Assertiviteitstraining: de kunst van het nee zeggen

Assertiviteitstraining: de kunst van het nee zeggen

Wat is assertiviteit? Assertiviteit is het vermogen om op een krachtige en zelfbewuste manier voor je eigen belangen op te komen, zonder de ander te kwetsen. Het is een middel om je grenzen aan te geven en tevens om efficiƫnt en doeltreffend te communiceren. Assertiviteit is dus niet hetzelfde als agressie of passiviteit.

Waarom is assertiviteit belangrijk?

Assertiviteit is een belangrijke sociale vaardigheid die je kan leren. Het is een vaardigheid die je dagelijks kan toepassen, op het werk, thuis, maar ook in je vrije tijd en in de opvoeding van je kinderen. Een assertieve houding zorgt ervoor dat je beter in staat bent je eigen behoeften te vervullen, maar ook die van anderen. Je komt beter voor jezelf op, maar let ook op de behoeften van de ander. Een assertieve houding is een win-winsituatie voor iedereen.

Assertiviteit is dus belangrijk om jezelf niet onder te laten sneeuwen in het doen, laten en de mening van anderen. Aan de andere kant helpt assertiviteit je in het gedaan krijgen van dingen en het uitspreken van je mening, ook als dat in een omgeving is die dat misschien niet helemaal waardeert of ondersteunt.

Hoe leer je assertief te zijn?

Assertiviteit is dus een vaardigheid die je kan (en moet) leren. Maar hoe? Assertiviteitstraining is een effectieve methode. Tijdens een cursus assertiviteit leer je hoe je assertief kan zijn in verschillende situaties. Je leert je grenzen aangeven, je eigen behoeften uiten, maar ook luisteren naar de behoeften van de ander. Assertiviteitstraining is een interactieve training, waarbij je veel oefent in verschillende situaties.

Als assertiviteit niet dicht bij je eigen persoonlijkheid ligt, dan kan een cursus assertiviteit best intens zijn. Hou er dus rekening mee dat het wat energie en emotie kan kosten. Groei is ook omgaan met pijn en het verleden afsluiten. Bereid je dus voor met een goede dosis confrontatie, vooral in de delen die uitleggen waarom jij de dingen doet die je nu doet.

De kunst van het nee zeggen

Assertiviteit is een belangrijke sociale vaardigheid, maar het is ook een kunst. Het is niet altijd makkelijk om assertief te zijn, vooral niet als je het nog niet gewend bent. Maar met de juiste training kan iedereen leren assertief te zijn. Assertiviteit is de kunst van het nee zeggen. Kunst, doordat zodra assertiviteit je tweede natuur wordt, anderen het gaan zien in je doen en laten. Vervolgens accepteren zij jouw grenzen, zoals het eigenlijk hoort.

Het is belangrijk om assertiviteit ook echt als tweede of nieuwe natuur te gaan zien en het niet te gebruiken als een soort gimmick. Op die manier krijg je geen routine in assertiviteit en blijft het een trucje om soms dingen gedaan te krijgen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van assertiviteit. Assertiviteit is er om jouw grenzen te bewaken en soms zelfs anderen te beschermen.

Cursus assertiviteit
Geen reactie's

Geef een reactie