Financiële tips voor beginnende ondernemers

Financiële tips voor beginnende ondernemers

Als beginnende ondernemer is het financiële aspect natuurlijk een belangrijk punt. Je hebt in veel gevallen geld nodig om een onderneming te starten en bovendien heb je aan het begin weinig zekerheid over de inkomsten die je maakt. Dat is dus vaak een enigszins lastige situatie. Ben je zelf ook startende ondernemer en kun je wel wat tips gebruiken als het aankomt op het financiële aspect? Dan is dit artikel voor jou.

 

Sta stil bij eventuele risico’s

 

Sommige acties hebben nou eenmaal mogelijke consequenties, hier is niet veel aan te doen. Denk aan het plots hebben van een geldtekort op een moment waar je het wel echt nodig hebt. Wat doe je dan? Het is verstandig om altijd voordat je een bepaalde stap zet, ook nadenkt over de eventuele risico’s die hieraan zitten. Zo ben je altijd voorbereid op het ergste en mocht er toch onverhoopt iets gebeuren, had je dit al voorzien en weet je sneller welke stappen je moet zetten om het probleem op te lossen.

 

Zorg voor een vangnet

 

Een erg belangrijk punt is het hebben van een vangnet. Geef je al jouw gespaarde geld uit aan je onderneming en is vervolgens al het geld voor je onderneming op? Wat doe je dan? Dat is lastig. Het is verstandig om zeker aan het begin altijd ervoor te zorgen dat je niet de hele portemonnee leeg maakt, maar dat je zorgt dat je altijd nog een ruime hoeveelheid geld hebt staan. Zo kun je altijd handelen als je het nodig hebt, en kom je hiermee niet in de problemen.

 

Maak verstandige keuzes

 

Als beginnende ondernemer kun je keuzes maken die misschien niet direct nodig zijn als starter. Denk aan het aannemen van werknemers, het huren van een groot kantoorpand of het nemen van een zakelijke auto. Wees reëel over de dingen die je al wel of nog niet nodig hebt en kijk wat verstandige keuzes zijn als het gaat om financiën. Gaat een nieuwe werknemer ervoor zorgen dat je als bedrijf gaat groeien en ga je hierdoor ook meer verdienen? Dan kan het het waard zijn. Maar doe je het eigenlijk meer gewoon omdat het kan? Tja, dan is het beter om het niet te doen. Slim is om een middenweg te vinden voor deze dingen: huur een goedkoop kantoor, neem één werknemer aan en maak gebruik van een shortlease contract. Een shortlease auto is misschien niet per se goedkoper, maar je leaset wel een stuk flexibeler en bent als ondernemer veel vrijer in wat je doet.

Tips voor startende ondernemers
Geen reactie's

Geef een reactie