Perfecte moeders bestaan niet

Perfecte moeders bestaan niet

Veel moeders die in mijn praktijk Frou Frou Begeleiding komen hebben één ding met elkaar gemeen: ze leggen de lat te hoog voor zichzelf. Bij alles wat ze ondernemen of denken binnen het moederschap, streven ze naar perfectie. Zonde, want het is onmogelijk om altijd alles perfect te kunnen doen. Er is niet een manier om de perfecte moeder te zijn, maar er zijn duizenden manieren waarop je een goede moeder kunt zijn.  Goed dus. Want, goed is goed genoeg. Ook voor jou als mama.

Ik was ook zo’n mama

Ik was ook zo’n moeder die alles tot in de puntjes geregeld wilde hebben, graag de touwtjes in handen hield en die er alles aan deed om die perfecte moeder te zijn. Ik scrolde door mijn instafeed heen en kreeg teleurstelling na teleurstelling te verwerken. Die teleurstelling ging over niemand anders dan over mezelf. Want: waarom had ik niet zo’n Pinterest waardig huis en waarom zagen mijn kinderen er niet altijd zo mooi gestyled uit? Wat ik me toentertijd niet realiseerde was, dat ik naar een momentopname van iemand zat te kijken. Een simpel shot uit een dag die 24 uur duurt. De moeilijke momenten worden vaak niet gedeeld op social media.

Echtelijke ruzies zie je niet op insta

Laten we eerlijk zijn, de meeste moeders posten niet over hun echtelijke ruzies of hoe ze na drie jaar nog niet in hun oude skinny jeans passen. Of hoe onzeker ze zich voelen als moeder en welke negatieve emoties daarbij komen kijken. Jammer, want juist dat is wat nieuwe moeders mijns inziens zouden moeten zien. Zodat ze weten dat ze niet alleen zijn en herkenning vinden bij elkaar. Dit streef ik ook na op mijn eigen insta pagina.

Ik deel daar zelf ook veel open en eerlijke anekdotes over mijn moederschap. We klooien namelijk allemaal maar wat aan,  als mama’s. En het wordt tijd dat alle moeders dit weten. Of je nu tieners hebt of een klein baby’tje. Of je vijf kinderen hebt of eentje. Het maakt allemaal niks uit. Iedere moeder verdient het om te weten dat de lat een stuk lager mag. Of sterker nog: dat die lat het raam uit mag. Gewoon, weg ermee!

Zeker tijdens de tropenjaren

Zeker nu midden in de tropenjaren, is het belangrijk om de lat lager dan ooit te leggen. Er wordt simpelweg soms teveel van jou als moeder gevraagd. De omstandigheden kunnen we helaas niet veranderen. Hoe jij ermee omgaat wel. Dus wees je allereerst bewust van het feit dat je vaak onmogelijke eisen aan jezelf stelt. Stap twee is om die imperfectie te aanvaarden en los te laten. Je hoeft er niks mee. Je bent niet wat je denkt, dus laat het gaan. Hoe lager je de lat legt, des te meer successen je gaat behalen op een dag. Stel je voor dat je elke dag van jezelf een superfood waardige maaltijd voor je kids moet bereiden. Halverwege het kookproces realiseer je je dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. Eenmaal aan tafel vinden je kinderen het ook nog eens niet lekker en voor je het weet, hangt de spaghetti tegen het plafond.

Dat is dus dissapointment central voor jou als moeder. Als je je nu de volgende keer eens voor zou nemen, om het wat minder perfect te doen. Door bijvoorbeeld een keer kant en klare pannenkoeken op tafel te zetten of een tosti. Kids blij en jij blij. Nee, dat hoeft natuurlijk niet elke avond. De belangrijkste boodschap hierbij is: give yourself a break.

Ik ben wel goed genoeg

Als je constant de lat sky high legt voor jezelf en je maar tot de helft komt als moeder, voel je constant de discrepantie tussen die hetgeen jij van jezelf verwacht en wat daadwerkelijk haalbaar is op een dag. Dit komt dan totaal niet overeen. De gedachten die je dan krijgt zijn bijvoorbeeld: ‘zie je wel, ik doe het niet goed, ik faal, ik ben niet goed genoeg, ik ben geen goede moeder’, etc. En niemand, ik herhaal niemand, gaat goed op dit soort gedachten en de daarbij behorende emoties. Dus hoe lager jij de lat legt, hoe leuker en fijner je leven als moeder wordt. Zeg tegen jezelf”: ”ik ben goed, precies zoals ik ben.”

Lieve mama: onthoud: al die andere moeders doen ook maar wat, trust me. Inclusief ondergetekende.

Wil je hulp?

Lees je bovenstaande en merk je dat je eigen perfectionisme je de das omdoet? Mail dan naar info@froufrounegeleiding.nl Samen gaan we hiermee aan de slag zodat je weer goed in je vel komt te zitten.

 

Frou Frou Begeleiding,Tilda
Moeder goed genoeg
Geen reactie's

Geef een reactie