Mealpreppen is niet alleen handig voor sporters

Mealpreppen is niet alleen handig voor sporters

Sinds enige tijd ben ik hard aan het werk om af te vallen. Door hard te lopen, veel te wandelen en naar de sportschool te gaan val ik best aardig af en beginnen ook de centimeters inmiddels goed af te nemen. Het meeste gewicht verlies ik echter niet in de sportschool, maar in de keuken! Door goed te letten op wat ik eet, mijn macro’s in de gaten te houden en verstandig mijn tussendoortjes te kiezen val ik af zonder al te veel moeite te hoeven doen. Een van de hulpmiddelen hierbij is meal preppen. Maar wist je dat meal preppen niet alleen handig is om af te vallen? Het is ook nog eens heel erg efficiënt!

Wat is meal preppen?

Meal Preppen is het voorbereiden van al je maaltijden voor de hele week in één keer. Zo sta ik zelf iedere zondag in de keuken om mijn maaltijden met zilvervliesrijst, ossenhaas, broccoli en kipfilet voor te breiden. Ik heb ervoor gekozen om alleen de avondmaaltijden voor te bereiden en deze per dag in een speciaal daarvoor bedoelde container te bewaren. De maaltijden voor maandag en dinsdag gaan in de koelkast. De maaltijden voor de andere dagen gaan in de vriezer.

Dingen die lekkerder zijn als je ze vers bereid, zoals pasta en Ribeye bereid ik liever niet voor. Die heb je meestal toch vrij snel klaar en zijn lekkerder als het vers uit de pan komt. Door mijn meals te preppen kan ik precies in de gaten houden hoeveel gewicht aan vet, koolhydraten en eiwit er in mijn maaltijden zit en hoef ik hier door de weeks niet meer aan te denken. Meal preppen is dus erg gezond en heel handig.

Waarom meal preppen sporters?

Sporters en dan voornamelijk mensen die aan krachttraining doen in de sportschool, doen aan meal preppen omdat de voedingswaarden in hun dieet erg belangrijk zijn voor spiergroei en het “droog worden” van hun lichaam. Daarnaast zorgt het ervoor dat ze minder in de verleiding komen om fastfood te eten of iets laten bezorgen. Al met al hoort meal preppen voor sporters bij hun gezonde levensstijl.

Waarom is meal preppen ook handig voor drukke ouders?

Aangezien het voorbereiden van je maaltijden een hoop voordelen heeft, is meal preppen niet alleen voor sporters interessant. Ook voor drukke ouders kan meal preppen voordelen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het is voordeliger. Je kookt alles in één keer en hebt dus minder restjes. Doordat je voldoende kookt voor één maaltijd hoef je ook minder weg te gooien. Daarnaast is voedingsmiddelen in grote hoeveelheden kopen vaak goedkoper.
  • het scheelt echt zeeën aan tijd! Oké, je bent je halve vrije zondag aan het koken, maar de rest van de week gooi je de bakjes met jouw maaltijd 6 minuten in een wok of 2 minuten in de magnetron en je maaltijd is klaar. Heb jij weer tijd over om te spelen met de kinderen of om nog even naar de sportschool te gaan.
  • Kookzondag is hier thuis echt een ding. Mijn zoon leert van alles over eten. Over seizoensgroenten bijvoorbeeld, maar ook over waar vlees vandaan komt en welke vitaminen er in groenten zitten. Hij vindt dit super interessant en helpt dan ook graag mee.
  • Mealpreppen scheelt enorm veel afwassen. Omdat je pannen, kookgerei en snijplanken maar één dag gebruikt zit je niet elke dag met je handen in het sop.

Hoe hou je eten lekker als je het lang van te voren klaarmaakt?

Een veel gehoorde klacht bij meal preppen is dat sommige maaltijden niet heel erg lekker zijn als ze niet vers bereid zijn. Dat klopt! Pasta vind ik bijvoorbeeld niet te eten als het is opgewarmd. Daarom maak ik op kookzondag wel alvast de saus, maar kook ik de pasta pas op de dag zelf. Ook rood vlees is in mijn ogen echt smerig als het al eerder gebakken is. Daarom bak ik mijn ribeye’s ook pas als ik ze ga eten.

De rest doe ik in een goed koude koelkast of als het voor verder dan twee dagen is, in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat alle vitamientjes en smaken in het gerecht blijven en dat het zo snel mogelijk klaar is als je het in de pan of magnetron doet. Niet alle gerechten zijn geschikt om voor te bereiden. Hier word je vanzelf door schade en schande wijs van. Neem in ieder geval van mij aan dat gepaneerde kipschnitzels echt niet lekker zijn na twee dagen in de vriezer..

Mealpreppen niet alleen voor sporters
Geen reactie's

Geef een reactie