Mannen met baarden: 5 filmhelden

Mannen met baarden: 5 filmhelden

De baard is al een jaar of tien weer helemaal in. In de jaren ’80 waren het vooral snorren die het straatbeeld domineerden, in de jaren ’90 stond een geiten- of kunstenaarssikje vaak voor een weloverwogen muzieksmaak. In deze eeuw draagt menig man een volle, dikwijls door de barbier verzorgde baard, waar niemand meer raar van opkijkt. Hoe zit dat op het witte doek? Vijf mannen met baarden die de held waren in bioscoopkrakers.

 

Sean Connery in The Rock (1996)

 

De immer stijlvolle Sean Connery speelt in The Rock een ex-gevangene van Alcatraz, waar een aantal verbitterde soldaten een groep toeristen gegijzeld houden. Ze dreigen de boel op te blazen als de regering niet aan hun eisen tegemoet komt. Connery is de enige persoon die ooit van het eiland ontsnapt is en wordt daarom ingehuurd om een reddingsteam door het ondergrondse gangenstelsel te leiden. De prachtige gesoigneerde baard van Connery is in dat jaar 1996 zijn tijd al ver vooruit.

 

Jeff Bridges in The big Lebowski (1998)

 

Op internet en tv vergelijken fans The Big Lebowski alias The Dude met andere superhelden, juist omdat hij het tegenovergestelde doet. Hij doet namelijk een gooi naar het kampioenschap de nihilist uithangen. Maar zijn rustige, slordig bebaarde leventje vol jointjes, white russians en bowlingpartijtjes wordt wreed verstoord door een paar criminelen die op zijn tapijt plassen. Een goede film met prachtrollen van Steve Buscemi en John Goodman.

 

Steve Carell in Evan Almighty (2007)

 

Heerlijke familiefilm met droogkomiek Steve Carell die het teken van God (Morgan Freeman, ook met zorgvuldig bijgehouden baard) heeft gekregen dat hij een ark moet bouwen. Intussen wordt Carell’s baard met de minuut imposanter, maar wordt er vooralsnog geen zondvloed aangekondigd. Hetgeen de hoofdrolspeler op hoongelach komt te staan.

 

Andy Serkis in The adventures of Tintin (2011)

 

Met deze animatiefilm, geregisseerd door Steven Spielberg, kunnen de ware Tintin (oftewel Kuifje)-fans hun hart ophalen. Vanaf minuut één is het alsof de legendarische stripverhalen tot leven komen. De film is snel, grappig en razendknap geproduceerd. Het idee om de bebaarde boezemvriend van Kuifje, Captain Haddock, een Schots accent mee te geven, is ronduit briljant. Spielberg, zelf fervent baarddrager én groot Kuifje-fan, belooft nog steeds dat deel twee er ooit zal komen.

 

Ben Affleck in Argo (2012)

 

In het bizarre maar waargebeurde Argo schittert de met een keurige 70’s baard getooide held Ben Affleck als exfiltratie-expert. Hij moet een groepje Amerikaanse ambassademedewerkers uit de handen van Iraanse terroristen houden. Affleck komt op het even lumineuze als levensgevaarlijke idee om zijn landgenoten het zwaar anti-Amerikaanse land uit te smokkelen door een locatiebezoek van een productieteam van een SF-film te simuleren. Bloedstollend.

Mannen met baarden
Geen reactie's

Geef een reactie