Aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk

Aansprakelijkheid bij een auto-ongeluk

Afgelopen juli had ik een ongeluk met mijn auto. De auto die voor mij reed stond uit het niets stil en ik kon niet op tijd uitwijken. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar de schade aan mijn auto was groot. Snel heb ik de auto aan de kant gezet zodat het verkeer door kon rijden, maar mijn auto was niet meer in staat om zijn weg te vervolgen. Doordat de tegenpartij geen Nederlands sprak is mij nooit duidelijk geworden waarom hij zo ineens stil stond. Aangezien ik achterop reed was men ervan overtuigd dat ik schuldig was. Toch knaagde er bij mij een wrang gevoel. Ik had immers voldoende afstand gehouden en stond niet zomaar midden op de weg stil. Tijd dus om te onderzoeken wie er schuld had aan dit ongeval.

Auto-ongeluk en dan?

Bij een ongeval met een auto of motor hebben de bestuurders vaak het idee dat ze hun auto zo moeten laten staan als dat ze tot stilstand zijn gekomen. Is er geen letsel en zijn de auto’s nog verplaatsbaar, dan is dit echter niet altijd het geval. Je kan dan gewoon een foto maken van de situatie en de auto aan de kant zetten, zodat het overige verkeer doorgang kan vinden. Hou wel je eigen veiligheid en die van de overige weggebruikers in de gaten.

Vul vervolgens samen met de tegenpartij een schadeformulier in en wissel gegevens uit. Noteer ook de gegevens van eventuele getuigen. Is de auto nog rijdbaar, dan kun je vervolgens naar huis of naar een andere bestemming. Meld wel zo snel mogelijk de schade bij je autoverzekering. Kun je echter niet meer verder rijden, dan zal je auto moeten worden afgesleept. Dit afslepen valt meestal gewoon onder de WA-dekking van je autoverzekering.

Wie is er aansprakelijk bij een auto-ongeluk?

Wie er aansprakelijk is bij een auto-ongeluk is afhankelijk van de situatie. In het door mij beschreven geval is het meestal zo dat de auto die achterop reed aansprakelijk is. Dit is echter echt niet altijd het geval. Laat je dan ook niet intimideren door de tegenpartij of verzekering, maar wees specifiek bij het beschrijven van de situatie en wijs zelf al op je onderbuikgevoel dat jij geen schuld hebt aan het voorval. Beperk vervolgens het contact tussen jou en de tegenpartij. Laat dit lekker over aan de verzekeringsmaatschappij, je betaalt immers premie autoverzekering toch?

Overigens zal jouw autoverzekering de schade niet gaan verhalen op de tegenpartij. Ook zal deze de aansprakelijkheid van de tegenpartij niet gaan achterhalen. Hiervoor moet je aanvullend op je autoverzekering een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Een rechtsbijstandsverzekering met de module verkeer is ook een optie. Bespreek met deze verzekering de situatie, de slagingskans van een verhaalzaak en de eventuele gevolgen als blijkt dat jij toch aansprakelijk bent.

Hoe bewijs je aansprakelijkheid?

Die aansprakelijkheid zul je namelijk moeten bewijzen. Bij een ongeluk met een auto of motor is dit vaak alleen maar mogelijk door de verklaringen van getuigen. Maar dan moeten die zich wel hebben gemeld.

Een dashcam is een getuige

Of je moet een dashcam geïnstalleerd hebben in je auto. Een goed gemonteerde en geïnstalleerde dashcam kan namelijk ook fungeren als getuige. Als het apparaat netjes de juiste datum en tijd heeft geregistreerd en het ongeval goed in beeld heeft kunnen brengen, dan is met een dashcam zeker aansprakelijkheid te bewijzen of aan te tonen.

Een dashcam kan ook in andere gevallen uitkomst bieden, zoals bij brandstichting of diefstal uit de auto. Veel van deze apparaten hebben de mogelijkheid ingeschakeld te worden wanneer het alarm wordt geactiveerd of hebben een bewegingssensor. Erg handig als je de dader van de inbraak of brand wil achterhalen.

Getuigen zijn de sleutel

Heb je net als ik geen dashcam in je auto, dan ben je aangewezen op getuigen die het ongeval ook daadwerkelijk hebben zien gebeuren. Noteer duidelijk de gegevens van deze mensen. Getuigen zijn namelijk de sleutel tot het verhalen van schade aan je auto als er spraken is van onenigheid over de schuldvraag. Adviseer getuigen ook altijd om wat zij gezien hebben snel op te schrijven of in te spreken. Op deze manier is er zo min mogelijk sprake van ruis als de rechtsbijstands- of autoverzekering hen gaat vragen naar de toedracht.

Aansprakelijkheid auto-ongeluk
Geen reactie's

Geef een reactie