Genieten van je tuin of terras zonder last van het weer

Terrasoverkapping

Genieten van je tuin of terras zonder last van het weer

De zomer dit jaar is op zijn minst enigszins teleurstellend te noemen. Er zijn zelfs dagen bij dat er in een tijdsbestek van een uur gewoon vier seizoenen langskomen. Van een waterig lentezonnetje tot een stevige herfstbui, niets is te dol deze zomer. Gelukkig zijn er ook een paar echte zomerdagen geweest, maar van mij mogen er nog een paar bij. Wil je toch het gevoel hebben dat je lekker buiten kan zitten, terwijl je geen last hebt van regen, wind en zelfs hagel deze zomer, dan is een terrasoverkapping of een tuinkamer misschien een idee.

Soorten terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is eigenlijk een soort uitbouw aan of bij je woning waar je op ieder moment het gevoel kunt hebben dat je lekker buiten zit, zonder dat je last hebt van wind, regen of hagel. Meestal is de veranda zonder zij- en/of voorwanden. Wil je een terras met meer beschutting tegen het weer, dan is een tuinoverkapping ook te maken met zij- en voorwanden. Op deze manier vergroot je de leefruimte van je woning en kun je de hele zomer in de tuin zitten, of het nu regent, hagelt of gewoon lekker weer is.

Vrijstaande overkapping

Er zijn verschillende soorten veranda’s. Wil je een terras dat je van verschillende kanten kunt benaderen, dat niet vastzit aan je woning en waar dus van verschillende kanten de zon naar binnen kan komen? Dan is een vrijstaande overkapping ideaal. Een vrijstaande veranda tuinoverkapping kun je eigenlijk overal in de tuin plaatsen. Wel is het handig als de tuin niet te klein is. Een losse tuinoverkapping geeft namelijk vaak een nogal vol uiterlijk aan een kleine tuin. Nog een nadeel kan zijn dat je door de stromende regen naar je overdekte terras moet lopen om de rommel op te ruimen.

Overkapping met muurbevestiging

Het meeste zie je een veranda of tuinoverkapping die is bevestigd aan de muur van de woning. Het is geen uitbouw of serre, om de simpele reden dat de terrasoverkapping niet is geïsoleerd. Je kan dus geen ramen of deuren verwijderen. Een veranda zorgt ervoor dat je (eventueel met een terrasverwarmer) lekker kunt zitten op je terras zonder dat je last hebt van andere weersinvloeden. De overkapping met muurbevestiging is ideaal voor zomers zoals deze. Je kunt ondanks regen en wind gewoon op je terras genieten van een drankje en een boekje. Waait het te hard? Dan trek je gewoon de glazen schuifpui dicht.

Wat is een tuinkamer?

Wil je naast deze rare zomer ook de rest van het jaar genieten van je terras, dan is een tuinkamer wellicht een oplossing. Een tuinkamer is een terrasoverkapping met perfect sluitende vaak glazen voor- en zijwanden. Feitelijk is het gewoon een niet geïsoleerde uitbouw of serre die vast zit aan je woning.

In een tuinkamer kun je op een makkelijke manier al je tuinmeubelen kwijt en houd je zelfs het kerstdiner nog terwijl je geniet van de sterrenhemel. Denk er wel aan een goede heater te kopen, want het kan soms goed koud worden in de tuinkamer. Denk bij het aanschaffen van een terrasverwarmer altijd aan de veiligheid van jou, je kinderen en de woning. Neem dan ook een stevige heater en niet één die zo omver gelopen kan worden.

Glazen balkonschermen voor het zelfde effect

Woon je nu op een flat of in een appartement, dan is het maken van een tuinkamer natuurlijk moeilijk. Je hebt immers geen tuin, maar een balkon. Toch kun je ook op je balkon in weer en wind van het weer genieten zonder dat de wind je van je balkonnetje blaast. Hiervoor zijn glazen balkonschermen beschikbaar. Check wel even bij de vereniging van eigenaren of het plaatsen van glazen balkonschermen is toegestaan.

Veranda Verasol
Terrasoverkapping
Geen reactie's

Geef een reactie