In rust de wereld verlaten: alle voorbereidingen treffen

In rust de wereld verlaten: alle voorbereidingen treffen

Het levenseinde is voor veel mensen een naar en beladen onderwerp. Het idee dat je op een bepaald moment afscheid van dierbaren moet nemen, is natuurlijk beangstigend. Ook is de gedachte aan je eigen levenseinde geen fijn idee. Toch kan het goed zijn om hier eens bij stil te staan. Er komen namelijk veel zaken op de nabestaanden van een overledene af. Als je merkt dat je dit een vervelend idee vindt, kun je bepaalde zaken voorbereiden. Dit kan je een gerust gevoel geven. In dit artikel lees je welke stappen je kunt zetten.

Een testament opstellen

Wanneer je komt te overlijden, laat je dingen achter op de wereld. Niet alleen geld, maar ook spullen en zelfs een digitale nalatenschap. Op het moment dat je komt te overlijden en niets hebt laten documenteren, besluit de rechter wat er gebeurt met jouw nalatenschap. Als je liever zelf keuzes wilt maken, kun je ervoor kiezen om een testament op te laten stellen. Een testament is een officieel document waarin jouw keuzes worden gedocumenteerd door een notaris. Wanneer je er niet meer bent, zal er naar dit testament gekeken worden. De dingen die hierin staan, zullen moeten worden opgevolgd. Het kan je rust bieden om te weten dat al jouw spullen bij de juiste personen terechtkomen na jouw overlijden en dat jouw laatste wensen worden uitgevoerd. Een testament is echter niet verplicht. Of je deze laat opstellen, is uiteindelijk aan jou.

Nadenken over een uitvaartverzekering

Een mooie uitvaart is ontzettend belangrijk. Dit is het moment waarop jouw leven wordt gevierd en herdacht. Een mooie uitvaart kan jouw nabestaanden bovendien ondersteunen in hun rouwproces. Toch is dit niet zo vanzelfsprekend. Een gemiddelde uitvaart kost namelijk al snel €7.500,- tot €9.500,-. Dit is erg veel geld en niet iedereen beschikt zomaar over dit geldbedrag. Op het moment dat je niet verzekerd bent, maar ook niet voldoende spaargeld hebt voor een uitvaart, zullen je nabestaanden de kosten van jouw uitvaart op zich moeten nemen. Als je dit een naar idee vindt, kun je ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee wordt jouw hele of een gedeelte van je uitvaart vergoed door de verzekeraar. Daarnaast worden je nabestaanden ondersteund bij het organiseren van de uitvaart als je kiest voor een dienstenpakket.

Financiële zekerheid voor je nabestaanden

Wanneer je komt te overlijden, kun je niet meer bijdragen aan de vaste lasten van jouw gezin. Op het moment dat je de kostwinner bent, kan dit veel zorgen opleveren. Gelukkig kun je ervoor kiezen om je hiervoor te verzekeren en een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten (ook wel ORV genoemd) . Zo kun je ervoor kiezen om je zodanig te verzekeren dat je gezin (eenmalig) van een grote geldsom wordt voorzien. Je kunt een bedrag tussen de € 10.000 en € 1.000.000 laten verzekeren en een looptijd van de verzekering kiezen. Je nabestaanden – ook wel begunstigden genoemd – krijgen dit geld na jouw overlijden tot hun beschikking, indien je overlijdt binnen de verzekerde periode. Deze verzekering biedt dus financiële zekerheid voor jouw nabestaanden. Daarom wordt het ook wel een nabestaandenverzekering genoemd. Met dit geld kunnen bijvoorbeeld de huur of de boodschappen betaald worden. Ook kunnen een hypotheek en eventuele studiekosten gedekt worden met de ORV.

Voorbereidingen uitvaart
Geen reactie's

Geef een reactie