Hoe verzeker ik mij als bestuurder voor aansprakelijkheid?

Hoe verzeker ik mij als bestuurder voor aansprakelijkheid?

Ben je werkzaam als bestuurder, commissaris of toezichthouder? Dan brengt jouw werk veel verantwoordelijkheden met zich mee. Wanneer je een verkeerde keuze maakt, kan dit grote gevolgen hebben voor het bedrijf waar je voor werkt. Uiteraard zit je er niet op te wachten om hier persoonlijk voor aansprakelijk gesteld te worden. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. Om jou hier een handje bij te helpen, vertellen wij je in deze tekst hoe jij je als bestuurder verzekert voor aansprakelijkheid.

Reguliere bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer jij je als bestuurder wilt verzekeren voor aansprakelijkheid, moet je in eerste instantie een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een klant veroorzaakt. Jouw personeel en de producten die je maakt of levert vallen ook binnen de dekking van deze verzekering. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hoef jij je niet langer zorgen te maken om onverwachte schadeclaims, want hier ben je immers voor verzekerd.

AVB uitbreiden met bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Voor sommige bedrijven volstaat de reguliere AVB, maar dit is voor bestuurders niet het geval. Als bestuurder loop je namelijk een verhoogd risico, waardoor je hier een extra verzekering voor af moet sluiten. Dit wordt ook wel een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA) genoemd. Sluit je deze verzekering af? Dan hoef je niet bang te zijn dat er aanspraak gemaakt kan worden op jouw privévermogen wanneer je als bestuurder, toezichthouder of commissaris een schadeclaim krijgt. Met een BTA ben je verzekerd voor juridische hulp, aansprakelijkheid door onbehoorlijke taakvervulling, onderlinge aansprakelijkheid van de ene bestuurder tegen de andere en dekking voor voormalige, huidige en toekomstige bestuurders.

Net als bij veel andere verzekeringen zijn er bij een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ook bepaalde zaken niet meeverzekerd. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je niet verzekerd voor:

– Schade door persoonlijke bevoordeling of bewust handelen in strijd met de statuten.
– Schade die met opzet is veroorzaakt of het gevolg is van fraude of vermogensdelicten.
– Boetes, dwangsommen, vrijwarings- of dergelijke bedingen.
– Schade aan zaken of personen.

BTA is voor het hele bestuur

Wanneer jouw bedrijf meerdere bestuurders, toezichthouders of commissarissen heeft, is het niet nodig om voor iedereen afzonderlijke een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je kunt alle bestuurders, toezichthouders en commissarissen namelijk in één keer verzekeren met een BTA. Dit is ideaal, want bij een bestuursfout kan het volledige bestuur van jouw bedrijf hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Ook bestuurders die niet hebben bijgedragen, kunnen hier de negatieve gevolgen van ondervinden. Als er geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten, kan er beslag worden gelegd op het privévermogen van een bestuurder, toezichthouder of commissaris. Een BTA beschermt hiertegen.

Aan het afsluiten van deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven zijn kosten verbonden. Je betaalt namelijk iedere maand premie. Toch moet jij je hier niet door laten leiden, want bestuurders kunnen uiteindelijk ontzettend veel geld besparen dankzij een BTA.

Bedrijfsaansprakelijkheid verzekeren
Geen reactie's

Geef een reactie