Zo kies je het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming

Zo kies je het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming

Ben je vader en zelfstandig ondernemer? Dan spreek ik uit ervaring als ik zeg dat je het dan heel druk hebt. Alleen vader of alleen ondernemer zijn neemt al veel tijd in beslag. Combineer je deze twee – dan ben je gegarandeerd de hele dag, en avond, in de weer.

Tip van mij: probeer zoveel mogelijk te automatiseren. Dat scheelt tijd en helpt daarmee echt. Dat kan bijvoorbeeld met automatisch boekhouden. Je administratie doen is broodnodig, maar je kunt die tijd beter gebruiken om meer betaald werk te doen. Er zijn handige boekhoudprogramma’s die je veel tijd uit handen nemen.

Hieronder vind je drie goede tips voor als je op zoek bent naar goede boekhoudsoftware!

  1. Stel je doel vast

Boekhoudprogramma’s bieden vaak verschillende functionaliteiten die je boekhouding automatiseren. Denk aan offertes maken, factureren, je belastingaangifte opstellen, bonnetjes scannen en het verwerken van urenregistratie – om maar een paar voorbeelden te noemen.

Sommige programma’s doen dit allemaal, maar daar betaal je ook meer voor. Bepaal daarom allereerst. waar je het programma voor wilt gebruiken.

Heb je een schoenendoos vol met bonnetjes? Dan is een programma met een scan- en herkenfunctie ideaal.

Ben je veel tijd kwijt aan een bijhouden van je uren? Dan is een programma dat per klant je uren bijhoudt én factureert perfect voor jou als ondernemer.

  1. Let op het gebruiksgemak

Niets is zo vervelend als een boekhoudprogramma dat jou tijd moet besparen, maar zó ingewikkeld is dat het je juist meer tijd kost om je boekhouding te doen. Begin er niet aan! Kies in plaats daarvan een programma dat makkelijk in gebruik is.

Boekhoudprogramma’s waarbij alle functies als vanzelfsprekend werken, zijn het beste. Kun je zonder al te veel uitleg en met een paar klikken doen wat normaal gesproken een uur duurt? Dan weet je dat het met het gebruiksgemak wel goed zit.

  1. Bepaal wat je budget is

Voor niets gaat de zon op. Dit geldt ook voor boekhoudprogramma’s, want je betaalt meestal maandelijks een bedrag waarvoor je het programma kan gebruiken. Is een programma de extra kosten waard? De rekensom is makkelijk.

Kijk eerst hoeveel tijd je normaal gesproken aan je boekhouding kwijt bent. Stel dat dit vijf uur per maand is en je €30 per uur verdient. Dan kost je administratie je dus €150 per maand, want je had die vijf uur ook kunnen werken.

Ben je met een boekhoudprogramma maar twee uur per maand kwijt aan je administratie? Dan bespaar je dus €90 per maand.

Betaal je minder dan €90 per maand voor je boekhoudprogramma? Dan is het programma het geld dubbel en dwars waard!

Vergelijk boekhoudprogramma’s

Weet je niet waar te beginnen? Ik raad je aan om op ZZP Daily boekhoudprogramma’s te gebruiken. Je vindt op deze website veel handige tips en informatie voor zzp’ers zoals jij.

Boekhoudprogramma kiezen
Geen reactie's

Geef een reactie