Hoe klus je veilig op het dak?

Hoe klus je veilig op het dak?

Uit mijn vroege jeugd kan ik mij nog herinneren dat mijn vader en opa nog weleens op het dak klommen. Dit om een lekkage te verhelpen of na een storm dakpannen recht te leggen. In mijn ogen waren ze op dat moment de grootste helden. In korte broek en t-shirt klommen zij het dak op en deden ze wat ze moesten doen om de dag te redden. Hierbij dacht ik natuurlijk nooit aan risico’s van vallend gereedschap of dat een flinke windvlaag ze zo van het dak konden blazen. Totaal niet veilig dus. Hoe klus je veilig op het dak? In dit artikel geef ik je een aantal tips. Zo kun jij toch de held van jouw kind zijn en ondertussen ook weer zorgen dat je veilig weer naar beneden komt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je het dak op gaat om daar te klussen is het aan te raden om je goed voor te bereiden. Probeer van te voren te bepalen wat je nodig hebt als je op grote hoogte aan het werk bent. Zorg dat je hierbij rekening houdt met de weersomstandigheden. Als het hoog zomer is zijn bitumen daken die op dakkapellen liggen bijvoorbeeld ziedend heet. Het is dan ook aan te raden je schoenen hierop aan te passen. In de herfst is het dak vaak nat, staat er harde wind en liggen goten en kieren vol met vuil. Een veiligheidslijn, valbescherming en schoenen met stroeve zolen zijn dus geen overbodige luxe.

Probeer grotere klussen, vooral bij extreem weer het liefste uit te besteden naar een aannemer met ervaring. Je hoeft niet altijd alles zelf te doen en vooral bij gevaarlijk werk op grote hoogte is ervaring erg belangrijk. Besluit je toch zelf het dak op te gaan, zorg dan dat je de klus die je gaat doen ook al eens gedaan hebt op normale hoogte. Voorbereiden met YouTubefilmpjes is voor zo iets gevaarlijks geen echte voorbereiding.

Zorg voor een schone werkomgeving

Als je eenmaal op het dak staat, zorg dan voor een schone werkomgeving. Ontdoe deze van bladeren, zand en vuil en zorg dat de kans dat je uit kan glijden zo klein mogelijk is. Zorg dat je zo weinig mogelijk rommel mee naar boven neemt. Draag voor gereedschap bijvoorbeeld een gereedschapsriem en bewaar flessen water en eventueel eten in een gereedschapskist of werkkoffer.

Een schone werkomgeving is bij doe het zelven van levensbelang. Hou dan ook het overzicht over je werkomgeving en als je met meer dan één persoon het dak op gaat maak goede afspraken over wie wat doet. Probeer bij het schoonhouden van het dak te zorgen dat er zo weinig mogelijk rommel van het dak valt. Wijs van te voren een aangewezen plek aan om vuil gezekerd op te bergen.

Draag de juiste kleding om op het dak te werken

Het belang van goed schoeisel als je op het dak gaat klussen lijkt mij vrij duidelijk. Gebruik hier het liefst dichte werkschoenen met stroeve zolen voor. Waar mensen minder snel aan denken is dat een stevige broek, overall of werkpak net zo belangrijk zijn. Draag in ieder geval zo weinig mogelijk synthetische stoffen als je het dak op gaat. Je zal veel op je knieën zitten en de kans dat synthetische stof in je benen “brandt”  is zeker aanwezig. Draag kniebeschermers als je lang achter elkaar op één specifiek plek moet zitten. Dit zorgt voor zo weinig mogelijk pijn in je knieën tijdens het klussen op het dak.

Gebruik het juiste gereedschap

Naast een goede voorbereiding en de juiste kleding zal ik iedere doe het zelvende vader adviseren om van te voren te bepalen met welk gereedschap je het dak op gaat. Probeer een duidelijk plan te maken over welke hamers, schroevendraaiers, boormachines en ander gereedschap er nodig is. Neem niet je hele gereedschapskist mee het dak op, want dit zorgt enkel maar voor een onoverzichtelijke werkplek en een hoop rommel.

Heb je bovenstaande voorbereidingen getroffen, dan kun je zonder problemen werken op hoogte om te repareren wat er stuk is. Vergeet niet om even te zwaaien naar de kinderen, want voor hen ben je een held en dat alleen maar door op het dak te klimmen!

Hoe werk je veilig op het dak,dakdekkers,veilig op het dak werken
Geen reactie's

Geef een reactie