Tips voor het schilderen van je huis

Tips voor het schilderen van je huis

Tips voor het schilderen van je huis

Toen ik iets meer dan een half jaar geleden in dit huis kwam wonen heb ik voor mezelf besloten de muren niet te gaan schilderen. De vorige bewoner had het huis netjes achtergelaten en de muren waren op zich niet afzichtelijk. Inmiddels is duidelijk geworden dat ik hier nog wel wat langer blijf wonen, dus wordt het tijd om het huis te gaan schilderen.

Voorbereiden schilderen in huis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schilderen in huis moet je dan ook nooit doen zonder plan. Breng dan ook van te voren goed in kaart in welke volgorde je de kamers gaat schilderen en in welke kleur. Plak vervolgens in iedere ruimte de delen af die niet geverfd mogen of moeten worden. Denk hierbij aan plinten, stopcontacten en kozijnen. Als alles is afgeplakt dan is het tijd om muren en radiators stofvrij te maken.

Als je gaat schilderen kun je ervoor kiezen om speciaal daarvoor een werk t-shirts van Engelbert Strauss aan te schaffen. Dit merk verkoopt speciaal voor het schilderen t-shirts van katoen en werkbroeken in diverse kleuren. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar zwart, omdat je dan de verfvlekken het duidelijkst kan zien. De t-shirts van katoen bieden vooral verkoeling als je gaat schilderen in de zomer. Is het niet zo warm dan kun je ook nog aan de slag in het comfort van een polo.

Aan de slag. Hoe schilder je de kamers?

Nadat je voorbereiding is gedaan en je plan is uitgetekend kun je aan de slag. Begin als je het plafond gaat schilderen altijd met het plafond. Doe hierbij eerst de rand met een brede kwast en vul het vlak vervolgens in met een roller. Zorg dat je ook de lampen in de kamer hebt afgeplakt of verwijderd. Het zou zonde zijn als deze onder de verf komen te zitten.

Als echte doe-het-zelf klusser kun je daarna snel aan het werk met de muren. Net als bij het plafond doe je bij het schilderen van de muren van je huis eerst de randen met een brede kwast. Vervolgens vul je de vlakken in met een roller. Details kun je afwerken met een smallere kwast of penseel. Nadat alle vlakken zijn geverfd kun je met een tweede laag beginnen, of als je goed dekkende verf hebt, beginnen aan de volgende ruimte.

Tips als je binnenshuis gaat schilderen

Als laatste wil ik je nog een aantal tips meegeven. Dingen die je vaak wel weet, maar die in de vaart der volkeren nog weleens verloren gaan als je daadwerkelijk gaat schilderen.

  • Kies voor neutrale kleuren. Dit scheelt een keer extra verven als je gaat verhuizen.
  • Laat tijdens het schilderen de ramen open of op een kier. Nog veel te vaak zitten er schadelijke stoffen in verf en verdunningsmiddelen. Ventileren is de sleutel tot gezond werken.
  • Als je op hout gaat schilderen moet je dit eerst schuren. Om zo min mogelijk stof op te doen waaien hou hierbij een stofzuiger bij de hand.
  • Als je binnen rookt kun je het beste verven met isolerende verf. Dit scheelt je zomaar een extra keer verven. Nicotinevlekken trekken namelijk door de verf heen.
  • Zet de meubels van een kamer die geverfd gaat worden in een kamer die nog niet geverfd is. Zet meubels nooit in een kamer die net geverfd is. Vaak krijg je onverklaarbare vlekken op meubels of vegen in het verfwerk.

Als het goed is heb je met bovenstaande tips en trucs nu een mooi geschilderd huis en ben je met de juiste werkkleding ook nog eens zonder verfvlekken op je lijf de kamer uit gekomen. Laat de verf nu drogen en dan kun je morgen alle meubels weer op z’n plaats zetten.

Tips voor het schilderen van je huis
Geen reactie's

Geef een reactie