Varen met kinderen

Varen met kinderen

Als je vroeger zou zeggen dat ik later graag zou varen met kinderen dan ha ik je direct geloofd! Al van jongs af aan ben ik een echte waterrat. Op bijna alle kinderfoto’s die van mij gemaakt zijn in de zomer zie je mij in de buurt van of in het water. Prachtig vond ik het. Mijn tofste ervaring was echter op het water, waar ik als achtjarige jongen mijn zeildiploma haalde op een Optimist. Sinds die tijd vind ik het heerlijk om het water op te gaan en met een bootje richting onbekende bestemming te varen. Of het nu op een boot met een zeil is of in een sloepje, ik vermaak mij wel tijdens het varen. Zelfs nu Morris er is wil ik nog heel erg graag het water op. Ja, ik ben zo’n man die graag vaart met kinderen.

Vijftien tips als je gaat varen met kinderen

Varen is ook een ideaal om te doen met kinderen. Als het lekker weer is neem je de kinderen mee naar een stukje water en vaar je richting een stip op de horizon. Je hoeft natuurlijk niet altijd te varen. Gewoon een beetje dobberen is ook lekker, vooral als je op een rustige plek wil bijkomen van het drukke bestaan. De kinderen kunnen dan lekker het water in en jij geniet ondertussen van prachtige natuur of je bepaalt waar je later naartoe wilt varen. Om jullie mee te nemen in het plezier van het varen deel ik hier vijftien tips als je gaat varen met kinderen. Hierbij put ik voornamelijk uit eigen ervaring, dus twijfel niet om in de reacties nog meer tips te zetten.

Neem voldoende eten en drinken mee

De allerbelangrijkste tip voor een rustig dagje uit op een boot is toch wel het meenemen van voldoende proviand. Zorg dat je een koelbox bij je hebt die tot de nok toe gevuld is met broodjes, pakjes of blikjes drinken en voldoende snacks. Tijdens het varen kan eten en drinken op lange stukken soms de verveling wat verdringen. Als je stil ligt en de kinderen zijn aan het zwemmen of spelen dan verbruiken ze veel energie. Dit zorgt altijd voor honger, dorst en af en toe een traan. Eten werkt ideaal als je gaat varen met kinderen. Het geeft nieuwe energie, werkt soms troostend en kan zorgen voor een moment van stilte. Niet vergeten dus.

Laat je kind altijd een zwemvest dragen

Zwemvesten zijn van levensbelang als je gaat varen met kinderen. Niet alleen wil je niet de hele dag ongerust om je heen kijken of je kroost nog wel veilig op of om de boot zit, zo’n zwemvest kan jouw kind ook nog eens redden van een wisse dood in geval van stroming of golfslag. Door een zwemvest blijf je kind netjes drijven en blijft het hoofd van je kind (bijna) altijd boven water. Tel daar nog eens mee op dat de structuur van een zwemvest het bovenlichaam van jouw kind kan beschermen als het tegen de boeg van een boot of de wal klotst en je weet dat je je kind nooit meer zonder zwemvest mee moet nemen als je gaat varen.

Smeer je kind iedere 2 uur goed in met zonnebrand

Kinderen hebben een hele kwetsbare huid. Nog meer als bij volwassenen zorgt de zon voor beschadigingen aan de huid van je kind. Door de reflectie van water is de kracht van de zon als je gaat varen met kinderen nog vele malen groter. Zorg dan ook dat je tijdens het varen, maar ook aan de wal en voor het zwemmen dat je kinderen goed zijn ingesmeerd met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Door het insmeren mee te nemen in de dagelijkse routine en het vol te houden dit iedere twee uur te doen worden de kinderen optimaal beschermd tegen de negatieve gevolgen van zonlicht.

Neem veel (water)speelgoed mee

Als je kinderen mee uit varen neemt ga er dan vanuit dat ze snel verveeld zullen zijn. Anders dan volwassenen genieten zij meestal niet van de rust of de natuur. Kinderen willen het liefst de hele dag geëntertaind worden. Het is dus handig om voldoende (water)speelgoed mee te nemen. Ga bij het uitkiezen van het speelgoed uit van de wensen van je kinderen. Schepjes en emmers, drijvende flamingo’s, luchtbedden en waterbommetjes zijn veelgehoorde opties. Ik was in de jaren 90 heel erg blij dat mijn Super Soaker altijd meeging. Mijn ouders dachten daar echter heel anders over. Leest je kind nu liever een boek, zog dan dat je een e-reader meeneemt die tegen water kan.

Zorg dat de boot geschikt is voor kinderen

Je zou het niet zeggen, maar veel boten zijn totaal ongeschikt voor kleine kinderen. Boten met open buitenboordmotor kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een flinke brandwond en een boot waar de touwen zo los op het dek liggen zijn een beenbreuk waiting to happen. Vraag als je een boot koopt altijd aan de verkoper of de boot die je mooi vind geschikt is voor kinderen. Bij goede watersportzaken, zoals Klop Watersport krijg je in dat geval een eerlijk en op maat gemaakt antwoord. Ga al je gaat varen in ieder geval voor een boot die ruim is opgezet. Kies ook een boot die weinig hoogteverschil kent en goede opbergmogelijkheden heeft. Als er weinig op het dek slingert, slingeren je kinderen niet over het dek.

Kindvriendelijke aanlegplaatsen

Er is niets saaiers voor kinderen dan varen met ouders die vervolgens aanleggen in verlaten havens of te drukke strandjes. Plan als je gaat varen met kinderen van te voren een aantal kindvriendelijke aanlegplaatsen. Laat ook je kinderen mee kiezen als die mogelijkheid er is. Meer aan in de buurt van een pretpark, dierenpark of speeltuin en je hebt de komende paar uur letterlijk geen kind meer aan ze. Neem van mij aan dat het fijner is om drie uurtjes door een dierenpark te lopen dan een kwartier lang gezeur over wanneer je weer naar huis gaat.

