5 basistips bij een verbouwing van je woning

5 basistips bij een verbouwing van je woning

Je woning verbouwen, dat doe je natuurlijk niet zomaar even. Zorg dat je aan de slag gaat met een gedegen plan en planning! Ben je je nog aan het oriënteren en inlezen? En daarbij op zoek naar algemene tips en tricks? Of het nu je eerste verbouwing is of niet: lees zeker even verder.

Budget

Het is eigenlijk onbegonnen werk om een verbouwing te starten zonder het vaststellen van een budget. Zie dit als een belangrijke eerste stap. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan de verbouwing. Dit kun je in ieder geval grofweg vaststellen. Maar hoe gedetailleerder je dit vooraf berekent, hoe beter. Houd hierbij altijd rekening met onvoorziene kosten. Zo kun je asbest tegenkomen tijdens de verbouwing, waarbij een professionele partij asbest Utrecht je kan helpen met het verwijderen ervan. En zo kun je allerlei verwachte en onverwachte onderdelen meenemen in het berekenen van je budget. Kijk ook zeker naar andere voorbeelden van vastgestelde budgets, om er een idee van te krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je een realistisch budget hebt, al voordat je aan het project begint.

Planning

Je hebt niet alleen een duidelijk budget nodig, maar ook een heldere planning. Ga hiervoor dus ook aan de tekentafel zitten en stel alles op. Werk een gedetailleerd plan uit voor de verbouwing: hoe gedetailleerder, hoe beter. Precies, we noemen het nog maar een keer. Wat je allemaal kunt opnemen in de planning? Denk aan welke kamers je wilt aanpakken, het gewenste ontwerp, de benodigde materialen, enzovoort. Kies mogelijk ook meteen materialen uit – van een goede kwaliteit om duurzaamheid en een mooi resultaat te waarborgen. Dit kan op lange termijn kosten besparen! Stel het plan niet alleen op, maar pak het er tijdens de verbouwing ook regelmatig weer bij. Een goed plan helpt je om georganiseerd te blijven, tijdens het hele proces. Je kunt zo ook bijhouden of je op schema ligt of waar er juist een extra zetje moet worden gedaan.

Hulp van professionals

Als je handig bent, kun je een deel van de verbouwing prima zelf oppakken. Dit bespaart natuurlijk ook kosten. Ben je minder handig of heb je geen tijd om je zelf met de verbouwing bezig te houden, dan heb je meer hulp van professionals nodig. Het ligt er ook maar net aan hoe klein- of grootschalig de verbouwing is. Bepaalde onderdelen kun je sowieso beter uit handen geven, hoe handig je zelf ook bent. Laat de aanleg of aanpassing van elektriciteit bijvoorbeeld over aan een expert. Een professional voor asbest Amsterdam verwijdert asbest in de woning. Met schadelijke stoffen kun je immers maar beter niet zomaar zelf aan de gang gaan. Schat op die manier in waar je wel of geen professionele hulp bij nodig hebt tijdens de verbouwing. Ga in ieder geval tijdig op zoek naar professionals, om je goed aan je planning te kunnen houden. Architecten, aannemers en uiteenlopende vakmensen kunnen je waardevolle expertise bieden. Als je met een aannemer of andere professional werkt, zorg dan voor open communicatie. Bespreek verwachtingen, tijdlijnen en eventuele wijzigingen in het plan.

Vergunningen

Het is niet altijd het geval, maar het kan zo zijn dat je bepaalde vergunningen nodig hebt om de verbouwing uit te voeren. Controleer dit vooraf goed! Zo kom je in ieder geval niet voor de onaangename verrassing te staan dat je een benodigde vergunning over het hoofd hebt gezien. Dit kan je immers problemen opleveren. Er zijn vergunningen voor bouwen, verbouwen en slopen. Ga dit na bij de gemeente of de overheid.

Leefcomfort

Kijk tot slot naar je leefcomfort tijdens de periode van de verbouwing. Een verbouwing duurt immers al gauw weken of maanden: hoe ziet jouw dagelijkse leven er in die periode uit? Als het om een grote verbouwing gaat, kun je optioneel tijdelijk elders gaan wonen – zeker als je een gezin hebt. Huur een appartement of een vakantiehuisje bijvoorbeeld. Dit kun je ook weer meenemen in het vaststellen van het budget. Of richt een deel van de woning zo in, dat je daar goed kunt verblijven.

Een verbouwing is niet niks. Bereid het daarom grondig voor. Zo ben je op het meeste voorbereid – en verloopt het proces zo soepel en succesvol mogelijk.

Rommelige verbouwing
Geen reactie's

Geef een reactie