Fietsen met kinderen: zo hou je het leuk

Fietsen met kinderen: zo hou je het leuk

Het is hartstikke leuk om met het hele gezin te gaan fietsen. In Nederland zijn er talloze mooie routes om te fietsen en heb je zelfs speciale kinderfietsroutes. Wanneer je kinderen het naar hun zin hebben, beleef jij ook een leuke dag. Hoe hou je het leuk voor iedereen? 

Voorop bij papa of mama

Je kan al vanaf ongeveer 8 maanden met je kleintje op stap. Vanaf het moment dat je kind kan zitten, kan je hem of haar meenemen in een fietsstoeltje. Neem iets van een klein kussentje mee waar het hoofdje op kan rusten, want de kans is groot dat je kind onderweg in slaap valt. Als je wilt gaan fietsen met je peuter kan je kind achterop in een kinderstoeltje of mee in een fietsaanhangwagentje. Je kind kan zo heerlijk om zich heen kijken en zich onderweg vermaken met een boekje, speeltjes of muziek. Dit is een echte uitkomst als je vaker fietstochten maakt met de kinderen en ze zich af en toe gaan vervelen. Kun je jouw fiets thuis niet kwijt? Dit zijn 5 plekken om je fiets te stallen.

Zelf fietsen

Kleuters die zelf kunnen fietsen willen natuurlijk niets liever dan op hun eigen fietsje mee. Bij wat langere afstanden is dit nog wel wat te veel gevraagd. Een aanhangfiets kan uitkomst bieden. Je kind trapt zelf, maar krijgt de nodige ondersteuning van je eigen fiets of die van je partner. Op het moment dat langere fietstochten wel goed te doen zijn met je kinderen, valt het aan te raden om je kind voorop te laten fietsen. Hierdoor laat je jouw kind het tempo aangeven en bepalen welke richting jullie op moeten. Dat is toch een stuk leuker dan alleen maar papa en mama volgen!

Cijfers van het sportieve kennisplatform FitForBeach laten zien dat er vele voordelen zitten aan een rondje fietsen met je kinderen. Zo verbranden de ouders al snel meer dan 300 calorieën per uur bij een rustig tempo en genieten de kids van de frisse buitenlucht en de nodige beweging, terwijl jullie als gezin echte quality time met elkaar doorbrengen. Door deze positieve gevoelens te koppelen aan het fietsen wordt de kans ook nog eens groter dat je kind op latere leeftijd veel plezier beleeft aan sporten.

Las pauzes in

Bij het uitstippelen van de route, kijk je ook naar leuke plekken om pauze te houden. Zorg bijvoorbeeld dat jullie rond de lunch uitkomen bij een pannenkoekenhuis of een speeltuintje. De kinderen kunnen even lekker spelen en ontspannen en hebben daarna weer de motivatie om door te gaan. Hebben ze even geen zin meer om te fietsen? Dan kun je vertellen dat jullie bijvoorbeeld bijna bij een strandje zijn waar jullie wat gaan drinken en de kids lekker kunnen pootjebaden.

Een beloning aan het einde

Voor de kinderen is het leuk als jullie ergens naartoe fietsen. Dit kan bijvoorbeeld de speeltuin of de kinderboerderij zijn, of jullie favoriete ijssalon waar jullie een lekker ijsje halen. Onderweg genieten jullie van het uitzicht en de route, maar voor de kinderen is het extra leuk als er een doel aan de fietstocht verbonden zit en er een beloning wacht aan het einde. 

Fietsen met kinderen: zo hou je het leuk
Geen reactie's

Geef een reactie