5 manieren om je huis duurzamer te maken

5 manieren om je huis duurzamer te maken

Duurzaamheid is hot in deze tijd. En dat is niet voor niets, want we willen onze kinderen niet opzadelen met onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering. Daarom is het van belang om nu aan de slag te gaan met duurzaamheid. Je woning is daarbij een uitstekend startpunt. We bespreken vijf manieren om je huis duurzamer te maken.

Goede isolatie

Zonder goede isolatie stook je voor de vogeltjes, dus je huis isoleren staat bovenaan het to do lijstje. De meeste winst haal je uit het goed isoleren van je dak, want daar gaat de meeste warmte verloren. Heb je een schoorsteen, dan is het om dezelfde reden ook slim om die te isoleren. Ook in de kruipruimte van je huis kun isolatiemateriaal plaatsen om je vloer te isoleren. Dit moet wel een behoorlijke dikke laag zijn. Heb je spouwmuren, dan kun je veel winst boeken door de ruimte tussen de muren te laten vullen met isolatiemateriaal. Hiervoor kun je een isolatiebedrijf inschakelen. Tip: bespaar geld door dit tegelijkertijd met buren te laten doen.

HR++ glas

Isoleren draait niet alleen om het plaatsen van isolatiemateriaal. Dat is immers geen optie bij je ramen, terwijl dit wel een plek is waarop warmte makkelijk ontsnapt en kou makkelijk binnenkomt. Daarom is de investering in HR++ glas de moeite waard. Dit is een doorontwikkelde variant van dubbel glas, waarbij er tussen de twee glasplaten een isolerende laag lucht zit die gevuld wordt met edelgas. Ook is het glas aan één kant voorzien van een coating, zodat het extra goed isoleert. Zo hoef je minder te stoken en dus ook minder gas te verbruiken.

Zonnepanelen

Goede isolatie kan geld schelen door minder stookkosten, maar zonnepanelen bieden ook voordeel in de portemonnee. Als je eigen stroom opwekt, hoef je deze immers niet bij een energieleverancier af te nemen. Zo kan je stroomrekening, vooral in de maanden waarin de zon flink schijnt, fors dalen. Natuurlijk zijn zonnepanelen een kostbare investering, maar ze betalen zich doorgaan binnen een jaar of zeven terug. Daarna maak je er in feite alleen maar winst op.

Hybride cv-ketel

Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Overweeg om dan te gaan voor een hybride cv-ketel. Dat is een combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel op gas. Hiermee koppel de groene energie van de warmtepomp aan het hoge rendement van de condenserende ketel. Het is een intelligent systeem dat altijd zelf de meest voordelige energiebron met het hoogste rendement kiest op basis van weersomstandigheden en energieprijzen. Voor een overstap naar een hybride cv-ketel hoef je je leidingen en radiatoren niet te vervangen.

Slimme thermostaat

In aanvulling op de hybride cv-ketel is ook een slimme thermostaat een goede investering. Dit biedt jou veel meer controle over de temperatuur in huis en je stookkosten. Je kunt een verwarmingsschema programmeren zodat de verwarming niet onnodig aan blijft staan. En je kunt afstand je thermostaat bedienen. Zo zet je dus de verwarming laag als je het huis verlaat en ze je hem op de terugweg weer aan zodat het lekker warm is op het moment dat je thuiskomt zonder dat je de verwarming onnodig hebt laten loeien in je afwezigheid.

Alle manieren om je huis duurzamer te maken kosten geld. Maar vaak leveren ze op de langere termijn ook geld op. Daardoor zijn het niet alleen investeringen in de toekomst van de planeet en onze kinderen, maar ook in je eigen financiën.

Huis duurzaam maken
Geen reactie's

Geef een reactie