Omron Viva Review

Omron Viva Review

Als je bezig bent met gezonder leven, gewichtsverlies en sporten, dan is de kans groot dat een weegschaal onderdeel van je routine is. Ik ben zelf al enige tijd bezig om mijn leefstijl gezonder te maken en naast de sportschool, vaste ochtendroutine en een nieuw eetpatroon sta ik dagelijks op de weegschaal. Tot twee weken geleden had ik een simpele weegschaal die enkel mijn gewicht aangaf als ik erop ging staan. Op zich deed dit apparaat wat het moest doen, maar ik had behoefte aan meer. Die extra gegevens vond ik in de Omron Viva. In deze review lees je wat mijn ervaringen zijn met deze lichaamscompositiemeter en of de Omron Viva iets voor jou kan zijn.

Unboxing van de Omron Viva

Ik bestelde de Omron Viva bij Bol.com. Zoals ik gewend ben van Bol werd de lichaamscompositiemeter geleverd in een enorme doos. Dit terwijl de verpakking van Omron juist erg slank en goed om het product heen zit. De verpakking van de slimme weegschaal van Omron had dus minimaal karton wat in mijn ogen een positief punt is.

In de verpakking trof ik een kartonnen schaal om de lichaamscompositiemeter te beschermen tijdens transport. Daarin lag de mooie, modern ogende slimme weegschaal, een pakje AAA-batterijen, een gebruiksaanwijzing en een garantiebewijs. De gebruikte hoeveelheid plastic viel mij alles mee. Aangezien het een medisch precisie apparaat is, had ik verwacht dat er meer beschermend materiaal in de doos zou zitten.

De Omron Viva instellen

Na het uitpakken van de weegschaal en het plaatsen van de vier batterijen komt het spannende gedeelte. De eerste kennismaking met de Omron Viva en zijn functies. Zoals een echte man betaamt besloot ik de gebruiksaanwijzing van de weegschaal niet te lezen en op gevoel de functies van de Omron Viva te bekijken. Aangezien ik nog nooit een slimme weegschaal heb gehad was dit misschien niet de allerbeste beslissing.

Doordat de slimme weegschaal via bluetooth samenwerkt met de Omron Connect app en doordat je de weegschaal voor gebruik per gebruiker moet instellen op lengte, geboortedatum en geslacht, liep ik heel even vast. Gelukkig had ik de gebruiksaanwijzing nog niet weggegooid en legt deze duidelijk uit wat je moet doen om de slimme weegschaal van Omron opnieuw in te stellen. Met de gebruiksaanwijzing was het instellen zo gebeurd en kon ik binnen een minuut op de weegschaal staan voor mijn eerste meting.

Functies Omron Viva

De Omron Viva meet een zestal waarden die jij vervolgens kunt gebruiken om je levensstijl aan te passen en doelen te stellen. Deze doelen moet je echter wel stellen in een andere app, want die mogelijkheid biedt Omron Connect helaas niet. Ook mis ik in de app van Omron een mogelijkheid om te zien welke waarden normaal zijn voor iemand van mijn lengte en geslacht. Misschien is dit iets wat op een later moment nog in de app komt, maar ik ervaar het zeker als een gemis. Welke zes waarden worden gemeten door de Omron Viva?

Gewichtsmeting

Net als iedere weegschaal kun je met de Omron Viva je gewicht meten. Voor de meest betrouwbare meting ga je met zo min mogelijk kleren op de weegschaal staan. Neem een rechte positie aan met je handen naast je lichaam en wacht tot de slimme wegschaal een signaal geeft dat de meting is voltooid. Je kunt nu zien hoeveel je op dit moment weegt. Of dit gewicht normaal is, een stijging of een daling, dat zie je niet op de weegschaal. Wel kun je dit als je de weegschaal aan je telefoon hebt gekoppeld binnen een paar seconden zien in de app. Weeg jezelf overigens op blote voeten, aangezien sokken de meting kunnen verstoren.

Visceraal vet niveau

Visceraal vet is vet dat zich vormt om de organen. Hoewel het dus niet alleen in je buik zit, wordt het ook wel buikvet genoemd. Het Visceraal vetniveau zegt een hoop over jouw lichamelijke gezondheid. Zo kunnen dunne mensen met een hoop visceraal vet nog steeds een bepaalde vorm van obesitas hebben. Een score in de Omron App tussen de 1 en 12 geeft aan dat de mate van visceraal vet een gezond niveau heeft. Alle waarden tussen de 13 en 59 geven aan dat er in ieder geval verbetering nodig is. Ter indicatie: in 2017 had ik een visceraal vetniveau van 17, inmiddels is dit door mijn verbeterde levensstijl gedaald naar 9.

Percentage lichaamsvet

De Omron Viva meet ook het percentage lichaamsvet. Wat een normaal niveau aan lichaamsvet is geeft de app helaas niet aan. Ook de weegschaal zelf geeft hiervan geen indicatie. Na wat zoeken op het internet kwam ik verschillende tabellen tegen die aangeven wat een normaal vetpercentage is voor iemand van mijn leeftijd en mijn lengte.

Skeletspieren

  1. De functie skeletspieren meet je spiermassa. Wederom ontbreekt in de app een referentiekader voor de hoeveelheid spiermassa. Neem contact op met je personal trainer of diƫtist om te bepalen welke waarde voor jou gezond is en past bij je persoonlijke doelen.

Rustmetabolisme

Onafhankelijk van je dagelijkse activiteit heeft je lichaam een bepaalde caloriebehoefte. De functie rustmetabolisme berekend hoeveel behoefte jouw lichaam heeft als het volledig in rust is. Dit betreft echter geen hele nauwkeurige meting. Deze metingen zijn namelijk duur en erg per persoon afhankelijk. Om die reden maakt Omron naar alle waarschijnlijkheid gebruik van de formule van Roza en Shizgal.

Body Mass Index

Als laatste meet de Omron Viva jouw BMI. De bekende waarde voor iedereen die weleens een dieet heeft gevolg. Afhankelijk van je lengte, leeftijd en gewicht komt hier een bepaald nummer uit. Dit nummer refereert dan weer naar een bepaalde mate van gezondheid. Persoonlijk ben ik van mening dat je Body Mass Index een slechte pointer is om je lichamelijke gezondheid mee te duiden, maar het is een fijne manier om progressie te meten en daar valt ook wat voor te zeggen.

Hoe bevalt de Omron Viva slimme weegschaal

Tot nu toe bevalt de Omron Viva mij heel goed. De slimme weegschaal doet wat hij in de boekjes belooft en hij ziet er strak uit. De app en weegschaal zijn met de gebruiksaanwijzing goed in te stellen en de metingen zijn nauwkeurig. Zowel met mijn oude weegschaal als bij een meting op mijn sportschool kwamen gelijkwaardige metingsresultaten naar voren, dus in mijn ogen is de weegschaal zeker een aanrader!

Wat ik wel mis zijn bepaalde gezonde kernwaarden in de Omron Connect App. Het kost aardig wat uitzoekwerk om te weten of je met jouw resultaten op de goede weg bent. Ieder referentiekader ontbreekt hierin. Gelukkig zijn er weer andere apps die je hierin kunnen ondersteunen en als er een koppeling is met Apple Health, dan komt alles daar netjes samen.

Omron Viva Review
Man op Weegschaal,slimme weegschaal,Omron Viva
Geen reactie's

Geef een reactie