Ruimte om te slapen als je gaat varen met kinderen

Vooral als je jonge kinderen hebt is het hebben van een slaapplek aan boord ideaal. Kinderen die moe zijn worden onachtzaam en onachtzaamheid aan boord is gevaarlijk. Dan kunnen ze beter even een dutje doen en na een uurtje weer fijn het water in of een spelletje spelen. Zorg wel dat de slaapplek niet in de weg staat, zodat je veilig aan boord kunt bewegen.

Hou je ogen open als je gaat varen met kinderen

Als je gaat varen met kinderen is het heel belangrijk dat je je ogen openhoudt. Niet alleen is het belangrijk dat je weet waar je kinderen zijn, het is ook belangrijk om gevaren te herkennen. Op een boot heb je de verantwoordelijkheid over meer personen dan jij alleen en die moet je ook weer veilig aan de wal krijgen. Als het goed is heb je van te voren goede afspraken gemaakt, maar kinderen zijn onvoorspelbaar. Voor je het weet zwemmen ze 2 kilometer van de boot af en ben je ze kwijt. Niets zorgt voor zo veel stress als een verdwenen kind op een vaartripje. Om die stress te voorkomen is het aan te raden je ogen goed op de kinderen te houden.

Durf af te wijken van je plan

Niets gaat zoals gepland als je gaat varen met kinderen. Durf af te wijken van je plan en accepteer dat een gepland event niet doorgaat of anders loopt dan verwacht. Je hoeft maar één keer verkeerd te varen en je bent zo twee uur langer onderweg. Hier valt de rest van je planning natuurlijk door in het water, maar dat hoeft niet je tripje te vergallen. Wees flexibel en laat je niet kisten door tegenslag. Als het goed is ben je vrij of heb je vakantie en daar passen geen kleine irritaties bij.

Maak veel plezier en niet te veel stress

Deze tip volgt eigenlijk automatisch op de vorige. Laat de stress van alle dag aan de wal en gebruik bijvoorbeeld je telefoon alleen voor noodgevallen of spelletjes voor de kinderen. Maak plezier, geef aandacht aan de mensen waar je mee vaart en kom eens echt tot rust door de omgeving en het kabbelende water. Als dit niet je ding is kun je natuurlijk ook een biertje pakken en een koptelefoon opzetten, maar zorg er dan wel voor dat iemand anders het roer in handen heeft.

Aanmeren alleen door volwassenen

Aanmeren, het ziet er leuk uit, maar als je het niet goed doet kan het ook goed fout gaan. Tijdens dagjes op het water zie ik vaak tientallen volwassenen dit al verkeerd doen. Laat het aanmeren dan ook nooit door een (onervaren) kind doen. Voor je het weet valt je kind tussen de wal en het schip of erger. Het is ook mogelijk dat de boot niet goed vast wordt gemaakt of dat jouw boot andere boten raakt tijdens het aanmeren. Vaak is het in dat soort gevallen voor jou en de verzekering fijner als er een volwassene aan het roer heeft gestaan.

Bepaal ruim van te voren je terug vaart

Als je fijn gaat varen met kinderen dan gaat de tijd vaak sneller dan verwacht. Bepaal daarom op tijd hoe laat je weer teruggaat naar de haven. Zet bijvoorbeeld de wekker van je telefoon of hou de tijd goed in de gaten. Voor je het weet is het namelijk etenstijd en zijn de eerder genoemde broodjes op en moet je nog vier uur varen naar het dichtstbijzijnde restaurant. Ook zullen de kinderen blij zijn als ze voor 18.00 weer terug in de haven zijn. Als je gaat varen met kinderen moet je jezelf bewust zijn dat het geen nachtwerk kan worden.

Overleg voor je gaat varen met kinderen eerst de regels

Ik heb het in dit artikel al een aantal keren geschreven: Overleg voor vertrek de regels die gelden aan boort van de boot. Dit is voor de kinderen het minst leuke aan de hele trip en als kleine jongen wilde ik nog weleens een beetje wegdromen tijdens het doornemen van de regels die golden tijdens het varen. toch hebben deze regels meer dan eens mijn leven gered en ben ik blij dat ik ze kende. Maak voor de allerkleinsten een liedje in rijmvorm en geef de wat ouderen aan deze regels gebonden verantwoordelijkheden. Dit zorgt dat ze de regels van het varen echt in hun oren knopen.

Zorg voor schaduw als je gaat varen met kinderen

En niet alleen als bescherming tegen de zon. Ook in de schaduw kun je tijdens het varen namelijk goed verbranden. Het is wel belangrijk dat de schaduw geen verzamelplek van warmte wordt, zodat de kinderen niet afkoelen. Een wapperende doek of plant werkt als een soort natuurlijke airconditioning en zorgt voor de nodige verkoeling.

Reserveer van te voren een tafel als je uit eten gaat

Als de dag op zijn eind loopt en jij en je kinderen hebben aangemeerd in een veilige haven, dan is het tijd voor een voedzame maaltijd. Zorg wel dat je op tijd een tafel reserveert bij een restaurant in de buurt van je eindhaven. Zonder reservering kom je op mooie dagen bijna niet meer aan een tafel om lekker aan te eten. Uiteindelijk eindig je dan bij de snackbar of met een plastic bord op schoot vol met Chinees. Dit is natuurlijk niet altijd verkeerd, maar lekker eten aan een fijne tafel met goed gezelschap is natuurlijk altijd beter.

Varen met kinderen tips
Geen reactie's

Geef een reactie