3 tips om planten in leven te houden

3 tips om planten in leven te houden

Ik heb in mijn leven denk ik wel 100 planten vermoord. Het lijkt wel alsof ik niet in staat ben om planten in leven te houden. Aangezien ik toch in ieder geval het gevoel van leven in mijn huis wilde hebben, kocht ik zelfs kunstplanten om de boel in huis een klein beetje op te fleuren. Hoewel dit natuurlijk niet het échte gevoel geeft, zorgt het in ieder geval voor een gezellige huiskamer.

Verzorg je planten met een kalender

De kunst klimop heb ik nog steeds in de keuken, maar inmiddels hou ik ook al meer dan een jaar vier andere planten in leven. De beste tip die ik kreeg was om mijn planten te verzorgen met behulp van een kalender. Het zou niet uitmaken of dit een digitale of papieren kalender was. Gewoon een medium waar je de specifieke verzorgingsmomenten van jouw planten op kan zetten.

Dus ik gaf mijn pannenkoekenplant en bananenboom een naam en noteerde hun verzorgingsmomenten (water, mest, andere voedingsstoffen) in mijn Google Calendar. Natuurlijk met een harde notificatie en maximum herhalingen, zodat ik het echt niet kan vergeten. En weet je wat? Het werkt echt! Beide planten groeien als kool en geven mij het gevoel dat er een soort van toekomst in mijn plantenverzorging zit.

Positieve energie is top voor planten

Naast het opnemen van de zorg voor planten in je dagelijkse planning, is het ook aan te raden om de planten in je huis te omringen met positieve energie. Als je de planten in je huis minimaal één keer per week motiverend toespreekt en ze voorziet van voldoende voedingsstoffen, dan gaan de planten in je huis als kool. Geef planten liefde en ze gaan nog jaren mee.

Het schijnt ook te helpen om je planten te omringen met zachte (klassieke) muziek. Deze muziek zorgt ervoor dat planten zich fijn voelen en soms zelfs harder gaan groeien. Geen idee of het werkt, maar in ieder geval het proberen waard.

Volg je gevoel als het op plantenverzorging aankomt

Het aller belangrijkste is dat je jouw gevoel volgt als het om plantenverzorging aankomt. Dit betekent natuurlijk niet dat je jouw planten volledig moet negeren, maar dat je wel logisch nadenkt. Bijvoorbeeld bij het water geven van je planten. Niet iedereen heeft planten die even groot zijn of die in een even grote pot of tuin staan. Als het advies is om een plant 25 milliliter water te geven, maar de plant verdrinkt al na 15 milliliter, geef dan niet nog meer water, maar ga op zoek naar een grotere pot.

Ook als het aankomt op het verwijderen van dode bladeren en het verpotten van planten kun je het beste jouw gevoel volgen. Zelf verwijder ik zo weinig mogelijk dode bladeren, maar gebruik ik deze wel als signaal dat er iets met mijn planten aan de hand is. In de lente en zomer zet ik mijn planten vaak buiten op het balkon en laat de natuur uitvogelen wat er met de planten gebeurt. Misschien niet helemaal een goeie planten papa, maar zeker wel fijn om levende planten te hebben naast de kunstplanten die ik heb in de keuken.

Plantenverzorging
Geen reactie's

Geef een reactie