Suppen is leuk met én zonder kinderen

Suppen is leuk met én zonder kinderen

Door COVID-19 en alle beperkingen die daar omheen gelden ben ik in aanraking gekomen met Suppen. Als je nergens meer naar binnen mag, dan ga je op zoek naar andere manieren van vertier. Suppen is een toffe manier om alleen, met een date of met je kinderen het water op te gaan. Zowel in de zomer als in de winter kun je op veel wateren in Nederland goed suppen. Maar voor je dat gaat doen, leg ik je eerst een paar dingen uit over deze relatief nieuwe vorm van water recreatie.

Wat is suppen?

SUP staat voor “Stand Up Paddle” dit is Engels voor Recht Opstaand Peddelen. Dat peddelen doe je op een soort surfplank. Doordat je jezelf staand voortbeweegt op deze surfplank is er dus geen zeil nodig om vooruit te komen. Kort gezegd is suppen dus peddelen op een surfboard. Dit kan zowel op meren, rivieren en kanalen als op open zee. Het suppen op zee is wat mij betreft echter iets voor de gevorderde supper, aangezien je te maken hebt met golvend water.

Er zijn vele plekken waar je kan suppen. Zelf sup ik het liefst door de Biesbosch of peddel ik rustig door de singels van Breda. Tegenwoordig zie je ook veel suppers in de grachten van Amsterdam en Utrecht. Zowel voor recreatie als voor coaching op een sup of het verwijderen van troep uit het water.

Wat is het verschil tussen een opblaasbare en solide supboard?

Je hebt keuze uit een opblaasbare sup of een solide board, waarbij een opblaasbare sup minder ruimte inneemt en veelal duurzamer is. Een solide board is doorgaans sneller en doelmatiger.

Er zijn namelijk verschillende sups voor verschillende vormen van suppen. De opblaasbare sup is het meest geschikt voor beginneners die gewoon een beetje willen drijven op open water. Ga je de golven op of wil je wedstrijden gaan suppen, dan is een solide board het meest geschikt. Hou er wel rekening mee dat een solide sup board vatbaarder is voor schade.

Hoe kom je aan een sup board?

Sup boards kun je over het algemeen bij de meeste watersportzaken vinden. Wil je eerst weten of suppen iets voor jou is, dan is het ook mogelijk om een supboard te huren. Ook hier kun je weer kiezen tussen opblaasbare sup boards en de solide variant. Vaak is er ook een verschil in prijs tussen de twee varianten. Mijn advies is om eerst een opblaasbare supboard te huren en als suppen iets voor jou is, om dan ook eens een solide board te testen. Supboards zijn relatief prijzig, dus duik niet gelijk zonder proberen in deze hobby.

Kun je suppen met kinderen?

Suppen is een ideale vorm van watersport voor kinderen. Zolang ze hun evenwicht kunnen bewaren op het water, een zwemdiploma of reddingsvest hebben en weten hoe ze zich voort moeten bewegen met peddels is suppen echt een leuke vorm van watersport om met kinderen te doen. Ook kun je het supboard achter een boot knopen en lekker achter de boot van papa en mama aandrijven als je gaat varen met kinderen.

Is je kind nog geen held op de sup, dan kun je ook kiezen voor een opblaasbare kayak. Hiermee kunnen de kinderen ook lekker drijven en varen, zonder dat ze hun evenwicht constant hoeven te bewaren.

Suppen,Wat is suppen,suppen kinderen,
Geen reactie's

Geef een reactie