Biedt je werkgever je een lease auto aan?

Biedt je werkgever je een lease auto aan?

Al jarenlang worden zij door veel werkgevers aangeboden. Soms als extraatje, soms als onderdeel van het beloningspakket en soms uit praktische overwegingen. Een lease auto. Bijna iedereen die er eentje krijgt aangeboden wordt er blij van, en besluit er gebruik van te gaan maken. Het is echter altijd goed om even kritisch te bekijken of je er ook echt beter van wordt, voor je meteen het duurste model uit de catalogus uitzoekt.

 

De ene leaseregeling is de andere niet

 

Een auto leasen via je werk: meestal is dat een fijne regeling. Meestal. Want de inhoud van een leaseregeling, die kan per werkgever nogal verschillen. Daarom is het altijd goed om deze eerst eens uitgebreid door te lezen, en zelf aan het rekenen te slaan. Heb je al een auto in je bezit, dan is het goed om eens te berekenen hoeveel goedkoper (of duurder, in het slechtste geval) je uit bent als je overstapt op een auto leasen via je werkgever. Daarbij neem je natuurlijk in overweging hoe veel je huidige auto je per maand kost, maar ook hoe deze je gebruikt. Is het een gedeelde auto voor jou en je partner, dan kan overstappen op een lease auto via je werk nog best lastig zijn. Beide auto’s behouden kan op zijn beurt ook weer hogere kosten opleveren.

 

In sommige gevallen is de auto een onderdeel van je beloningspakket, en hoef je er niet of nauwelijks een eigen bijdrage voor te betalen aan je werkgever. In andere gevallen wordt uitsluitend de mogelijkheid tot lease aangeboden, maar betaal je zelf alle kosten. Ook de manier waarop brandstof wordt vergoed is per werkgever en per regeling verschillend. Wat wel altijd het geval is, is dat je over je lease auto een bijtelling zal moeten betalen aan de Belastingdienst. Vergeet deze niet mee te nemen in je berekening over de maandelijkse kosten, anders kom je voor een vervelende verrassing te staan.

 

Hem alleen zakelijk gebruiken kan ook

 

Een lease auto zakelijk gebruiken, en niet voor privé ritjes, dat kan ook. Alhoewel de meeste mensen ervoor kiezen de auto zowel zakelijk als privé te gebruiken, zijn er ook genoeg die de auto uitsluitend voor het werk inzetten. Vaak houden zij daarnaast hun eigen auto aan, of maken zij veel gebruik van het openbaar vervoer of de fiets.

 

Het voordeel van het alleen zakelijk gebruiken van de auto, is dat je op deze manier geen bijtelling hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Het nadeel is wel dat het volledig aan jou is om aan te tonen dat je de auto écht niet privé inzet. Dat betekent dat je een goede kilometerregistratie bij zal moeten houden.

Lease auto
Geen reactie's

Geef een reactie