De Nashville Verklaring

De Nashville Verklaring

In augustus van 2017 presenteerde de Council on Biblical Manhood and Womanhood een verklaring die een eenduidig geluid wilde laten horen rond thema’s als homoseksualiteit, transgenderisme en genderneutraliteit. De wijze mannen uit het zuiden van de Verenigde Staten noemde deze verklaring “the Nashville Statement“. In de originele Nashville verklaring staan Bijbelse interpretaties met “bron”vermelding. In alle artikelen van deze Nashville verklaring staat duidelijk aangegeven hoe je als goed christen je seksualiteit zou moeten beleven.

Seksuele betrekkingen

The Nashville Statement benadrukt in veertien artikelen die zijn onderverdeeld in een bevestiging en een ontkenning, dat het voor een goed christen not done is om seksuele betrekkingen te hebben voor het huwelijk. Ook is het volgens het stuk niet echt de bedoeling om tijdens het huwelijk seks te hebben met iemand anders dan je eigen huwelijkspartner. In artikel 3 wordt bevestigd dat de kerk Adam en Eva ziet als de eerste mensen.

Tot zo ver de redelijk onschuldige zaken die in dit artikel staan. Dit zijn slechts bevestigingen van zaken die reeds in de Bijbel zijn benoemd en waar je een mening over kan hebben. Het opnemen van deze zaken in deze verklaring bewijzen ook dat de opstellers hiervan eigenlijk een schreeuw om aandacht doen. “Hee hierbij bevestigen wij dat de kerk Adam en Eva als eerste mens ziet!” No shit Sherlock, dat staat al een tijdje geschreven. Had je niks beters te doen?

De Nashville Verklaring

Maar dan komt het. Eén van de artikelen van de Nashville verklaring luidt namelijk als volgt. Hou er rekening mee dat ik dit citeer en dat dit dus niet mijn mening is: “We affirm that it is sinful to approve of homosexual immorality or transgenderism and that such approval constitutes an essential departure from Christian faithfulness and witness.” Ik neem aan dat ik deze zin niet hoef te vertalen. Mocht je toch niet echt lekker in je Engels zitten, dan is hier een linkje naar de vertaling in Google Translate.  Kortom, als je homoseksueel of transgender bent, dan is het voor jou niet mogelijk om aanhanger te zijn van het christelijk geeloof.

Wat de wijze heren uit de USA echter niet beseffen is dat ze hiermee ook een heel groot deel van de eigen voorgangers, priesters, pastoren en kerkleiders uit het geloof sluiten. Menig gelovig kerkleider heeft zich namelijk vergrepen aan weerloze gelovige jongens en meisjes. Aangezien hier door anderen al veelvuldig over geschreven is zal ik de voorbeelden maar laten voor wat het is.

Nashville verklaring in het Nederlands

Inmiddels is het januari 2019 en vond men het een goed idee om ook een Nashville verklaring in het Nederlands uit te geven en deze te laten ondertekenen door Nederlandse “prominenten”. Ik stel mezelf dan allereerst de vraag waarom het in Godsnaam anderhalf jaar heeft moeten duren voordat de Nederlandse verklaring er was? Ook vraag ik me af waarom ze het in Nederlad niet de Elsspeet Verklaring hebben genoemd.

Het antwoord op de eerste vraag is snel gevonden. Het duurt natuurlijk best eventjes voordat je meer dan vijftien ondertekenaars vindt voor een stuk vuil als dit. Ik ga er vanuit dat een aantal kerkleiders heeft moeten dreigen met de toorn des Gods om toch een krabbel onder het stuk gerecycled wc-papier te krijgen. Het antwoord op de tweede vraag is minder simpel te vinden. Misschien waren de vertalers niet zo creatief met het verzinnen van een naam als met het verzinnen van bronnen in een geschrift dat in mijn opinie slechts fictie betreft. Zo dat is er uit.

Semi bekende docenten en professoren

Toch hebben de vertalers een aantal prominenten gevonden om de verklaring te ondertekenen. Daar waar in de USA grote namen onder de verklaring staan moeten we het hier doen met semi bekende docenten en professoren die zich hebben gespecialiseerd in religieuze fictie. Ook Kees van der Staaij heeft de verklaring ondertekend en daar trek ik een streep. De streep die de scheiding tussen kerk en staat overschrijd.

Doordat deze meneer een document als dit publiekelijk ondertekent, geeft hij aan dat ook homoseksualiteit, genderneutraliteit of seksuele losbandigheid over het algemeen binnen de politiek afkeur geniet. Onze volksvertegenwoordiging zet een handtekening onder een document waarbij mensen nadrukkelijk worden uitgesloten van de maatschappij. Van der Staaij reageert nuancerend op de boze reacties, maar persoonlijk ben ik van mening dat deze meneer met onmiddellijke ingang uit zijn ambt gezet mag worden.

Welk idee geven wij onze kinderen mee?

Welk idee geven wij onze kinderen mee? Wat leren wij onze zoons en dochters over gevoel, seksualiteit, moralen en openheid als wij geschriften als dit toelaten in onze kerken en scholen? Is een verklaring als dit serieus te nemen of is het slechts een manier om de kerk weer op de kaart te zetten? Hebben ze bij de protestantse kerk gewoon een hele goede marketingafdeling en is dat de reden dat we er nu allemaal over praten? Maakt het uit? Nee! Ik vind de Nashville Verklaring (in het Engels én in het Nederlands) verwerpelijk.

Ik zal mijn zoon leren dat IEDEREEN gelijk is. Homoseksueel, transgender, hetroseksueel of wat voor andere soort seksueel je ook kan zijn. We zijn allemaal in de eerste plaats mens. Homo Sapiens, afstammend van apen en niet van twee evenbeelden van God waarbij er één ook nog een rib uit het lijf kostte.

Nashville Verklaring
Geen reactie's

Geef een reactie