Wanneer begint de uitverkoop?

Wanneer begint de uitverkoop?

Wanneer is het  uitverkoop in Nederland? Een makkelijke vraag met een antwoord dat misschien iets moeilijker ligt. Over het algemeen is het in Nederland twee keer per jaar uitverkoop. Veel winkels noemen de uitverkoop “sale” de betekenis van uitverkoop in het Engels. In Nederland heb je doorgaans een zomer sale en een winter sale. De zomer sale. De zomer sale vindt plaats in de maand juni/juli en de winter sale in december/januari. In Nederland zijn er geen vaste data waarop het uitverkoop is. Zo vind je bijvoorbeeld altijd wel ergens een Tommy Hilfiger sale.

Waarom houden winkels sale?

Winkels geven hoge kortingen tot wel 70% om van hun oude collecties af te komen. Van oudsher beginnen modeketens met de sale aan het begin van de zomervakantie. Klanten kunnen kleding kopen tegen hoge kortingen en vervolgens vertrekken zij geheel in het nieuw op vakantie. Ook andere ketens, zoals speelgoedwinkels, elektronicaketens en meubelgiganten zijn steeds meer afhankelijk van wisselende collecties en houden daarom uitverkoop om steeds weer de nieuwste collecties te kunnen tonen.

Naast het tonen van nieuwe collecties is uitverkoop natuurlijk ook geweldige reclame. Een Timberland sale zorgt bij de meeste modeketens voor een hogere omzet. De mindere marge die zij maken wordt gecompenseerd door de mensen die buiten de uitverkoop hun kleding en schoenen kopen. Veel mensen wachten speciaal tot de uitverkoop tot zij bepaalde artikelen kunnen kopen. Zij nemen het risico dat het product uitverkocht is op de koop toe.

Mensen die dingen kopen in de uitverkoop komen in de winkel of webshop ook artikelen tegen uit de nieuwe collectie. Doordat de nieuwe collectie vaak heel erg aantrekkelijk is voor de gemiddelde koper, zal er ook in de aankoop van zaken uit de nieuwe collectie marge worden gemaakt uit de sale. Natuurlijk is uitverkoop een marketingmiddel om klanten over te halen iets te kopen. Toch zou het winkelbeeld er heel anders uitzien als we geen sale zouden hebben.

Wanneer is de uitverkoop in Nederland?

Iedere winkel mag in Nederland zelf bepalen wanneer het uitverkoop is. Over het algemeen is de zomer uitverkoop in de maanden juni/juli en de winter uitverkoop in de maanden december/januari. Vaak loopt de sale gelijk aan de schoolvakanties en daarmee ook aan bepaalde feestdagen. Afhankelijk van het marketingmodel dat bepaalde winkelketens aanhouden vindt de wintersale bijvoorbeeld plaats voor of na Kerst.

Wanneer is het Solden in België?

Zomersolden België

De zomersolden begint in 2020 op 1 augustus en duurt tot 31 augustus. Veel winkelketens kiezen ervoor om de soldenmaand te beginnen met kleine kortingen en deze langzaam op te laten lopen gedurende de maand. Het is in België enkel toegestaan om in deze maand producten te verkopen met verlies en kortingen kunnen tijdens de solden oplopen tot wel 80%! Na de piek zal de korting tijdens deze uitverkoop langzaam weer lager worden tot aan het einde van de solden de prijzen weer normaal zijn.

Wintersolden België

De wintersolden begint in 2021 op 2 januari en duurt tot 31 januari 2021. Op deze manier kunnen winkeliers de restanten van de Kerstperiode op een nette manier verkopen aan de mensen met cadeaukaarten of aan klanten die gewacht hebben op de uitverkoop. Vooral tijdens de wintersolden nemen Belgen vaak speciaal een dag vrij om naar de grote winkelketens te gaan of op koopjesjacht te gaan in de stad.

Black Friday

Sinds enige tijd is Black Friday overgewaaid uit Amerika. Black Friday is traditiegetrouw de dag na Thanks Giving en wordt beschouwd als de opening voor het seizoen van Kerstaankopen. Op Black Friday stunten vooral Amerikaanse retailers met hoge kortingen die ervoor zorgen dat veel mensen al vroeg in de rij staan om deze spullen te kopen. Traditiegetrouw zijn er op en rond Black Friday nieuwsitems over grote drukte en toestroom van mensen bij winkels en nieuws over gecrashte webshops.

In Nederland zijn de kortingen op Black Friday niet zo heel hoog. Kortingen tussen de 20% en 45% zijn normaal, maar zo hoog als in Amerika waar dure merkartikelen met tussen de 50% en 80% korting over de toonbank gaan komt hier bijna niet voor. Er is vooral in ons eigen land veel commentaar op Black Friday. De kortingen zouden geen echte kortingen zijn. Webshops verhogen hun prijzen enige tijd voor Black Friday en verkopen deze dan met een gereduceerde prijs voor de originele verkoopprijs.

Cyber Monday

Cyber Monday is een eveneens uit de Verenigde Staten overgewaaide dag met korting. Het is de eerste maandag na Thanks Giving en sinds enige tijd gebruiken Amerikanen deze dag om tegen hoge kortingen online te shoppen. Sinds een paar jaar is deze marketingterm overgewaaid uit Amerika en kunnen ook Nederlanders shoppen tegen kortingen tot wel 50% op Cyber Monday.

Wanneer is het uitverkoop?
Geen reactie's

Geef een reactie