Verbouwen? Hier moet je op letten!

Verbouwen? Hier moet je op letten!

Heb je de laatste jaren weinig tot niets aan jouw woning gedaan? Dan vind je het misschien de hoogste tijd om te gaan verbouwen. Omdat een verbouwing vaak heel wat voeten in de aarde heeft, kijk je hier misschien behoorlijk tegenop. Gelukkig is het eindresultaat alle bloed, zweet en tranen vaak dubbel en dwars waard. Om ervoor te zorgen dat jouw verbouwing zo goed mogelijk verloopt, zetten we hier een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

Begin niet direct met slopen

De meeste mensen beginnen vol enthousiasme aan een verbouwing. Zo wordt de sloophamer vaak direct gehanteerd. Waak er alleen voor dat je niet ondoordacht gaat slopen. Doe je dit wel? Dan kan er namelijk flink wat schade ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een waterleiding raken. Het water dat hierdoor uit de leiding kant ontsnappen, kan flink wat schade aanrichten in jouw woning. Daarom is het verstandig eerst goed na te denken voordat je begint met slopen. Op deze manier verklein je namelijk de kans dat jouw verbouwing (veel) duurder uitvalt.

Stel een budget vast

Ga je verbouwen? Dan ben jij je er vast wel bewust van dat dit kosten met zich meebrengt. Het is op voorhand alleen niet precies te zeggen hoeveel je kwijt bent aan een verbouwing. Dit hangt namelijk af van wat er allemaal moet gebeuren. Hoe meer je gaat doen, des te hoger de kosten doorgaans uitvallen. Gelukkig kun je zelf uitzoeken hoeveel een verbouwing je ongeveer kost. Heb je dit gedaan? Stel dan een budget vast. Houd de begroting bij voorkeur ruim aan, want je kunt bij een verbouwing te maken krijgen met onvoorziene kosten. Door hier in jouw budget rekening mee te houden, voorkom je mogelijk dat je bepaalde dingen niet uit kunt voeren.

Zoek uit of je een vergunning nodig hebt

Als je alleen de binnenkant van jouw woning onder handen gaat nemen, heb je hier vaak geen vergunning voor nodig. Ben je van plan om ook aan de buitenkant iets te veranderen? Dan is dit mogelijk wel het geval. Begin daarom nooit met verbouwen voordat je uitgezocht hebt of er een vergunning nodig is. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de gemeente. Zij kunnen je precies vertellen of je een vergunning nodig hebt. Ben je van plan een container te huren voor het sloopafval of heb je een bouwlift nodig? Dan moet je hier ontheffing voor aanvragen bij de gemeente. Doe dit tijdig, want het aanvraagproces kan behoorlijk wat tijd kosten.

Wat doe je zelf en wat besteed je uit?

Om de kosten te drukken kun je ervoor kiezen om zelf je handen uit de mouwen te steken. Als je geen ervaring hebt met verbouwen, is het alleen niet verstandig om alles zelf uit te voeren. Bepaal daarom wat je zelf doet en wat je uitbesteedt aan een vakman. Voor werkzaamheden aan jouw dak huur je bijvoorbeeld een dakdekker in, terwijl je voor het aan- of verleggen van waterleidingen een loodgieter inschakelt. Als je grootste plannen hebt, kun je ook een aannemer in Amsterdam inhuren. Hij koopt de materialen in, vraagt vergunningen en ontheffingen aan en regelt de juiste vakmensen.

Verbouwen tips
Geen reactie's

Geef een reactie