5 tips voor koken voor één persoon

5 tips voor koken voor één persoon

Als alleenstaande vader kook ik doorgaans voor mij en mijn zoon. Mijn zoon is geen grote eter, maar in de weken dat hij hier is kook ik toch voor twee volledige personen. In de weken dat hij niet hier is loop ik over het algemeen tegen een blokkade aan. Supermarkten zijn niet ingericht om eenpersoons huishoudens te voorzien van voedsel. Ik blijf dus altijd zitten met extra groente en aardappels.

Om zo min mogelijk voeding te verspillen en om niet voor twee personen te blijven eten, ben ik op zoek gegaan naar oplossingen om koken voor één persoon makkelijker te maken. Dé oplossing voor single ouders, studenten en andere mensen die alleen voor zichzelf moeten koken.

Versimpel je kookstappen

Ik kook graag, maar ik sta liefst niet te lang in de keuken voor een gerecht dat ik binnen tien minuten op heb gegeten. Om die reden maak ik in de weken dat mijn zoon bij zijn moeder is alleen maar simpele gerechten. Om nog meer tijd te besparen, versimpel ik mijn kookstappen. 10 minuten wachten op kokend water voor mijn rijst? Hell no! Ik maak gewoon gebruik van een kokend waterkraan. Simpel de kraan opendraaien en instant kokend water. Ik kan me eigenlijk niet meer voorstellen hoe het koken ging voordat ik de kokend waterkraan had. Boontjes snijden? Echt niet! Die koop ik gewoon al gedopt en gesneden. Kruiden zelf malen is ook iets wat ik al maanden niet meer heb gedaan en gehaktballen maken kan de slager beter dan ik.

Door mijn kookstappen te versimpelen door bijvoorbeeld het gebruik van een Quooker Cube, sta ik korter in de keuken en zie ik minder op tegen het half uurtje dat ik maximaal in de keuken sta. Dit scheelt uiteindelijk ook in mijn portemonnee, want ik bestel minder snel bij thuisbezorgd en ik ben al weken niet meer bij de snackbar geweest. Keep it stupid simple. Gemak is tegenwoordig gewoon te koop en je kan gewoon nog lekker eten ook!

Maak een kookplanning

Iedere zondag maak ik voor mezelf een weekmenu. Dit weekmenu is vrij uitgebreid, want ik zet daar niet alleen de gerechten in, maar ook de ingredienten van dit gerecht. Door de gerechten op elkaar af te stemmen weet ik van te voren wat ik nodig heb en welke boodschappen ik moet doen. Ook kan ik op deze manier duidelijk maken voor mezelf welke producten ik nog in huis heb voor de komende week en hoe lang ik bezig ben met de bereiding van het avondeten. Meten is weten en weten is sneller eten.

Hergebruik ingredienten

Bij cateringbedrijven en bedrijfskeukens kennen ze dit concept al langer. De ene dag eet je zoete aardappelpuree en de dag daarop staat er een soep op basis van zoete aardappel op het menu. Op deze manier kun je namelijk groot (en dus voordelig) inkopen, zonder allerlei ingredienten weg te hoeven gooien. Zo bespaar je dus geld en ben je ook nog eens duurzaam bezig! Wil je gaan meal preppen, dan is dit helemaal een uitvinding. Je hoeft dan namelijk maar één keer te koken en je minimaliseert het aantal ingredienten. Een echte win win situatie dus.

Werk aan je signature dish

Als je iets écht heel lekker vindt, dan eet je dat graag vaker. Door te werken aan je “signature dish is iedere hap een cadeautje voor jezelf. Een signature dish is een gerecht waar je bekend om zou kunnen staan. Iets wat je dus graag en heel goed kookt. In mijn geval is dat “kip bakkie”. Ooit begonnen als standaard boemboe van Conimex, maar intussen geëvolueerd tot een zelfgemaakte pittige boemboe die ik het liefste twee dagen achter elkaar eet. Familie vraagt ook altijd of ik kip bakkie wil maken als ze op bezoek komen. Een echte signature dish dus, die ik als alleenstaande vaak maak om meerdere dagen van te genieten.

Zoek een foodbuddy

Ben je het zat om steeds maar voor één persoon te koken en zijn de ingredienten steeds in te grote porties of simpelweg te duur? Ga dan eens op zoek naar een foodbuddy. Een foodbuddy is iemand met wie jij eten deelt. Dit kan tegen betaling, maar het kan natuurlijk ook dat jij de ene dag kookt en je foodbuddy de andere dag. Op deze manier hou je misschien zelfs tijd over op een paar avonden, doordat je zelf niet hoeft te koken.

Koken voor een persoon
Geen reactie's

Geef een reactie