegd en op een gegeven moment wordt je dit soort opmerkingen ook zat. Vooral de jonge gasten die ik niet zo goed ken die negeer ik vooral, maar als het uit je directe omgeving komt zul je deze mensen toch van repliek moeten dienen. Persoonlijk koos ik ervoor om wat grover te antwoorden dan gebruikelijk. “Ja want dat oude wijf van jou licht vaak alleen maar stil.” Ook wilde ik nog weleens een buskaart pakken en zeggen dat mijn 10 rittenkaart bijna vol was, dus dat ik deze vast moest houden.

Allemaal onzin natuurlijk. Leeftijdsverschil is alleen een probleem als het stel onzeker in z’n schoenen staat en er zelf een probleem van maakt. Mijn ervaring is dat het probleem dat de buitenwereld ermee kan hebben langzaam wegebt en na ongeveer anderhalf jaar niet meer bestaat. De enige die er dan nog een probleem mee heeft is de ambtenaar van de burgerlijke stand die je kind moet erkennen en zich afvraagt of de geboortedatum wel klopt….

Leeftijdsverschil is geen probleem
Leeeftijdsverschil relatie probleem
Leeftijdsverschil relatie strafbaar
Vooroordelen leeftijdsverschil relatie
3 Reactie's
 • Lisette
  Geplaatst op 23:42h, 10 juni

  Wij schelen ook 13 jaar! Niemand die het door heeft, waarschijnlijk omdat ik zo’n ouwe kop heb haha

 • Stephanie De Geeter
  Geplaatst op 15:34h, 11 juni

  Mijn man is 5 jaar ouder dan ik en grapte vroeger ‘als man ben je zo oud als de vrouw die je voelt’ Dit vond il altijd een typische mannenuitspraak. Nu, jaren later, geef ik hem gelijk. Ik hou hem ‘jong’ en hij brengt mij wat extra levenswijsheid bij.
  Als jullie gelukkig zijn is dat wat telt. Nog veel geluk samen!

 • Pika Padamu
  Geplaatst op 01:38h, 05 augustus

  Dit stuk gaat wel voornamelijk over mannen die ouder zijn dan de vrouwen. Maar wat nou als de vrouw 13 jaar ouder is? 😉

Geef een reactie