4 tips voor een onderhoudsarme tuin

4 tips voor een onderhoudsarme tuin

Een grijs balkon met alleen een stoel of een weelderige tuin met overal planten en prachtige bloempartijen. Iedereen heeft een eigen voorkeur als het aankomt op de inrichting van de achtertuin of balkon. Zelf vind ik bloemen en planten geweldig, maar ik raak nog weleens overweldigd door het werk dat je moet steken in het onderhoud van een prachtig begroeide tuin. Een onderhoudsarme tuin zou voor mij in de toekomst ideaal zijn. Gelukkig heb ik op dit moment een postzegel van een balkonnetje, dus moet ik het doen met wat perkplantjes en een stukje kunstgras. Graag geef ik jullie wat tips om de achtertuin naar jouw eigen smaak in te richten en daar toch zo weinig mogelijk werk aan te hebben.

Een grasveld is heerlijk om op te spelen

Een goed onderhouden grasveld is ideaal voor kinderen om op te spelen. Een grasveld is vaak een zachte ondergrond voor speeltoestellen en de fantasie van kinderen zorgt er ook voor dat ze met de bloemetjes en sprietjes in het gras hele verhalen kunnen maken. Ook tikkertje spelen of koprollen maken is op gras fijner te doen dan in een tuin met alleen maar tegels. Ook voor ouders is een stuk gras in de tuin een fijn idee. Als je het gras goed onderhoudt heb je bijna geen werk aan dit soort tuinbeplanting. Een onderhoudsarme tuin die ook nog eens voordelig is in de aanschaf.

Ik zie mijn vader nog iedere maand met zijn Gardena grasmaaier door de tuin gaan. Ik vond het dan geweldig om hem te helpen. De teleurstelling was echter groot als de grasmaaier de schuur weer in ging en hij de randen afmaakte met de bosmaaier. We hebben echt jarenlang plezier gehad van het stuk gras in onze tuin, tot mijn ouders besloten tegels te gaan leggen.

Leg je tuin vol met mooie tegels

Dit idee is ooit door mijn ouders toegepast en zorgde voor een prachtige tuin met weinig onderhoud. Onze tuin lag vol met helder witte grindtegels. Het aanleggen van die tegels in een mooi motief was nog het meeste werk. Daarna werd de boel opgefleurd met bloembakken met daarin lampenpoetsergras, geraniums, afrikaantjes en in het bollenseizoen wilde mijn moeder nog weleens tulpen of hyacinten planten. Op deze manier had je iedere zomer een prachtige bloementuin, maar was het onderhoud minimaal. Waar je wel aan moet denken met witte grindtegels is dat je deze ieder najaar goed schoonmaakt, anders krijg je groene aanslag.

Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben

Het is mogelijk om een tuin te ontwerpen die zowel mooi begroeid is als weinig onderhoud nodig heeft. Door te kiezen voor planten die niet iedere zomeravond water nodig hebben en die redelijk bladvast zijn heb je in no-time een onderhoudsarme tuin waar je met trots naar kan kijken en je ook nog een schaduw kan geven tijdens warme dagen. Het nadeel van veel planten die weinig onderhoud nodig hebben is de aanschafprijs en vaak ook de specifieke manier van beplanten. Toch is het aan te raden om je eens te verdiepen in bamboe, cactussen of ooievaarsbek. Deze planten zijn onderhoudsarm en bieden toch voldoende begroeiing.

Laat de boel gewoon de boel

Vaak zijn de mooiste tuinen stukken grond waarbij de eigenaar de planten gewoon hun gang laat gaan. Door het onderhoud te beperken tot snoeien en het vrijhouden van het pad krijg je een geweldig samenspel van de natuur. Planten, dieren en bomen zorgen voor het onderhoud, terwijl jij in de tuin ligt, met de kinderen speelt of gewoon lekker op vakantie gaat. Het enige dat jij hoeft te doen is zorgen dat de planten de wandelpaden niet overwoekeren. Dit is een geweldige manier om je kind in aanraking te laten komen met de natuur. Vogels gaan er op zoek naar eten, insecten leven vrij en blij en ook muizen en mollen zullen zich een weg naar jouw tuin banen. Niet voor iedereen ideaal, maar het overwegen waard als je houdt van de natuur.

onderhoudsarme tuin
Geen reactie's

Geef een reactie