Workout tips – Wat kun je gebruiken ter vervanging van dumbbells of gewichten?

Workout tips – Wat kun je gebruiken ter vervanging van dumbbells of gewichten?

Al een jaar lang liggen ze in een doos in de berging. Voor de verhuizing omdat ik geen zin had om de dumbbells te gebruiken. Mijn hoofd stond er simpelweg niet naar. Na de verhuizing zijn ze ergens achterin de berging belandt. Ik heb simpelweg de kracht niet om over en onder alle dozen te kruipen en de 4 kilo per stuk wegende gewichten te zoeken. Omdat ik toch iets aan mijn spierkracht moet doen en omdat dat ook best kan met andere zaken dan halters of gewichten maakte ik voor jullie een lijst met 7 dingen die je voor je workout kunt gebruiken in plaats van dumbbels.

Gebruik statiegeldflessen als halters

Statiegeldflessen kunnen perfect functioneren als halters. Als het drinken wat er in zat op is laat je ze vollopen met water en je weet dat je precies anderhalve kilo aan gewicht per anderhalve liter fles hebt. Als je flessen als dumbbell neemt moet je wel op een aantal zaken letten. Zorg dat de dop goed op de fles zit. Doe je een heftige workout, dan kan het nog weleens gebeuren dat de dop los komt!! Naast dat een nat pak tijdens een workout niet echt prettig is zijn de flessen ook gelijk een stuk lichter.

Ben je een echte krachtpatser, dan kun je voor je workout ook hele grote waterflessen gebruiken die normaal op waterkoelers zitten. Deze kun je gewoon online bestellen en variëren in gewicht tussen de 12 en de 20 kilo. Het kost wel wat meer werk om deze flessen te prepareren tot kettlebell. Er moet een trilhaak aan de fles zitten en hier kun je dan een lus aan vast knopen om de fles makkelijk te kunnen tillen.

Doe je workout met je kind

Als je geen flessen in huis hebt of als je een leuke activiteit met je kinderen wilt ondernemen, dan is een workout met je kind zeker een optie. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je leuke workouts doen met het kind als gewicht. Denk hierbij wel altijd aan de veiligheid van het kind en probeer altijd zo te tillen dat je je rug niet te veel belast. Toen onze zoon Morris nog een klein ukkepukje was gebruikte ik de Maxi Cosi met hem erin als gewicht om mijn armspieren en beenspieren te trainen.

Stoelen werken perfect als vervanging voor dumbbels

Heb je wat zwaardere stoelen, dan kun je deze perfect gebruiken als gewichten voor je workout. Oké, door het formaat zijn ze misschien minder handzaam, maar je kan ze meestal wel goed vastpakken. Ook zijn de meeste stoelen wel zwaarder dan een kilo, waardoor het voor de meeste mensen echt als een workout telt. Om gewicht toe te voegen kun je ook een lege fles aan de stoel vast tapen.

Iedereen heeft wel ergens een kist met speelgoed staan

Onze zoon Morris heeft drie mega grote kisten met speelgoed staan. Deze kisten zeult hij de hele dag door het hele huis. Ondanks dat is Morris nog steeds een kleine dikzak. Toch is het optillen van deze kisten een hels karwei en het lijkt me dus dat deze speelgoedkisten bij goed gebruik een ideale vervanging zijn voor een kettlebell. Til met je rug recht en vanuit je benen en binnen de kortste keren heb jij stevigere been-, borst-, rug- en armspieren.

Maak gewichten door boeken in een tas te doen

Als je de boeken in je boekenkast nog eens nuttig wil gebruiken nadat je een e-reader hebt gekocht, dan kun je de boeken altijd nog in een sterke tas stoppen. Weeg de boeken op een normale weegschaal. Stop  er zoveel boeken in als dat je gewicht wil tillen en begin aan een stevige workout. De tas met boeken is een ideale vervanging voor gewichten of dumbbells. Zorg ervoor dat je niet zomaar een plastic tasje van de grootste supermarkt bij jou in de buurt gebruikt. De tas moet sowieso minimaal 3 kilo kunnen tillen zonder dat het handvat of de bdem scheurt.

Doe perfecte deadlifts met je bed

Say what? Jazeker! Deadlifts met je bed. Je bed is namelijk het ideale meubelstuk om workouts mee te doen. Helaas is een bed te zwaar en te groot om helemaal boven je hoofd te tillen, maar je kan zeker spiertrainingen doen met een bed. Ga op je hurken voor een eenpersoonsbed zitten met je knieën naar het bed toe. Leg je handen onder de onderste rand van het bed alsof je het op wil tillen. Laat de spanning in je kuiten en dijen opbouwen en duw het bed in een voorwaarts glijdende beweging naar boven. Je hoeft het bed dus eigenlijk ook niet zo zeer te tillen. Belangrijk bij deze workout is dat je bed niet te zwaar is. Als je het bed normaal al niet kan tillen, sla deze oefening dan over.

Gebruik toch maar gewoon gewichten

Als je echt een goede oefening wil zonder je misschien te vertillen aan té zware meubelstukken. Als je niet wil dat je kind van je rug afvalt of een stoel in tweeën breekt, ga dan gewoon op zoek naar die dumbbells in de berging. Til een paar dozen op en doe niet zo lui. Gebruik dingen waar ze voor bedoeld zijn en volg uitgebreide tutorials op het internet.

Kun je de gewichten toch nergens meer vinden, stap dan even op de fiets om nieuwe te kopen, of bestel ze desnoods online. Het opbouwen van spieren en het verbranden van vet zijn essentieel bij het vormen van een gezond lichaam en dumbbells zijn een ideaal hulpmiddel om hiermee te beginnen.

Workout zonder dumbbells
Geen reactie's

Geef een reactie