Alles over het uitlezen van een tachograaf

Alles over het uitlezen van een tachograaf

De Europese rij- en rusttijdenregels vermelden dat voertuigen en voertuigcombinaties die meer dan 3500 kilogram wegen beslist een digitale tachograaf moeten bevatten. Dit is bij commercieel vervoer het geval, maar ook bij personenauto’s met aanhangwagen. Voor chauffeurs is een tachograaf vandaag de dag dus onmisbaar. Daarom moet je weten hoe je een tachograaf uitleest. In dit artikel geven we je meer informatie over dit onderwerp.

Wanneer moet een tachograaf uitgelezen worden?

Tegenwoordig moet een tachograaf 1 keer in de 28 dagen uitgelezen worden voor de bestuurderskaart. 1 keer per 90 dagen moet de digitale tachograaf zelf uitgelezen worden, wat de tools van FleetGO voor je kunnen doen. Binnen deze termijnen moet de informatie van de digitale tachograaf steeds opgeslagen worden op een pc. Het is echter mogelijk om de gegevens vaker uit te lezen of automatisch te laten opslaan in de cloud. Hierdoor voorkom je dat je belangrijke data verliest. Het is namelijk mogelijk dat bepaalde informatie verloren gaat als je de tachograaf niet op tijd uitleest. Dit komt doordat de eerder geregistreerde data overschreven wordt.

Hoe lees je een tachograaf uit?

Het is belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met de data die de tachograaf verzameld heeft. Je kunt ervoor kiezen om de bestanden handmatig op te slaan, maar bij fleetgo.nl is er de mogelijkheid om de data te laten opslaan in een cloud. Hierdoor weet je zeker dat deze taak goed uitgevoerd wordt, waardoor je zonder twijfel de volgende informatie krijgt:

  • Afgelegde afstand en de snelheid
  • De bestuurderskaart en werkzaamheden
  • Je rij- en rusttijden

Voor chauffeurs is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze gegevens. Hierdoor krijg je namelijk een goed overzicht van je rijgedrag en -stijl, net als van je werkzaamheden. Ook de wagenparkbeheerder heeft hier baat bij. Deze specialist gebruikt de data namelijk voor het inplannen en optimaliseren van de transport.

Hoe werkt een digitale tachograaf?

Een digitale tachograaf bevat meerdere onderdelen die samenwerken om je alle benodigde data te geven. Zo zit in het bestuurdersgedeelte een voertuigunit. Op de versnellingsbak zit juist een bewegingssensor. Ook maak je gebruik van tachograafkaarten. Hier worden gecodeerde signalen opgeslagen die uit de bewegingssensor komen. Voor het uitlezen van de digitale tachograaf gebruik je de tachograafkaarten. Je gebruikt de tachograafkaarten dus voor het verzamelen van de data als je de tachograaf uitleest.

Uitlezen tachograaf
Geen reactie's

Geef een reactie