Drink jij genoeg water op een dag?

Drink jij genoeg water op een dag?

Drink jij genoeg op een dag? En dan vooral water, of een andere vloeistof die je wel het vocht, maar niet allerlei extra suikers en andere calorieën oplevert? Veel mensen denken van zichzelf dat ze meer dan genoeg drinken, maar als ze het dan eens een paar dagen bijhouden wat zij nu precies binnenkrijgen, blijkt dat toch tegen te vallen. Hoe zit dat met jou? Weet je zeker dat je genoeg drinkt, en zo nee, wat kun je eraan doen om dat te veranderen?

Waarom moeten we genoeg drinken?

Wist je dat ons lijf voor een behoorlijk groot deel uit water bestaat? Daar heb je misschien nog niet eerder bij stilgestaan, je ziet het tenslotte niet, maar minimaal 50% van ons lichaam bestaat uit water. Waar dat zich allemaal verstopt heeft? Grotendeels in je bloed, wat niet voor niets vloeibaar is.

Dat is behoorlijk wat, 50%. En het is aan ons om dat percentage in stand te houden. Door te zweten verliezen we vocht, maar ook met het plassen verlaat een deel van het vocht ons lichaam. Daarnaast is er voldoende vocht nodig om allerlei processen in ons lijf goed te laten verlopen. Drinken we te weinig, dan kunnen er dus problemen ontstaan. Je merkt het vaak zelf al snel als je te weinig hebt gedronken. Je kunt dan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen of duizelig worden. Met het dalen van het vochtgehalte in je lijf daalt ook het volume van je bloed, en dat kun je voelen in je hoofd. Belangrijk dus, om dat te voorkomen. Maar hoe doe je dat, als je van nature niet gewend bent om veel te drinken?

Maak nieuwe routines

Een mens heeft gemiddeld tussen de 1,5 en 2 liter vocht nodig op een dag. Alhoewel het in de basis niet uitmaakt wat voor vocht dat precies is, valt aan te raden een flink deel daarvan in de vorm van water binnen te krijgen. Dat is namelijk het meest pure vocht dat je kunt krijgen, en bevat in ieder geval geen extra suikers. Die 1,5 tot 2 liter water is echter wel het absolute minimum. Het hangt namelijk ook af van je gewicht, lengte en je calorieverbruik en inname op een dag. Zelf drink ik bijvoorbeeld tussen de 3 en de 4 liter water. Doordat ik veel sport en daarmee veel zweet, moet al dit water ook weer worden aangevuld.

Om jezelf aan te leren genoeg water te drinken, is het zaak nieuwe routines te ontwikkelen. Op vaste momenten op de dag water te drinken. Zorg voor leuke glazen, en gebruik ze ook! Meteen bij het ontbijt een glas, voor je de deur uitgaat een glas, op je werk een paar keer… ben je het eenmaal gewend dan vergeet je het niet snel weer.

Ook leuke waterflessen kunnen je helpen deze routine in stand te houden. Zorg dat je er altijd eentje gevuld bij je hebt, zodat je altijd en overal wat slokjes kan nemen. Of vul er genoeg om aan de twee liter te komen, dat is een goede stok achter de deur om genoeg te drinken, en laat je meteen duidelijk zien of je dat die dag gered hebt. Als je daarnaast je vochtinname bijhoudt met je smartwatch of een app op je smartphone, dan heb je die nieuwe routines zo onder de knie en blijft jouw vochtgehalte altijd op peil.

Voldoende water drinken
Geen reactie's

Geef een reactie