Geen auto, wat nu?

Geen auto, wat nu?

Als je geen auto hebt, is dat niet altijd makkelijk. Sinds eind juni is dit bij mij het geval en kan kan jullie zeggen, het valt me tot nu toe niet tegen. Je moet dan op zoek gaan naar alternatieve manieren om je te verplaatsen. Dit kan fietsen zijn, of het gebruik van carsharing of het openbaar vervoer. Welke oplossing het beste voor jou is, hangt af van je situatie.

1. Fietsen

Als je in de buurt van je werk of school woont, is fietsen een goede optie. Je bent snel en je hoeft geen parkeergeld te betalen. Bovendien is fietsen goed voor je gezondheid. In de weken dat mijn zoon bij mij is gaan we fietsend naar school. Dat is nog een aardig tochtje, want de school van mijn zoon ligt 7 kilometer verderop. Zo kom ik gelukkig wel iedere dag aan mijn benodigde lichaamsbeweging en het fietsen is goed voor mijn spieropbouw.

2. Carsharing

Carsharing is een dienst waarbij je een auto kunt huren voor korte ritten. Dit is een goede optie als je een auto nodig hebt voor bijvoorbeeld een boodschappenrit of een bezoekje aan de dokter. Je kan de deelauto ook langer gebruiken, bijvoorbeeld als je een weekendje weg gaat. Ik heb al meerdere keren gebruik gemaakt van carsharing in Amsterdam en dit is mij behoorlijk goed bevallen. Je opent de auto met de app, rijd weg en als je de auto niet meer nodig hebt, laat je deze weer achter op de locatie waar je de auto hebt aangetroffen, 0sluit je deze en loop je weg.

Heb je maar één dag een auto nodig, dan is carsharing echt de ideale oplossing. Auto huren 1 dag is namelijk ook gewoon mogelijk. Moet je op bezoek bij familie die iets verderop woont, geen probleem, wil je een dagje op pad, of heb je gewoon geen zin om met de trein of bus te gaan met dit warme weer? Er is altijd een oplossing als je gebruik maakt van carsharing.

3. Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een goede optie als je een afstand moet afleggen die te ver is om te fietsen. Het is vaak minder duur dan een taxi of een privé chauffeur, maar beter dan wandelen. Mijn ervaring is wel dat het openbaar vervoer de laatste tijd veel duurder is geworden en dat als je veelvuldig met trein en bus reist, dit al snel de kosten van een eigen auto overstijgt. In mijn geval werk ik in Nieuwegein en woon ik in Breda. Zonder abonnement kost deze reis mij iedere dag ongeveer €50,-. Nu zijn de benzineprijzen ook niet echt laag te noemen, maar ik denk dat het al gauw twee tientjes per dag scheelt als je met de auto gaat.

Natuurlijk komen daar de kosten van wegenbelasting en verzekering nog bij, maar die kosten heb je ook als je wel een auto hebt en niet voor je werk met de auto gaat. Voordeel van de trein is dat als je kunt zitten en je een lange reis hebt, dat je dan in de trein kunt werken. Hier maak ik dan ook graag gebruik van in mijn reis tussen Breda en Nieuwegein.

4. OV-fiets

De OV-fiets is een fiets die je kunt huren bij een ov-chipkaartautomaat. Je kunt de fiets ophalen bij een station of halte en weer inleveren op een andere locatie. Dit is een goede optie als je de fiets wilt gebruiken voor een korte rit. Al een aantal keer pakte ik in plaats van de bus op station Utrecht Centraal een OV-fiets. Als je geen haast hebt, dan is dit de ideale manier om je te vervoeren in de stad en vlak daarbuiten.

5. Taxi of privé chauffeur

Als je geen andere optie hebt, kun je altijd een taxi of een privé chauffeur nemen. Dit is vaak duurder dan het openbaar vervoer, maar je hoeft je geen zorgen te maken over de planning. Zo was mijn zoon een tijdje terug gevallen op de Buitenschoolse Opvang en had hij een grote wond boven zijn oog. Ik twijfelde geen moment, belde een taxi en reed met deze taxi naar mijn zoon toe. Vervolgens reden we met deze taxi gelijk door naar de huisarts, alwaar we snel de wond konden laten desinfecteren en hechten. Kosten voor dit ritje van nog geen 10 kilometer: €40,-. Wel hadden we een hele lieve en begripvolle taxichauffeur en stond ik binnen een half uur nadat het gebeurd was weer met een gehechte zoon buiten bij de huisarts.

Zoals je leest zijn er aan alle alternatieven voor een auto voor- en nadelen. Zelf heb ik toch het liefst een eigen auto voor de deur staan. Nu ik weer werk in loondienst heb, zal het ook niet lang meer duren voordat er een goedkoop autootje voor de deur staat.

Fiets alternatief auto
Geen reactie's

Geef een reactie