Waarom mogen mannen niet huilen?

Waarom mogen mannen niet huilen?

Waarom mogen mannen niet huilen?

Er zijn wel duizend boeken over geschreven en misschien wel honderdduizend blogs. Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en er zijn op de hele wereld misschien wel duizend onderzoekers die willen weten hoe het in elkaar zit. Mannen en emoties. Daar waar de gemiddelde vrouw erg “in touch” is met haar emoties en deze ook nog eens mag uiten, is dat bij de man juist veel minder geaccepteerd. Mannen die huilen zijn watjes. Als je als kerel zijnde huilt bij een goede film dan moet je maar hopen dat je vriendin het niet ziet, anders ben je de rest van de avond het haasje. Mannen huilen eigenlijk alleen maar als hun voetbalclub kampioen is geworden, of bij de geboorte van een kind. Waarom mogen mannen niet huilen?

Ik relativeer de emotie dan altijd weg

Voor mij persoonlijk zijn emoties een raar verhaal. Om één of andere rare reden heb ik moeite met het voelen van bepaalde emoties. Ratio zorgt er bij mij altijd voor dat ik als het sociaal geaccepteerd is om te huilen, de ogen vaak juist droog houd. Ik kan dus wel verdrietig zijn als er iets ergs gebeurt en dat voel ik ook wel, maar ik relativeer de emotie dan altijd weg. Dit is in mijn relatie soms nog wel eens moeilijk geweest, want leg je vriendin maar eens uit waarom je niet huilt in een enorme knalruzie.

Kortingscode elektronica

Het rare is wel dat ik sinds de geboorte van mijn zoon wel weer de waterlanders heb weten te vinden. Bij zijn geboorte heb ik gehuild alsof ik net de Mount Everest had beklommen, dat terwijl het echte klimwerk natuurlijk door Fleur was gedaan. Ik vind mezelf bijna iedere week terug met tranen in mijn ogen als ik kijk naar dingen die Morris doet. Of hij nou probeert te kruipen of wanneer hij zijn eerste keer rechtop staat, Rob heeft een Fisherman’s friend momentje.

Eigenlijk is het gewoon onzin dat mannen niet zouden mogen huilen

Het beperkt zich niet alleen tot de dingen die Morris doet. Ik kijk graag met Fleur mee naar chick flicks en dramafilms. Gewoon niet te veel verhaal en altijd een goed einde dus. Ook dit zorgt er bij mij voor dat ik stilletjes snikkend naast Fleur op de bank zit. Natuurlijk mijn opkomende tranen tegenwerkend omdat ik als man mijn tranen niet kan en mag laten zien. Aan het einde heeft Fleur dit altijd door en dan geef ik er wel aan toe ook. Eigenlijk is het gewoon onzin dat mannen niet zouden mogen huilen. Het is allemaal onderdeel van de door mannen gedomineerde westerse cultuur.

Mannen mogen niet huilen, omdat ze daardoor zwakker lijken

We krijgen het al van jongs af aan te horen. Jongens die gevallen zijn en een paar schrammen hebben zullen sneller horen dat ze zich moeten vermannen dan de meisjes die met hun vingers tussen het hek hebben gezeten. Ook op de gymles hoor je als man gewoon mee te doen en zo snel mogelijk in de touwen te hangen. Lukt dat niet dan wordt je bij de teamsporten niet meer gekozen en donder je zowel letterlijk als figuurlijk van de sociale ladder.

Mannen mogen niet huilen, omdat ze daardoor zwakker lijken en als we zwakker lijken zorgt dat voor een barst in onze genenpoel. Een man moet kunnen vechten, verdedigen en snel beslissingen kunnen nemen. Dan is er geen tijd voor emotie of een huilbui. Dat is in de moderne geschiedenis altijd zo geweest en ik ben bang dat dat ook nog wel een tijdje zo gaat blijven.

Laat ze maar komen die tranen

Het is misschien een beetje gechargeerd, maar ik ben van mening dat mannen het huilen niet zouden moeten beperken tot de donkere hoekjes, woede uitbarstingen en kussen voljank momenten. Laat Max Verstappen maar eens vol in de camera grienen als hij zijn bak tegen de muur heeft gezet. Misschien dat Dreetje Hazes ook eens de waterlanders kan aanroepen tijdens een tv-optreden. Laat ze maar komen die tranen.

Laat zo’n traan lekker rollen als je kind iets moois doet

Persoonlijk hebben de emoties tijdens het vaderschap mij alleen maar goed gedaan. Een beetje janken op z’n tijd zorgt voor een enorme stressreductie. Ja mannen, het lucht echt op. Als de dikke rode ogen zijn weggetrokken en de neus is opgehaald, kun je er zo weer een paar dagen stressvrij tegenaan. Daarnaast vinden vrouwen een man die een traantje laat soms ook erg aantrekkelijk. Het laat zien dat je niet onaantastbaar bent, maar benaderbaar en in contact met je gevoelens. Zo krijgt je vriendin het idee dat je haar begrijpt en dat je met haar op één lijn zit.

Nu moet je natuurlijk niet gelijk elke dag de hele dag de boel bij elkaar janken. Dat accepteren we ook niet als de vrouwen in onze maatschappij dat doen. Kies je momenten en durf te praten over wat je voelt. Krop dingen niet op en slik ze niet weg, maar laat zo’n traan lekker rollen als je kind iets moois doet. Je gaat er alleen maar baat bij hebben, geloof me.

Waarom mogen mannen niet huilen?
Waarom mogen mannen niet huilen?
Waarom mogen mannen niet huilen?
Waarom mogen mannen niet huilen?
Waarom mogen mannen niet huilen?

Misschien vind je dit ook interessant...

Geen reactie's

Geef een reactie