Houten meubels restaureren: hoe doe je dat?

Houten meubels restaureren: hoe doe je dat?

Het is een trend! Zelf je houten meubels restaureren is leuk om te doen en je transformeert je oude meubel tot een echte blikvanger in je interieur. Heb je nog een oude houten kast, schommelstoel of tafel van je oma die je wil opknappen? Of ga je je houten keukenkastjes restaureren? We vertellen je hier hoe je dit aanpakt en wat je nodig hebt.

Houten kast, tafel of stoel opknappen: de benodigdheden

Zelf je stoel of kast een nieuw leven geven geeft een goed gevoel, omdat je een meubelstuk waar een herinnering aan kleeft niet weg hoeft te doen. Daarnaast zet je ook een duurzame stap en belast je het milieu minder door minder nieuwe spullen te kopen. Let wel op je gezondheid en veiligheid en gebruik de juiste uitrusting bij je werkzaamheden. Kijk hier voor goede werkhandschoenen uit de Ansell-collectie. Naast beschermende handschoenen heb je de volgende producten nodig:

– ontvetter
– schuurpapier met een fijne korrel
– schuurmachine of schuurpapier met een grove korrel
– houtvuller
– spatel
– primer
– meubelverf
– kwasten (voor moeilijk bereikbare plekken)
– verfrollers (voor grote oppervlakken)
– doek
– eventueel: afbijtmiddel, beschermende bril

Stappen voor de restauratie van houten meubilair

  1. Controleer op defecten: is je meubel stabiel en gaan lades of deuren wel open?
  2. Ontvet je houten meubel met een ontvetter en reinig na met een doek die bevochtigd is met water.
  3. Schuur het meubel met fijnkorrelig schuurpapier. Oude verflagen verwijder je met grofkorrelig schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik afbijtmiddel als het nodig is.
  4. Vul gaatjes of scheuren op met houtvuller. Gebruik hiervoor een spatel.
  5. Laat enkele uren drogen en schuur het oppervlak met fijn schuurpapier. Schuur in de richting van de houtnerf. Hierna ontvet je nog een keer.
  6. Breng een primer aan.
  7. Schuur voor de laatste keer en ontvet nog een keer.
  8. Schilder of beits het hout in een kleur die past bij je interieur. Werk met twee tot drie dunne lagen, die je steeds laat drogen voor een mooi resultaat.
  9. Monteer traditionele ladegrepen of deurknoppen voor een nostalgisch effect.

Persoonlijke bescherming bij het werken met hout

Tijdens schilderwerkzaamheden en het verwijderen van verfresten gebruik je soms producten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen in huis te halen. Zo is een bril die je ogen beschermt noodzakelijk als je werkt met afbijtmiddel om oude verfresten te verwijderen op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Dit geldt voor professionals in het schildervak, maar ook voor doe-het-zelvers die meubels restaureren en met middelen werken die schadelijk zijn voor de ogen.

Verder is het gebruik van handschoenen aan te raden bij het aanbrengen van verf, beits of vernis en bij het gebruik van een chemische ontvetter. Met handbescherming komen je handen niet in contact met schadelijke stoffen. Ook bij het schuren van een verflaag komen stoffen vrij die schadelijk zijn voor mensen. Met een mond-neusmaskertje bescherm je jezelf hiertegen.

Bescherming en werkcomfort

Tijdens schilderwerkzaamheden en klussen met hout staan de handen bloot aan diverse stoffen en gevaren. Ansell heeft als specialist in hand- en lichaamsbescherming voor elke sector passende handschoenen, die beschermen tegen bijvoorbeeld chemische stoffen, hitte of perforatie. Met handschoenen van materialen als rubberlatex of nitril ben je zeker van een betrouwbare bescherming en heb je voldoende comfort en grip tijdens je werkzaamheden. Ook minimaliseer je met goede handschoenen de kans op huidirritatie of allergieën.

Houten meubels restaureren, houten meubelen restaureren
Geen reactie's

Geef een reactie