Welke messen gebruik je voor welke taak?

Koksmessen voor gevogelte

Welke messen gebruik je voor welke taak?

Als je net als ik graag kookt  dan weet je dat je er met één keukenmes niet gaat komen tijdens het koken. Niet voor niets gebruiken koks verschillende messen voor verschillende taken tijdens het snijden in de keuken. Niet iedereen weet waar je al die verschillende messen voor gebruikt. Daarom zal ik je kort uitleggen welke messen je hebt en waar je ze voor gebruikt. Zelf gebruik ik Forged messen in de keuken, maar je kunt natuurlijk ook messen van een ander merk gebruiken.

Hakmes

Eén van de gevaarlijkst uitziende messen uit mijn Forged messenset is het hakmes. Laat je niet verleiden om dit mes als universeel mes te gebruiken in de keuken. Dit mes is enkel bedoeld om groenten te snijden! Het gaat als boter door harde groenten als winterpeen en knolselderij. Door zijn stoere uiterlijk is bij iedere kok de drang om met dit mes grote stukken vlees klein te snijden, maar hier kun je beter andere messen voor gebruiken. Met het hakmes snij je al je groenten moeiteloos Julienne of Brunoise.

Gebruik het koksmes als alleskunner in de keuken

Als je dan toch een universeel mes in de keuken wil gebruiken, kies dan voor het koksmes. Het koksmes is een ideale alleskunner die je eigenlijk overal wel voor kan gebruiken. Denk hierbij aan het snijden van vlees, groenten of vis, maar ook voor het fijnsnijden van kruiden. Je zou zeggen dat je naast het koksmes geen andere messen meer nodig hebt, maar net als bij alle generalisten mist het koksmes specialisme en moet je concessies doen op bijvoorbeeld snijtechniek en krachtverdeling.

Het Santokumes is het Japanse koksmes

Een veel gehoorde term als je zoekt naar een koksmes is Santoku. Het santokumes is de Japanse versie van het koksmes. Santoku staat voor “drie deugden” wat verwijst naar de drie functies die dit mes kan vervullen, namelijk snijden, hakken en trancheren. Santoku messen hebben doorgaans een wat hoekiger uiterlijk dan het reguliere koksmes.

Het broodmes zorgt bij mij thuis voor SEH-bezoeken

Het broodmes is het mes dat ik heel veel gebruik en wat er al vrij vaak  voor heeft gezorgd dat ik met een bloedende hand of vinger bij de SEH heb gezeten. Een broodmes herken je aan de kartelranden op het lemet. Je kan een broodmes gebruiken om naar eigen wens een heel brood in sneetjes te snijden, maar ook om harde en zachte broodjes of croissants door de midden te snijden om er vervolgens iets op te doen. Wees verstandig en snij van je af in plaats van naar je toe. Zo voorkom je dat je in je eigen handen snijdt.

Vleesmes

Het vleesmes is het mes waar ik echt enorm blij mee ben. Het is ideaal om vlees te trancheren. Het heeft een lang en smal lemmet en in het geval van mijn Forged vleesmes een oneffen lemmet zodat er niets aan het mes blijft plakken. Ook rauw vlees kun je met een vleesmes ideaal te lijf gaan. Snij dunne plakjes ham, rosbief of bijvoorbeeld een hele ossenhaas met dit mes en ik garandeer je dat je nog nooit zo blij met een mes bent geweest.

Het schilmes is het aardappelschilmesje voor echte koks

Het schilmes en het welbekende aardappelschilmesje verschillen niet zo heel veel van elkaar. Het grootste verschil zit hem in de dikte van het lemmet en het aantal keer dat je het mesje kunt gebruiken. Een aardappelschilmesje is na een keer of 20 schillen wel bot en onbruikbaar. Dit is met het schilmes absoluut niet het geval. Met het schilmes schil je moeiteloos groente en fruit, maar je kan het mes ook gebruiken voor andere kleine snijhandelingen als het doorsnijden van touw of het snel openmaken van een verpakking.

Steakmes, niet alleen voor steaks

Ik ben een echte vleeseter en alleen al om die reden heb ik bij ieder diner mijn Forged steakmes klaarliggen. Ik heb er in totaal zes, dus ook mijn bezoek snijdt het vlees in stijl. Een steakmes hoef je niet alleen voor steak of biefstuk te gebruiken. Mijn beroemde kippendijsaté en een gewone slavink laten zich ook gewoon door dit fijne mes kleinsnijden.

Uitbeenmes

Een mes wat wellicht minder mensen zullen gebruiken is het uitbeenmes. Met een uitbeenmes snij je moeiteloos vlees van het bot, of dit nu rauw of reeds gegaard vlees is. Het blad van een uitbeenmes is lang en smal, waardoor je gemakkelijk kracht kunt zetten als dat nodig is, maar ook zonder problemen langs de bochten van het bot kunt snijden. Laat altijd het scherpe mes het werk doen en zet niet te veel kracht. Dit voorkomt ongelukken.

Slagersmes

Met een slagersmes snij je mooie plakken vlees. Aan het formaat van het mes kun je al zien dat dit mes voor grote stukken vlees bedoeld is. Je snijdt moeiteloos een ham, ribstuk of borstplaat in eetbare porties met een slagersmes. Ook dit mes zul je niet in iedere keuken tegenkomen. Laat je liever de slager je vlees in porties snijden, dan kan dat natuurlijk ook.

Korting bij Kamado Express

Speciaal voor de lezers van Papablogger.nl heb ik een kortingscode om 10%  korting op de Forged collectie te krijgen bij Kamado Express. Gebruik de code FORGED10 in het afrekenproces en je hebt deze prachtige messen toch weer een stuk goedkoper in huis.

Welk mes gebruik je wanneer?
Koksmessen voor gevogelte
Geen reactie's

Geef een reactie