Ik ben zo gezond als een vis

Ik ben zo gezond als een vis

Ik ben zo gezond als een vis

De laatste tijd ben ik zo blij als een aap met zeven staarten. Zoals ik al eerder met jullie deelde zie ik er van buiten gezond uit, maar wil ik nog weleens kwakkelen met mijn gezondheid. Ik had het voornemen om voor de geboorte van Morris al mijn gezondheidskwaaltjes aan te pakken en ik vind het inmiddels weer eens tijd voor een update. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de verkorte versie: Ik ben zo gezond als een vis!

Dat ik last heb van de huidziekte

Voor de mensen die nog door zijn gaan lezen komt hier het echte verhaal.. Ik deelde namelijk met jullie dat ik last heb van de huidziekte Hidradenitis Suppurativa. Dit is een nogal vervelende ziekte die ervoor zorgde dat ik bij tijd en wijlen niet of nauwelijks kon lopen. Ook wilde er nog weleens abcessen springen en dan was er een goede reden bijgekomen om mij te ontwijken. Zo’n gesprongen abces kan namelijk aardig geuren.. Verder ben ik er in de afgelopen jaren achter gekomen dat hoe positief je persoonlijkheid ook is, pijn altijd een reden is om chagrijnig te worden.

Waar ik in het vorige artikel over chronisch ziek zijn nog last had van abcessen, ben ik inmiddels bultenvrij. Geen plekken onder mijn oksels en ook niet in mijn liezen! Dit komt allemaal door een injectie die ik van de dermatoloog heb gehad in combinatie met mijn aangepaste eetpatroon en positieve instelling. Gelukkig hebben we een houten tafel thuis en kan ik terwijl ik dit schrijf afkloppen.

Vooropgesteld stond dat ik gezonder moest worden

Het bewijst maar weer dat het veranderen van je eetpatroon een substantiële bijdrage levert aan de gezondheid van je huid! Bij mij is gewichtsverlies nooit een doel geweest bij gezonder eten. Vooropgesteld stond dat ik gezonder moest worden. Dat ik mijn bed weer uit kon komen en de fiets weer op kon stappen. Dat is inmiddels ook weer gelukt! Ik kan zelfs weer naar de sauna!

Als ik dan zie dat het overgrote deel van de Hidradenitis patiënten lijdt aan overgewicht (niet allemaal natuurlijk) en dat als ik hen wijs op het wijzigen van eetpatroon, dat er dan rake woorden vallen, dan begrijp ik dat dat soort types een neerwaartse spiraal ingaan. Ik snap dat het aanpassen van een patroon dat je al jaren volgt heel moeilijk is. Ik vraag je in dat geval alleen om niet zo te klagen. Jij bent niet jouw ziekte. Jij is een optelsom van keuzes en daarvan hoeft jouw omgeving niet het slachtoffer te zijn.

Het is voor mij bijna onmogelijk om nog negatief te doen

En dat is een uitdaging, want naast mijn eigen ervaring leg ik de ervaring van honderden andere Hidradenitis patiënten die het zelfde deden! Het is voor mij bijna onmogelijk om nog negatief te doen en dat alleen maar door het letten op mijn eetpatroon. Mooie bijkomstigheid is dat je er ook van afvalt, maar dat hoeft niet eens. Als jouw lever niet al die rare stofjes hoeft af te breken, dan heeft het de tijd om met al die bultjes aan de slag te gaan. Als je genoeg water drinkt blijft je huid lekker soepel.

Nog een fijne bijkomstigheid van mijn aangepaste eetpatroon is dat ik ook geen last meer heb van jicht. Iets dat al jarenlang in mijn lichaam zat is er niet meer. Die manke Rob die over het dorp strompelde heeft plaats gemaakt voor een man die voor het eerst in zijn leven een avondwandelvierdaagse gaat doen. Vanaf aanstaande dinsdag sta ik vier avonden klaar om vijf kilometer te lopen! Ik vind het heerlijk. Heerlijk om niet meer zo negatief te zijn. Ik heb een “gezond” lichaam en ik ben een fijner mens voor de mensen om mij heen en af en toe hoop ik dat ook voor een aantal van mijn “lotgenoten”.

Rob van Laere Hidradenitis
Geen reactie's

Geef een reactie