Kokosolie gezond? Waarom dan?

Kokosolie gezond? Waarom dan?

Met alle (koolhydraat arme) diëten die ik de laatste tijd tegenkom is bij ons in huis ook de discussie over het gezond zijn van kokosolie weer opgelaaid. Fleur’s eerste reden om tegen kokosolie te zijn is, omdat ze de smaak van kokos moeilijk trekt. Aangezien ik het tegendeel van dat argument al snel bewezen had, kwamen we op het volgende punt. In kokosolie zitten namelijk veel verzadigde vetten. De vraag blijft dus: Is kokosolie gezond, en zo ja, waarom dan?

Is kokosolie gezond?

Tegenstanders zullen zeggen van niet. Kokosolie bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet. Helaas heeft het imago van vet vanaf de jaren vijftig een deuk opgelopen en werd alles wat vet was als oorzaak gezien van de mindere gezondheid van de wereldbevolking. Nu, enkele decennia later blijkt echter dat suiker de grote boosdoener is en niet het (verzadigde) vet. Hoewel we nog steeds voorzichtig moeten zijn met bepaalde soorten vet, toch kunnen we oordelen dat vet niet per definitie ongezond is. Wat we ook kunnen vaststellen is dat veel toegevoegde suikers in roomboter en margarine juist veel schadelijker zijn/waren.

Of kokosvet gezonder is dan normale ingrediënten om mee te koken of bakken wordt door het Voedingscentrum betwijfeld. Volgens het voedingscentrum is er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van koken met kokosolie. Aangezien de dames en heren van het voedingscentrum eerder twijfelachtige adviezen en uitspraken hebben gedaan vind ik het echter moeilijk om hen als betrouwbare bron aan te halen. In mijn ogen is kokosolie namelijk veel gezonder om mee te bakken of koken dan boter of margarine.

Waarom is kokosolie gezonder?

  • Onbewerkte kokoslie is gezonder dan boter of margarine omdat het allereerst laurinezuur bevat. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur dat behoort tot de middellangeketenvetzuren. Uit verschillende studies en wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat laurinezuur bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen heeft. Het is effectief gebleken in behandelingen tegen Accne, HIV, HSV en CMV.
  • Middellangeketenvetzuren staan erom bekend het hongergevoel weg te nemen. Door te koken met kokosvet of kokosolie heb je dus minder eten nodig om een vol gevoel te krijgen. Hierdoor zal in geval van overgewicht sneller het gewenste gewicht bereikt worden. Ook in het geval van een normaal gewicht heeft cocosolie voordelen. Door de middellangeketenvetzuren zal minder snel sprake zijn van overeten en het risico van gewichtstoename zal dus afnemen.
  • Hoewel eerder geclaimde voordelen van kokosolie op patiënten met dementie niet bewezen konden worden, blijkt dat kokosolie wel degelijk positieve effecten heeft op het menselijk brein. Ook zal de bewering dat kokosolie goed is tegen dementie ergens vandaan komen. Toch zijn de stellingen hierover onvoldoende gestaafd door onderzoek.
  • Kokosolie past in een gezond vegetarisch of veganistisch dieet. Je hoeft dus geen dierlijke producten te gebruiken om te (roer)bakken of taarten te maken.
  • Doordat kokosolie geen koolhydraten bevat past het in een ketogeen dieet. Een ketogeen dieet kan helpen bij gewichtsverlies en wordt daarnaast gebruikt tegen epilepsie.

Is alle cocosolie gezond?

Nee, helaas voegen veel fabrikanten van kokosolie nog toevoegingen toe aan hun kokosolie. Niet alle toevoegingen aan kokosvet zijn gezond te noemen. Zo kunnen fabrikanten van kokosolie andere vetten toevoegen aan hun product en is het mogelijk dat er suikers en andere smaakversterkers zijn toegevoegd. Niet alle fabrikanten zijn zo netjes om deze toevoegingen op het etiket te zetten en vermelden dat het hier gaat om kokosolie van de eerste persing, extra vergine kokosolie of onbewerkte kokosolie. Let daarom altijd op de structuur van de kokosolie om te kijken of je te maken hebt met gezond kokosvet.

Zuivere kokosolie (boven de 25-26 graden) is kleurloos of in vaste vorm wit met een grijzige gloed. Een bruinachtige kleur kan ontstaan als er iets van de bruine bast in de olie terecht is gekomen of door rook, als gevolg van het droogproces. In vaste vorm is kokosvet niet brokkelig, maar juist hard en kleverig.

Kokosolie gezond
kokosnoot kokosolie
Geen reactie's

Geef een reactie