Alles wat je moet weten voordat je een elektrische auto koopt

Alles wat je moet weten voordat je een elektrische auto koopt

Elektrisch rijden heeft zoals het er nu naar uitziet voorlopig de toekomst als het aankomt op de automobielindustrie. Veel merken hebben de beslissing genomen om in de nabije toekomst geen auto’s meer te maken die op fosiele brandstoffen rijden. Dit is (mits goed aangepakt) goed nieuws voor het milieu, maar is het ook goed nieuws voor jou? In dit artikel gaan we dieper in op de dingen waar je op moet letten voor je een elektrische auto gaat kopen.

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je een volledig elektrische auto gaat kopen en rijden. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 1. Bereik van elektrische autos’s

  Elektrische auto’s hebben een beperkt bereik per oplaadbeurt. Het is belangrijk om het bereik van je nieuwe elektrische auto te weten en te plannen voor langere ritten. Er zijn veel apps beschikbaar die je kunt gebruiken om de locatie van laadstations onderweg te vinden. Natuurlijk is dit met auto’s die rijden op fosiele brandstoffen ook het geval, maar momenteel is het bereik van elektrische auto’s nog korter dan van auto’s die rijden op benzine, diesel of gas.

 2. Oplaadinfrastructuur

  Voordat je een elektrische auto koopt, is het belangrijk om na te gaan of er voldoende oplaadinfrastructuur beschikbaar is in de gebieden waar je vaak rijdt. Ook is het goed om te weten dat niet alle Europese landen een evengoede oplaadinfrastructuur hebben. Dit is vooral goed om te weten als je op vakantie gaat. Je zal niet de eerste zijn die midden in Frankrijk of Spanje staat zonder een laadpaal in de directe omgeving en nog maar 15 kilometer bereik.

 3. Oplaadtijd

  Het opladen van een elektrische auto duurt meestal langer dan het tanken van een benzine- of dieselauto. Het is belangrijk om rekening te houden met de oplaadtijd als je een langere rit gaat maken. Zorg bijvoorbeeld dat je elektrische auto op kan laden als deze stil staat, of bekijk de mogelijkheden voor het snel opladen van de auto in de buurt van je bestemming.

 4. Laadpas voor het opladen van je elektrische auto

  Veel laadstations vereisen een speciale laadpas of een account voor toegang. Het is verstandig om vooraf te bepalen wat voor jou de beste laadpas of provider is die het beste bij jouw situatie past, zodat je altijd toegang hebt tot een laadpunt. Niet alle laadpassen bieden toegang tot alle oplaadstations, dus hoe ook hier rekening mee als je jouw nieuwe volledig elektrische auto gaat aanschaffen.

 5. Kosten van een volledig elektrisch voertuig

  Hoewel elektrische auto’s op lange termijn goedkoper kunnen zijn om te rijden dan verbrandingsmotoren, zijn ze aanzienlijk duurder om te kopen. Het is belangrijk om te overwegen of de kosten van de aanschaf binnen je budget passen. Kijk hierbij naar de aanschafwaarde van de auto zelf, de maandelijkse lasten als wegenbelating en verzekering en de kosten voor brandstof of elektriciteit. Een grotere auto is ook niet per definitie duurder, maar vergt wellicht wel meer onderhoud.

 6. Onderhoud is en blijft een dingetje

  Elektrische auto’s vereisen minder onderhoud dan verbrandingsmotoren, maar het is wel belangrijk om regelmatig de bandenspanning en remmen te controleren en de batterij te onderhouden. Daarnaast bestaan de meeste elektrische auto’s nog niet zo lang dat we weten wat de auto’s doen bij bijvoorbeeld extreem hoge kilometerstanden of zeer regelmatig gebruik. Ook zien we dat bij een aantal merken de onderdelen van niet al te beste kwaliteit zijn. Hou hier rekening mee bij de aankoop van een elektrische auto.

 7. Rijstijl aanpassing

  Elektrische auto’s hebben een snelle reactie, anders dan de conventionele auto’s. Hierdoor kan het aanpassing vragen in rijstijl en verwachtingen. Zowel het remmen als het accelereren zal bij een elektrische auto vaak anders of sneller gaan dan bij een auto die rijdt op benzine diesel of gas. Voorkom ongelukken en hou hier rekening mee als je begint met rijden in een volledig elektrische auto.

Als je overweegt om een volledig elektrische auto te kopen, is het raadzaam om deze factoren in overweging te nemen en goed na te gaan of een elektrische auto geschikt is voor jouw specifieke situatie. Een laadpas speelt een belangrijke rol bij het rijdend houden van een elektrische auto, dus is het van groot belang om dit in overweging te nemen bij de aankoop en het gebruik van een elektrische auto.

Houd er rekening mee dat er verschillende soorten laadpassen zijn, die afhankelijk zijn van de aanbieder en het land waar je woont. Sommige zijn gratis, andere zijn betalend, en de betaling kan variëren per uur of per oplaadbeurt. Voordat je een EV koopt, is het verstandig om de kosten van opladen op de verschillende locaties te vergelijken.

Daarnaast zijn er ook verschillende soorten oplaadstations, zoals fast-charging, slow-charging, en speciale privé-oplader die je thuis kunt installeren. Elk van hen heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus is het belangrijk om deze te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Samenvattend, het is belangrijk om een aantal zaken in overweging te nemen wanneer je besluit om een elektrische auto te kopen, zoals bereik, oplaadinfrastructuur, oplaadtijd, laadpas, kosten, onderhoud, rijstijl en eventuele verzekerings- of subsidies regelgeving. Door deze factoren te overwegen, kan je beter bepalen of een elektrische auto geschikt is voor jouw situatie.

Elektrische auto kopen
Geen reactie's

Geef een reactie