Zo ga je veilig op pad met de auto met je kinderen

Zo ga je veilig op pad met de auto met je kinderen

Het hebben van kinderen en autorijden kan een lastige combinatie lijken. Maar ouders, als het zorgvuldig en met de juiste spullen in het voertuig gebeurt, kan de auto een van de veiligste manieren zijn om kinderen van A naar B te vervoeren, en in sommige gevallen zelfs gemakkelijker dan andere vormen van vervoer. Hoe dan ook, als je van plan bent om met kinderen – zowel peuters als tieners – met de auto te reizen, is het nemen van extra veiligheidsmaatregelen essentieel voor ieders gemoedstoestand.

In deze blogpost bespreken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat autoritten veilig en plezierig zijn voor iedereen – zodat zowel de volwassenen als de kleintjes het naar hun zin hebben!

De juiste autostoel voor grootte en leeftijd

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan de veiligheid van je kinderen waarborgen, vooral wanneer je op de weg bent. Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je de juiste autostoel gebruikt voor de leeftijd en grootte van je kind. Het kan soms lastig zijn om te weten welke autostoel het beste is, omdat er zoveel verschillende opties zijn. Maar het kiezen van een autostoel op basis van de leeftijd en grootte van je kind is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je kinderen veilig zijn tijdens het rijden.

Vertrouw dus niet alleen op je eigen oordeel of kennis, maar laat je adviseren door een deskundige. Een MaxiCosi is bijvoorbeeld verplicht voor heel jonge kinderen. Er zijn daarnaast ook bepaalde veiligheidsvoorschriften hoe en waar je deze moet plaatsen. Volg deze goed!  Zo kun je met een gerust hart de weg op, wetende dat je kinderen goed beschermd zijn.

Veiligheid in de auto bespreken

Als ouder is het onze verantwoordelijkheid om onze kinderen bij te brengen hoe belangrijk het is om veilig te zijn in de auto. Door met hen over veiligheid te praten, kunnen we ervoor zorgen dat ze begrijpen waarom het zo belangrijk is om hun gordel om te doen en de bestuurder niet af te leiden. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is een boodschap die we niet vaak genoeg kunnen herhalen. Zo kunnen we onze kinderen helpen begrijpen dat het niet alleen hun eigen veiligheid is waar het om draait, maar ook die van de rest in de auto en andere weggebruikers.

Bespreek daarnaast ook dat er altijd iets kan gebeuren onderweg: een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar maak ze uiteraard niet bang. Heb je toch schade gereden? De goedkoopste autoverzekering kan je al heel wat ellende besparen. 

Te veel afleiding vermijden

Als ouders willen we natuurlijk dat onze kinderen veilig zijn tijdens het rijden én zich vermaken. Vroeger had je hier een oude laptop met dvd’s voor nodig, nu kunnen ze het op een snelle iPad of schermpjes in de auto zelf bekijken. Zorg er wel voor dat jij niet afgeleid raakt door dit geluid of deze schermen. Een makkelijke manier om dit te doen is door te zorgen voor een afleidingsvrije omgeving. Dit betekent dat we apparaten kunnen uitschakelen tijdens het rijden zodat onze aandacht volledig op de weg kan zijn.

Het klinkt daarnaast ook misschien niet heel gezellig, maar gesprekken met kinderen beperken tot een minimum om onze focus op het rijden te houden is ook aan te raden.. Door bewust te zijn van onze omgeving en aandacht te besteden aan veilig rijgedrag, kunnen we ervoor zorgen dat we en onze passagiers altijd veilig aankomen op onze bestemming. En natuurlijk niet te vergeten: absoluut niet bellen of appen onderweg! Geef het goede voorbeeld. 

Stops inplannen

Niets is zo vervelend als onderweg zijn en dan plotseling merken dat er geen rustplaatsen of restaurants in de buurt zijn. Al helemaal als je met jonge kinderen reist, die misschien onverwacht opeens naar het toilet moeten. Om deze situatie te voorkomen, is het van essentieel belang om vooruit te plannen voor stops langs de route.

Zorg ervoor dat je weet waar je kunt stoppen om even uit te rusten, want dit is uiteraard ook heel belangrijk, een hapje te eten of een kopje koffie te drinken. Door deze stops vooraf te plannen, voorkom je niet alleen de frustratie van het zoeken naar een geschikte plek om te stoppen, maar geef je jezelf ook de mogelijkheid om te genieten van de omgeving en bijzondere plekjes op je route te ontdekken. Maak daarom een lijst van rustplaatsen en restaurants langs de route en geniet onderweg van een zorgeloze reis!

Noodpakket in de kofferbak

Een noodpakket in de kofferbak kan het verschil maken tussen een comfortabelere onaangename situatie en een geheel onaangename situatie. Het is daarom belangrijk om altijd voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden. Een complete EHBO-kit, dekens, snacks en water zijn allemaal essentiële items die in een noodsituatie van onschatbare waarde kunnen zijn. Univé raadt daarnaast ook aan om een zaklamp en een telefoonoplader hier aan toe te voegen; zo kan je contact houden met de buitenwereld en hulp inschakelen wanneer dat nodig is. Door deze items bij de hand te hebben, kan je ervoor zorgen dat je klaar bent voor elke situatie en kan je met een gerust hart de weg op gaan, wetende dat jij en je kinderen allebei veilig zullen zijn in welke situatie dan ook. 

Veilig op pad
Geen reactie's

Geef een reactie