Facebookgroepen en privacy

Facebookgroepen en privacy

Facebookgroepen en privacy

Al een aantal jaren ben ik een fervent deelnemer aan verschillende Facebookgroepen. Vooral de Facebookgroepen voor bloggers zijn daar voor mij interessant in, omdat ik er veel van leer en lees wat mijn blogculega’s doen. De afgelopen maanden is er bij mij echter een nieuwe irritatie bij gekomen voor wat betreft Facebook Groepen. Welke irritatie dat betreft zal ik straks uitleggen. Het heeft namelijk te maken met Facebookgroepen en privacy. En dat dames en heren vergt voor de ongetrainde lezer wat voorwerk.

Niemand had last met z’n privacy

Vroeger hadden we namelijk de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Op zich een wet die het beste voor had met de inwoners van Nederland. Er was al een hoop in geregeld. Niemand had last met zijn privacy, omdat een ieder de wet kende. Afgelopen 25 mei 2016 is er echter een nieuwe Europese wet ingegaan die de meeste bloggers, webdesigners en Facebookgroepbeheerders kennen als de GDPR. Toegespitst op Nederland heet deze wet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Europa heeft haar lidstaten twee jaar lang de tijd gegeven om de boel op orde te krijgen en deze wet te gaan handhaven. Om deze reden is de wet feitelijk pas ingegaan op 25 mei 2018. Iedereen met een webshop, website, blog of Facebookgroep schoot in de stress. Maanden van te voren al zelfs. Op zich goed dat iedereen zich zo met de privacy van personen bezig houdt, maar zo rond februari kreeg ik het idee dat sommigen het wel een beetje overdreven.

Ik kreeg discussies met beheerders

Voortrekker hierin zijn toch wel sommige Facebookgroepen waar ik lid van was. Ineens moest ik door de Facebookgroepbeheerder opgestelde berichten leuk gaan vinden, zodat ik daarmee akkoord ging met de privacyregels in die groep. Ik kreeg discussies met beheerders die op dictatorachtige wijze leden op probeerde te leggen niet meer te spreken over bepaalde personen. Dit zou in strijd zijn met de AVG. Last but not least mocht ik een blog niet in een Facebookgroep zetten omdat ik hier tips van leden in had verwerkt. De leden waren niet bij naam genoemd maar volgens de beheerder was die tip een persoonsgegeven! Ik kan je vertellen dat ik hier kostelijk om heb moeten lachen.

Waar ik niet om moet lachen zijn alle hardwerkende kleine ondernemers die door een onduidelijke wet op kosten worden gejaagd. Juristen, certificeringsinstellingen, bloggers met een advocaat als papa en bepaalde webdesigners spinnen garen bij een onduidelijke wet. Zij vragen de hoofdprijs voor dingen die je gewoon kan googelen en durven zich specialist in de AVG te noemen!

laat staan dat ze alle hobbyblogs gaan controleren

Heb je een groot bedrijf en verwerk je veel persoonsgegevens, dan kan ik mij voorstellen dat je daar iemand voor inhuurt, maar laatst sprak ik een hobbyblogger die 800(!!!) Euro had uitgegeven om haar blog AVG-proof te maken! Nu kunnen we het natuurlijk hebben over of het verstandig is om je niet in te lezen en in te gaan op het eerste verkooppraatje wat je tegenkomt, maar ik vind het vooral schrijnend dat dit kan.

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft aangegeven de komende jaren geen tijd of manschappen te hebben om het MKB te controleren op naleving, laat staan dat ze alle hobbyblogs gaan controleren! Ook is het maar de vraag in hoeverre bloggers en Facebookgroepbeheerders persoonsgegevens verwerken. De angst regeert vooral in Facebookgroepenland. Iedereen is bezorgd om zijn Facebookgroep en de privacy. Iedereen geeft Europa de schuld en geeft aan dat Europa een minder vrije plek is geworden en dat we maar van alles moeten. Er is echter niemand die gewoon nuchter nadenkt.

De AVG gaat over het verwerken van persoonsgegevens, niet over de vrijheid van meningsuiting

De AVG gaat over het verwerken van persoonsgegevens, niet over de vrijheid van meningsuiting. Als ik een tip wil gebruiken die ik heb opgepikt in een Facebookgroep, dan verwerk ik die gewoon in mijn blog. Als ik een foto maak tijdens de wandelvierdaagse en daar staan andere mensen op, dan zet ik deze gewoon op Facebook. Het mag namelijk allemaal. Het enige wat je moet doen is logisch nadenken. Logisch nadenken en niet bang zijn en handelen vanuit die angst zijn belangrijke dingen die samenhangen met de vrijheid die wij als Europeanen mogen ondervinden. Inclusief de vrijheid van onze privacy, dat dan weer wel.

Mijn privacyverklaring is overigens vrij duidelijk.

Facebookgroepen en privacy
1 Reactie

Geef een reactie