Een volkstuin huren

Een volkstuin huren

Aangezien wij in ons appartement heel weinig ruimte hebben, heb ik afgelopen weekend een besluit genomen. Deze papa gaat een volkstuin huren! De beperkte ruimte die wij hebben op ons balkon, zorgt ervoor dat mijn zoon Morris weinig buiten te vinden is en geen vaste plek heeft om te spelen. Natuurlijk kunnen we samen naar de speeltuin, maar op een volkstuin met kweekkassen kan hij tegelijkertijd nog wat leren ook. Tijd dus om mij te verdiepen in het aanleggen van een volkstuin en wat daar allemaal bij komt kijken.

Een volkstuin uitkiezen

Beschikbare volkstuinen in een stad als Breda zijn bijzonder schaars. Op dit moment staan er bij de Volkstuin hier in de buurt 12 mensen op de wachtlijst en komen er gemiddeld twee volkstuinen vrij per jaar. Dat zou dus een wachttijd van zes jaar opleveren. Zelf een volkstuin huren is dus misschien geen optie. Veel mensen met een volkstuin zijn al wat ouder en zijn niet van plan hun moestuin zomaar op te geven. Daar zit echter wel een kans.

Een volkstuin huren en onderhouden is namelijk soms fysiek zwaar werk dat niet alle mensen een heel jaar volhouden. Het is dan ook een tip om tijdens de tijd dat je op de wachtlijst staat om een volkstuin te huren, andere tuinders vraagt of je hen mag assisteren bij het fysiek zware werk en het onderhouden van de volkstuin. Veel volkstuinen hebben een eigen Facebookgroep waar je een oproep op kunt doen. Ook kun je je oproep doen in één van de vele plaatselijke Facebookgroepen.

Een volkstuin uitkiezen is dan ook iets wat je met grote zorg moet voorbereiden

  • Bepaal eerst binnen welke straal vanaf jouw woning de volkstuin moet liggen
  • Check vervolgens welke volkstuinen er binnen die straal aanwezig zijn
  • Ga bij deze volkstuinen na of er een wachttijd is of dat er misschien al beschikbare volkstuinen zijn om te huren
  • Schrijf je in voor de wachtlijst of maak een afspraak om de volkstuin die beschikbaar is te gaan bekijken
  • Als er dan een volkstuin beschikbaar is dan moet deze ook nog liggen op een voor jou geschikte locatie met genoeg zon, fijne grond, en mogelijkheden om bijvoorbeeld een kas of speelhuisje te plaatsen

Heb je uiteindelijk je handtekening onder het huurcontract van je volkstuin gezet dan kun je aan de slag. Het is verstandig om dit niet gelijk onbezonnen te doen, maar om jezelf goed in te lezen en misschien zelfs aan de slag te gaan met onderstaande tips.

Lees je in over hoe je dingen moet kweken op een volkstuin

Kennis is macht en dat geldt ook op het volkstuinencomplex. Voor je begint met zaaien is het belangrijk dat je jezelf goed inleest. Zo is het belangrijk om te weten in welke periode je bepaalde bloemen, planten, fruit of groenten het beste kunt kweken en ook de manier waarop staat vaak uitgebreid beschreven. Lees je ook in over bodemsoorten, bemesting en bijvoorbeeld bestuiving. Je hoeft echt geen specialist te worden, maar op de hoogte zijn van de basis is toch echt een vereiste.

Er zijn boeken genoeg geschreven over hoe je een moestuin moet bewerken. Helaas kan ik je op dit moment nog geen echt goed boek adviseren. Als ik verder ben in mijn volkstuin carrière kom ik daar zeker op terug. Ook zijn er zat YouTube filmpjes die je kunnen helpen bij het goed zaaien én oogsten in jouw nieuwe volkstuin.

Maak een praatje met de buren

Hoewel het verkrijgen van informatie uit boeken en YouTube films heel belangrijk is, is er natuurlijk niks fijner dan informatieoverdracht van mensen die al langer een volkstuin huren. Ga voordat je de volkstuin gaat inrichten eens in gesprek met de mensen om je heen. Luister naar wat zij te vertellen hebben en leer ook van hun fouten. Op die manier voorkom je dat je het wiel nog een keer uit moet vinden.

De buren kunnen je voorzien van goede tips en trucs met betrekking tot tuinieren, maar bijvoorbeeld ook over de gebruiken op het volkstuinencomplex. Hoe gaat men bijvoorbeeld om met rondrennende kinderen? Wat doe je als je zaden over hebt? Kun je oogst ruilen? Al dat soort dingen staan over het algemeen niet beschreven in regels van de tuindersvereniging, maar een kort gesprekje met de mensen om je heen geeft vaak al snel duidelijkheid.

Bepaal wat je gaat kweken

Nadat je jezelf hebt ingelezen en een goed gesprek hebt gehad met de buren, wordt het tijd om te bepalen wat je als amateur tuinder in je volkstuin gaat zaaien. Begin hierbij natuurlijk niet met moeilijke fruitsoorten waarbij kruisbestuiving noodzakelijk is of met dingen die je eigenlijk helemaal niet lust. Zelf leek het mij verstandig om bijvoorbeeld te beginnen met aardappelen, andijvie, spinazie en wat kruiden.

Overleg even met de buren die ook een volkstuin huren, waar zij de zaden vandaan halen en mochten ze die informatie niet vrij willen geven, ga naar het tuincentrum en koop daar de spullen in die je nodig hebt. Beperk je hierbij niet tot zaden en stekjes, maar kijk ook naar het goede gereedschap waarmee je de zaden in de grond kunt krijgen. Een bezem, hark, verschillende soorten schepjes en een paar emmers zijn geen overbodige luxe.

Zorg voor vruchtbare grond

Hoewel de meeste volkstuinen al veel langer bestaan en de grond dus geschikt moet zijn om oogst op te verbouwen, is het van groot belang om te zorgen voor vruchtbare grond. Je kunt de grond waar je op gaat verbouwen vruchtbaarder maken door deze te bemesten. Wil je blijven genieten van de opbrengsten van je moestuin, dan ontkom je er niet aan om de bodem in goede conditie te houden. Het bemesten van je volkstuin kan met dierlijke mest van bijvoorbeeld koeien, maar ook met kunstmest of met compost.

Hoewel je met kunstmest vaak de beste resultaten voor je volkstuin behaalt vanwege de samenstelling, is de kans groot dat deze kunstmatige stoffen door bijvoorbeeld regen snel uitspoelt en daarmee uiteindelijk in het oppervlaktewater terechtkomt. Dit probleem heb je minder snel met organische mest en compost. Deze zullen echter minder snel resultaat bieden, omdat er minder voedingsstoffen in zitten. Het resultaat is echter een evenwichtige rustige groei van je oogst en vaak ook een betere smaak van je groente en fruit.

Volkstuin huren, amateur tuinders breda
Zelf groente verbouwen in een volkstuin
Volkstuin huren
Geen reactie's

Geef een reactie