Hoeveel koffie drink jij dagelijks?

Hoeveel koffie drink jij dagelijks?

We zaten de afgelopen periode meer thuis dan ooit. De een is daardoor meer koffie gaan drinken, de ander -die op kantoor liters wegdronk- thuis juist minder. Is koffiedrinken nu slecht of valt dat mee, en hoeveel drinken we er eigenlijk van? 
Uit recent onderzoek blijken we het land met de meeste koffiedrinkers. Nederlanders drinken gemiddeld twee koppen koffie per dag. Hierbij liggen we gelijk met de gemiddelde consumptie van koffie in de Verenigde Staten… inclusief Engeland, Spanje en Frankrijk samen. Slik!
Als Hollanders beginnen we met meestal ’s morgens al met ons eerste bakje koffie. Als we eenmaal onze schoudertas heren hebben ingepakt en onderweg zijn naar het werk, moet je ze de kost geven die in de auto een warmhoudbeker mee hebben gevuld met koffie of bij het tankstation nog een bekertje meepakken. 

Schoudertas aan de kapstok en eerst een bakje ‘bijkomen’

Eenmaal op het werk volgt het volgende kopje en zo gaat dat de dag door. Tenminste, als je niet oplet en je er eigenlijk niet bewust van bent hoeveel koffie je eigenlijk drinkt. Aan het einde van de dag is het voor Nederlandse begrippen niet vreemd dat je om een uur of vijf nog een kop koffie neemt. Komt de echtgenote thuis dan hangt ze haar schoudertas dames aan de kapstok om eveneens aan te schuiven voor een bakje ‘bijkomen’. 
Koffie lijkt vaak een moment van rust te bieden of juist troost. Een zware dag op het werk en we menen boven die mok koffie helemaal bij te komen. Nu zullen we niet met het vingertje wijzen en zeggen dat het fout is, maar meer dan vier koppen per dag is eigenlijk wel genoeg. Afhankelijk van je gevoeligheid voor cafeïne is dit wel zo’n beetje de gezonde norm. 
Slecht lijkt het hiermee niet. Twee koppen per dag lijkt zelfs ziekten te kunnen voorkomen zoals blaaskanker en leukemie en ook de kans op hartziekten en beroertes zou erdoor afnemen. De cafeïne stimuleert onder andere het zenuwstelsel en verhoogt de bloeddruk. Drink je het een dag niet, dan voel je dat dus ook. Vaak hebben mensen dan last van hoofdpijn. Koffie is daarom een verslavend goedje te noemen. Genoeg reden om duurzame koffiebekers to go bedrukken, lijkt mij zo.

Mogelijk dronken indianen -die van Micmacbags- al een cafeïnehoudende drank

Wereldwijd wordt er heel wat koffie weggesleurpt. De geschiedenis leert ons dat Noord-Amerikaanse Indianen in de elfde eeuw al een cafeïnehoudende drank dronken. Zo mogelijk ook de Canadese Micmac indianen, waar je vast wel eens van gehoord hebt. De micmacbags, de prachtige leren tassen van het gelijknamige merk, zijn op deze indianen geïnspireerd. Zij waren een kei in leerbewerking dat tot de stoere tassen leidde.
Terug naar de koffie, dat al met al zo slecht niet lijkt te zijn voor onze gezondheid. Wetende dat we jaarlijks bijna 150 liter per persoon drinken. Koffie houdt ons scherp, maar drink het met mate. Dat weten Scandinaviërs ook, want zij kunnen er ook wat van. Finland staat na ons op 2, Zweden volgt op 3 als het gaat om landen waar de meeste koffie wordt genuttigd.
Hoe veel koffie drink jij?
Geen reactie's

Geef een reactie