Minimalistisch inrichten, hoe doe je dat?

Minimalistisch inrichten, hoe doe je dat?

Je gaat verhuizen of je bent je interieur na al die jaren een beetje zat aan het raken. Tijdens je zoektocht naar een nieuw interieur kom je telkens weer foto’s van die prachtige woonkamers tegen die regelrecht de VT Wonen in hadden gekund.

Minimalistisch inrichten

De afgelopen jaren is vooral het minimalistisch inrichten helemaal hot and happening. Wellicht dat het ermee te maken heeft dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd betekent en je er dus zelf rustiger van wordt. Of misschien doordat het ook enorm budget vriendelijk is. De keuze is in ieder geval reuze en in dit geval ‘less is more’.

Maar hoe begin je nu aan het zorgvuldig samenstellen van een minimalistisch interieur wat toch enigszins aangepast is aan de wensen van jou en jouw gezin? Hieronder zal ik je door middel van een aantal stappen proberen op weg te helpen.

Opruimen en weggooien

Het begin is even een rotklus, maar eenmaal bezig zul je zien dat als je de smaak te pakken hebt, dat het je steeds makkelijker af gaat. Opruimen en weggooien! Het belangrijkste in dit hele verhaal is om zo min mogelijk in het zicht te hebben en dat wat je toch neerzet er ook echt toe doet. Al die kleine rommeltjes en prullaria dus lekker op een kleedje voor je deur voor 50 cent zetten. Een zo’n blanco mogelijk ‘canvas’ is juist prettig om mee te werken.

Kleuren van een minimalistisch interieur

Een belangrijke toonzetter voor je inrichting is de kleur! Dus voor je verder gaat met meubels uitzoeken, is het belangrijk om te bepalen welke kleur de ruimte gaat krijgen die je in wil richten. Bij een minimalistisch interieur zul je vooral uitkomen op basic kleuren als wit, grijs, taupe of ecru. Mocht je het helemaal anders willen doen kun je ook voor zwart gaan!

Minimalistisch inrichten

Mocht je bovenstaande keuzes hebben gemaakt, dan kom je terecht op een belangrijk punt: meubels. Je plaatst zo min mogelijk dus wat er staat zal best aanwezig zijn. Het gebruik van verschillende materialen is zeker wenselijk. Kies voor een heerlijk grote stoffen hoekbank in een neutrale kleur als blikvanger in de woonkamer. Deze bank van OTTO is minimalistisch, heeft prachtige details maar is absoluut niet minder comfortabel of praktisch. Juist doordat hij van stof is zit hij ook nog eens heel lekker. En doordat hij lekker ruim is, kun je ook genoeg verjaardagsvisite er op kwijt.

Behalve een mooie en fijne bank, moeten er natuurlijk nog meer meubels in een woonkamer komen te staan. Denk hierbij aan onder andere een salontafel en een tv-meubel en eventueel een dressoir. Alles draait bij minimalistisch om rust en ruimte, dus ook voor deze meubels telt dat. Kies voor lichte kleuren en zo min mogelijk poespas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meubels die geen handgreep hebben, maar een duw systeem om de kastjes te openen. Het liefst ook geen open kastjes, maar echt afgesloten met deurtjes. Vermijd bijzondere vormen, maar hou het recht en strak! Een zwevend meubel zorgt er bijvoorbeeld al voor dat je geen ‘onnodige’ pootjes in zicht hebt.

The finishing touch

Als je alle basis op zijn plek hebt, kun je de ruimte gaan aanvullen met decoratie. Decoratie maakt veel verschil. Kies voor een groot vloerkleed in rustige kleuren zoals bijvoorbeeld dit pareltje dat we ook zagen bij OTTO. Een mooi vloerkleed is echt een aanwinst voor je interieur. Leg het voor je bank en plaats er symmetrisch in het midden je salontafel op om de rust te bewaren. Maar ook passende raamdecoratie kan een ruimte net even de finishing touch geven. Houten jaloezieën in een neutrale kleur of een lichtgekleurd rolgordijn. Tijdloze oplossingen die perfect in een minimalistisch interieur thuis passen en die ook nog eens onderhoudsvriendelijk zijn.

Zoals je kunt zien heb je ondanks dat je qua kleur redelijk beperkt wordt, nog onwijs veel opties om je interieur naar wens te maken. Speel vooral met diverse materialen (mits in dezelfde kleurtinten) om een ziekenhuis effect te voorkomen. Let vooral op balans, rust, ruimte en kleur. Alvast veel plezier met het (her-)inrichten van jouw woning!

Hoekbank minimalistisch
Otto Vloerkleed Minimalistisch
Geen reactie's

Geef een reactie