Schilderen op nummer is niet alleen voor kinderen

Schilderen op nummer is niet alleen voor kinderen

Iedereen die ooit jong is geweest heeft vast weleens geschilderd op nummer. Gekscherend heb ik het weleens “kust op een kleurplaat” genoemd. Toch is schilderen op nummer vaak het perfecte verjaardagscadeau gebleken. Niet alleen op de verjaardagen van kinderen, maar ook tantes, opa’s en en vrienden hebben weleens een mooi pakket met kunstwerken die ze zelf mochten maken gekregen.

Wat is schilderen op nummer?

Bij schilderen op nummer maakt de schilder zijn of haar kunstwerk aan de hand van een tekening. De tekening bestaat uit rasters en deze rasters zijn voorzien van een nummer. Dit nummer is gelinkt aan een kleur die op de bijgeleverde potjes verf of in een legenda is gezet. Op deze manier weet je dus altijd welke kleur een bepaald raster moet krijgen. De schilder kan aan de hand van techniek en de dikte van de verf wel zijn of haar eigen interpretatie van het kunstwerk geven. Zo kunnen drie dezelfde schilderen op nummer sets toch verschillende kunstwerken voortbrengen.

Verven op nummer, wat heb je nodig?

Meestal zitten alle dingen die je nodig hebt in de set die je koopt of krijgt. Zowel de kwasten en penselen, de verf en het doek of canvas zitten in de schilderen op nummer set. Om goed met verven op nummer aan de slag te gaan heb je echter nog best wat andere zaken nodig.

  • Zelf zou ik altijd kiezen om te schilderen op een schildersezel.
  • Daarnaast heb je zeker één of meer oude doeken nodig. Deze doeken kun je deppen in terpentine om zo gemorste of verkeerd geverfde rasters schoon te maken.
  • Wil je de vloer of muur beschermen tegen verfspetters, dan is een afdekzeil geen overbodige luxe.

Voor wie is schilderen op nummer?

Van oudsher is schilderen op nummer bedoeld voor kinderen. Vanaf een jaar of vier is het mogelijk om onder toezicht van ouders een mooi schilderij te maken. Een ideale bezigheid voor peuters dus! Vanaf een jaar of zeven kun je de kinderen alleen aan het werk zetten met de moeilijkere kunstwerken. Vanaf deze leeftijd is het voor kinderen vaak mogelijk om ook kleine details aan te brengen. Hoewel kinderen vanaf een jaar of negen verven op nummer vaak te kinderachtig vinden, stopt de doelgroep hier niet.

Op latere leeftijd vinden volwassenen schilderen op nummer vaak terug onder de term paint by numbers via sociale media als Instagram of Pinterest. Vooral vrouwen vinden het erg rustgevend om op rustige momenten de kwast op te pakken en een prachtig schilderij te verven.

Wat valt er dan allemaal te schilderen?

Eigenlijk is er van ieder historisch kunstwerk ook wel een versie gemaakt die je op nummer kan schilderen. Tik op Google maar een de naam in van een beroemd kunstwerk met daarnaast de term schilderen op nummer en je weet gelijk of er een versie van is. Of je nu de Nachtwacht wil schilderen of een schilderij van Renoir, alles is mogelijk.

Voor kinderen zijn er ook hele makkelijke schilderijen te krijgen. Afbeeldingen van huisdieren, paarden of bekende tekenfilmfiguren zijn ruimschoots verkrijgbaar. Hoewel de tekenfilmfiguren heel aantrekkelijk zijn voor een kind om uit te kiezen, echt uitdagend wordt het pas als ze iets tekenen wat ze nog niet eerder hebben gezien of getekend.

Tips schilderen op nummer

  1. Werk altijd maar aan één nummer tegelijk. Op deze manier hoef je maar één potje verf te openen. Acrylverf droogt heel snel op en als er meerdere potjes verf open staan is binnen de kortste keren een groot deel van de verf onbruikbaar.
  2. Bewaar na het afronden van een kunstwerk altijd de verf die je overhebt. Deze kun je vaak weer gebruiken bij een nieuw schilderen op nummer kunstwerk. Hou wel goed de kleur in de gaten, zodat je niet twee verschillende kleuren met elkaar mengt.
  3. Als je op nummer gaat schilderen dan is dit het beste te doen in een goed verlichte kamer. Binnen de lijntjes blijven en overgangen maken in bepaalde kleuren gaat moeilijk als er schaduwen vallen op je doek. Ook kun je makkelijker onderscheid maken tussen kleuren die weinig van elkaar verschillen.
  4. Luister tijdens het schilderen naar rustgevende muziek. Als je niet van klassieke muziek houdt kun je ook gewoon fijne rustige luistermuziek opzetten.
  5. Schilder van donkere naar lichte kleur. Begin je de donkere kleuren te verven? Dan krijg je naar alle waarschijnlijkheid snel een beeld van hoe het resultaat er uit gaat zien. Bovendien heb je op deze wijze de mogelijkheid om alvast een bepaald karakter toe te voegen, dat meer of minder indruk maakt. Vind je de donkere kleuren te overheersend? Daar kun je alvast rekening mee houden, door bijvoorbeeld iets meer water toe te voegen of de lichtere kleuren straks wat sterker aan te zetten.
Schilderen op nummer met genummerde verfpotjes
Schilderen op nummer - De Nachtwacht
Geen reactie's

Geef een reactie