Filmklassiekers waarin vaders de hoofdrol spelen

Filmklassiekers waarin vaders de hoofdrol spelen

Er zijn veel films gemaakt waarin vaders de hoofdrol spelen. Een man die een kind krijgt of al heeft, zal in deze vijf films veel herkenbare momenten voorbij zien komen. Van drie mannen die samen een baby opvoeden tot een CIA-agent wiens zoon hem inspireert tot een legendarische reddingsactie.

 

Three men and a baby (1987)

 

Een geweldige cast in deze 80’s klassieker: Tom Selleck (Magnum, Friends), Steve Guttenberg (Police Academy) en Ted Danson (Cheers, CSI) spelen drie vrijgezellen die een luxe appartement in New York bewonen. Wanneer er voor hun deur een baby te vondeling is gelegd terwijl één van hen op vakantie is, wordt hun leven opeens ingewikkeld. De baby blijkt een kind van hun vakantie vierende huisgenoot te zijn. Ze besluiten gedrieën het vaderschap op zich te nemen, en dat blijkt geen makkie.

 

American Beauty (1999)

 

Meesterwerk met een briljante Kevin Spacey als man in een midlifecrisis die met zijn vrouw overhoop ligt, aan zijn conditie gaat werken, een oldtimer koopt (typisch!), jointjes begint te roken, kiest voor een overzichtelijk baantje als medewerker bij een hamburgerketen en verliefd wordt op een klasgenote van zijn puberende dochter. Intussen wordt vrouwlief, geniaal vertolkt door Annette Benning, helemaal gek.

 

The pursuit of happiness (2006)

 

Vader en zoon in het echt en ook in de film: Will en Jaden Smith schitteren in The pursuit of happiness, het verhaal waarin vader en zoon op straat belanden. Een zwerversbestaan in San Francisco is het gevolg, al houdt vader Smith vol tijdens het zoeken naar een baan en daarmee een beter leven. Ondertussen moet hij natuurlijk ook voor zijn zoontje zorgen. Ontroerend.

 

Due date (2010)

 

In het hilarische Due Date speelt Robert Downey jr. een aanstaande vader. Zijn vrouw kan elk moment bevallen. Het enige dat Downey hoeft te doen is het vliegtuig halen, maar dan komt hij zijn tegenspeler Zach Galifianakis (The Hangover) tegen. Die biedt hem op nogal opdringerige wijze een lift aan. Wat volgt is een woeste en hilarische rit. Je kunt in deze film de actie, humor en energie vergelijken met die van The Blues Brothers of een serie als Top Gear.

 

Argo (2012)

 

De nadruk in deze adembenemende en waargebeurde thriller ligt niet zozeer op het vaderschap. Al is het wel mooi om te zien hoe de hoofdpersoon (gespeeld door Ben Affleck) geïnspireerd wordt door zijn zoontje bij het redden van zes Amerikanen uit het dan zeer anti-Amerikaanse Iran. Affleck, exfiltratie-expert, bedenkt een absolute stunt: een nep-film wordt de dekmantel om de zes landgenoten ongehinderd het land uit te smokkelen. Onvoorstelbaar, maar dus echt gebeurd.

Vaders in films
Geen reactie's

Geef een reactie