Pech met je auto voorkomen

Pech met je auto voorkomen

Autopech is vervelend. Als je stil komt te staan met je auto komt het eigenlijk nooit uit. Je zit immers niet voor niets in je auto. Je moet ergens heen! Autopech kost vaak veel tijd en geld. Om die reden is het beter om autopech te voorkomen dan te genezen. Door goed voor je auto te zorgen en regelmatig gepland onderhoud uit te voeren op je auto voorkom je al een groot deel van de pechgevallen. Daarnaast kun je ook zelf dingen doen om pech te voorkomen. In dit artikel vertel ik je wat die dingen zijn.

Hou de accu op spanning

Een niet startende auto is voor veel mensen het eerste pechgeval wat ze mee zullen maken. Door koud weer, een oude accu of een slecht onderhouden accu weigert je auto dienst en kom je te staan met wat in de volksmond een lege accu heet. Je auto start niet en ook de andere elektrische onderdelen van je auto, zoals het licht en de radio doen het dan vaak niet. Vaak is dit probleem te verhelpen met een startkabel en een aardige buurman. Het probleem van een niet startende auto is vaak echter te voorkomen.

Wil je de accu van je auto goed onderhouden en een lege accu voorkomen, dan kun je bijvoorbeeld een acculader kopen. Een acculader houdt de accu van je auto op spanning en is vooral handig als je de auto niet heel veel gebruikt, of alleen korte afstanden rijdt. Pak om een accu bij te laden ook eens een keer langer dan een half uur de snelweg en probeer dan boven de 3000 toeren te blijven. Ook dan kan de batterij van je auto goed bijladen.

Zorg goed voor je banden

Mijn opa zei altijd: “Zorg dat alles wat je in contact brengt met de aarde goed onderhoudt.” Hiermee bedoelde hij schoenen, banden en goeie relaties. Dat advies heb ik altijd in mijn oren geknoopt. Goed zorgen voor de banden van je auto is bittere noodzaak. Je banden zorgen er namelijk voor dat je van A naar B kan rollen, zonder grip te verliezen op de weg. Controleer daarom altijd de diepte van het profiel op je banden en de bandenspanning. Voor alle banden geldt dat de minimale profieldiepte 1,6 millimeter is. De bandenspanning is afhankelijk van de band en auto waar je in rijdt. Check hiervoor het boekje dat bij de auto hoort.

Een lekke band kan veel oorzaken hebben. Meestal is een lekke band echter geen pech, maar is deze veroorzaakt door een invloed van buitenaf en dus schade. Toch helpen veel pechhulpverzekeringen bij klanten die een lekke band hebben. De meest gehoorde oorzaak voor een lekke band is een spijker of glas. Ook slijtage en stoepranden zijn vaak boosdoeners. Door goed voor je banden te zorgen voorkom je dat je onverhoopt met een lekke band komt te staan.

Hou vloeistoffen op peil

Zonder olie, koelvloeistof en nog een groot aantal andere vloeistoffen gaat jouw auto nergens heen. Door de vloeistoffen goed in de gaten te houden, zorg je ervoor dat je niet onverhoopt onderweg stil komt te staan. Je kunt hiermee dus pech voorkomen. Nu ken ik zelf niemand die iedere dag het oliepeil van zijn of haar auto checkt, maar het is verstandig om in ieder geval maandelijks even de motorkap open te doen en te kijken of er nog vloeistof in alle reservoirs zit. Heb je zelf geen idee welke vloeistof waar moet, rij even naar de garage of vraag iemand met meer verstand van auto´s om je te helpen.

Negeer nooit een lampje in je dashboard

Als laatste wil ik je op het hart drukken om nooit een lampje in het dashboard van je auto te negeren. Doe je dit wel, dan kan het zomaar zijn dat je binnenkort met pech op de snelweg staat. Hoewel het vaak zo kan zijn dat het lampje een vieze sensor aangeeft, kan het ook zijn dat de oliedruk, bandenspanning of de motor niet oké is. Laat dan ook altijd je auto uitlezen door de garage als de lampjes in je dashboard niet uitgaan nadat je een probleem hebt proberen te verhelpen.

Autopech voorkomen
Geen reactie's

Geef een reactie